Μπορεί οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ να σας μοιάζουν με χάος, επιτρέψτε μας να σας τις κάνουμε «ταληράκια» για να καταλάβετε πόσο απλά είναι τα πράγματα: Υπάρχουν πάντα κάποιες Πολιτείες που ψηφίζουν παραδοσιακά. Σαν την « πράσινη Κρήτη των 80s», αν θέλαμε να δώσουμε μια Ελληνική διάσταση. Οι έξι μεγαλύτερες πολιτείες των ΗΠΑ κατανέμονται ως εξής: Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη και Ιλινόις ψηφίζουν Δημοκρατικούς, την ώρα που Τέξας, Φλόριντα και Οχάιο στηρίζουν τους Ρεπουμπλικανούς.

Η Κάμαλα Χάρις θα πρέπει να κάνει μια υπέρβαση για να καταφέρει να υπερκεράσει τον Τραμπ.

Τραμπ εναντίον Χάρις: Η κληρονομιά

Οι πολιτείες που έχουν μπετονάρει οι Δημοκρατικοί είναι οι Blue States (Μπλε Πολιτείες), ενώ οι αντίστοιχες των Ρεπουμπλικανών είναι οι Red States (Κόκκινες Πολιτείες). Βγάζοντας από την εξίσωση εκείνες που δημοσκοπικά δίνουν σαφές προβάδισμα στον έναν ή στην άλλη υποψήφια για την Προεδρία, απομένουν μόνο τρεις. Οι Πολιτείες που το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείται αμφίρροπο ονομάζονται Swing States ή Battleground States.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ουσιαστικά, οι πολίτες των ΗΠΑ δεν ψηφίζουν απευθείας τον Πρόεδρο, αλλά τα μέλη του Εκλεκτορικού Σώματος το οποίο ψηφίζει για πρόεδρο. Για παράδειγμα, ένας πολίτης που ψηφίζει τους Ρεπουμπλικανούς επί της ουσίας ψηφίζει τους εκλέκτορες που έχει επιλέξει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Αναλογικά του πληθυσμού, κάθε Πολιτεία στέλνει στο Εκλεκτορικό Σώμα ένα προκαθορισμένο αριθμό εκλεκτόρων, του Δημοκρατικού ή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Έτσι, όταν σχηματιστεί το Σώμα των Εκλεκτόρων, οι αντιπρόσωποι του κόμματος που αναδείχθηκαν νικητές στην πολιτεία τους δηλαδή, θα ψηφίσουν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα: Αν ο Τραμπ κερδίσει την πολιτεία του Τέξας θα κερδίσει 38 εκλέκτορες στο Σώμα των Εκλεκτόρων. Αν η Κάμαλα κερδίσει την Καλιφόρνια, θα έχει εξασφαλίσει 55 εκλέκτορες. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως το ποσοστό της νίκης σε κάθε πολιτεία δεν παίζει κανέναν ρόλο, αφού το σύστημα δεν είναι αναλογικό. The Winner Takes it all.

Πάμε τώρα να δούμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ.

Η Κάμαλα Χάρις θα πρέπει να κάνει μια υπέρβαση για να καταφέρει να υπερκεράσει τον Τραμπ.

Τραμπ ή Κάμαλα: Τρεις Πολιτείες οδηγούν στο πιο ισχυρό γραφείο του κόσμου

Η Πενσυλβάνια, η Βόρεια Καρολίνα και η Τζόρτζια είναι οι τρεις πολιτείες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Με την πιο σημαντική από όλες να είναι η πρώτη.

Το 2016 ο Τραμπ σημείωσε μια εντυπωσιακή νίκη στην Πενσυλβάνια, για να την επανακτήσει το 2020 ο Μπάιντεν. Από τη στιγμή που η Χάρις έγινε η υποψηφία των Δημοκρατικών τον Ιούλιο, οι υποψήφιοι ξόδεψαν περισσότερα χρήματα στη διαφήμιση στην Πενσυλβάνια από οπουδήποτε αλλού.

Αν η Κάμαλα Χάρις δεν καταφέρει να κερδίσει την Πενσυλβάνια, η μόνη της ελπίδα είναι να στραφεί προς τον Νότο και να κερδίσει είτε τη Τζόρτζια, είτε τη Βόρεια Καρολίνα, για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα άλλα τέσσερα Swing States ( Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Νεβάδα και Αριζόνα) δεν είναι σημαντικά. Εάν η Χάρις χάσει την Πενσυλβάνια θα πρέπει να πάρει μία από τις δύο δυτικές πολιτείες καθώς και μία από τις δύο νότιες πολιτείες για να κερδίσει – αρκεί να έχει το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Ωστόσο, εάν ο Τραμπ την μπλοκάρει πρώτα στην Πενσυλβάνια, τη Τζόρτζια και τη Βόρεια Καρολίνα, τότε τα πράγματα θα είναι πανεύκολα για εκείνον.

Η Πενσυλβάνια είναι η πολιτεία στην οποία ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας και κατάφερε να τη φέρει στους Δημοκρατικούς με μόλις 80.000 ψήφους διαφορά. Αν χαθεί, οι ελπίδες της Κάμαλα θα εναπόκεινται σε νίκες σε δύο πολιτείες, οι οποίες κλίνουν ελαφρώς δεξιά του κέντρου, πολιτείες που οι Δημοκρατικοί έχουν κερδίσει από μία φορά την καθεμία αυτόν τον αιώνα: Τη Βόρεια Καρολίνα (την κέρδισε ο Μπαράκ Ομπάμα το 2008) και την Τζόρτζια, η οποία συντάχθηκε με τον Μπάιντεν το 2024.

«(Το εκλογικό αποτέλεσμα) Περιορίζεται σε επτά πολιτείες. Πρέπει να κερδίσεις τέσσερις από αυτές για να τα καταφέρεις», δήλωσε στον Τζόναθαν Μάρτιν του Politico ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, Μάικλ Γουότλι. «Εκτός και αν κερδίσεις τη Τζόρτζια, τη Βόρεια Καρολίνα και την Πενσυλβάνια…» συμπλήρωσε.

Η εστίαση αυτή αντανακλάται στην τηλεοπτική καμπάνια του Τραμπ στις τρεις αυτές πολιτείες. Έχει ξοδέψει τα περισσότερα στην Πενσυλβάνια, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της κομβικής φύσης της. Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, φέρνουν τον Τραμπ, τουλάχιστον πριν το ντιμπέιτ, να προηγείται σταθερά στην Πενσιλβάνια.

Ωστόσο, μια ήττα στην Πενσυλβάνια θα μπορούσε να μην είναι και η μοιραία, εάν η Χάρις καταφέρει να διεισδύσει στις δύο ίσως πιο σημαντικές ομάδες των νότιων πολιτειών: τους μαύρους και τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους.

Η στρατηγική της Χάρις

Δεν ήταν τυχαίο στη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας που η Χάρις, αφού απέρριψε εύστοχα τις χονδροειδείς επιθέσεις του Τραμπ στη φυλετική της ταυτότητα. Η στρατηγική της είναι να μειώσει την απήχηση του Τραμπ στους μαύρους ψηφοφόρους, κάτι που είναι εφικτό αλλά κρίσιμο, και να ωθήσει τη συνολική υποστήριξή του μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων πιο κοντά σε μονοψήφια νούμερα.

Ομοίως, υπήρχε λόγος για τον οποίο η πρώην βουλευτής Liz Cheney χρησιμοποίησε το Πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας ως σκηνικό για να αποκαλύψει την υποστήριξή της στην αντιπρόεδρο. Η εκστρατεία της Χάρις διοχετεύει σημαντικούς πόρους για να βάλει στο στόχαστρο αυτό που οι επαγγελματίες της πολιτικής αποκαλούν «μαλθακούς Ρεπουμπλικάνους», τους κάποτε ψηφοφόρους του Τζορτζ Μπους που νιώθουν άβολα με τον Τραμπ, αλλά εξακολουθούν να διστάζουν να ψηφίσουν έναν Δημοκρατικό που γνωρίζουν ελάχιστα.

Όπως συμβαίνει συχνά από την πολιτική του άνοδο, ο Τραμπ βοηθά άθελά του τους αντιπάλους του σε αυτές τις δύο νότιες πολιτείες.

Η οργή του Τραμπ για τον Μπράιαν Κεμπ, τον δημοφιλή Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της Τζόρτζια, δεν έχει καταλαγιάσει ακόμη και οι προσπάθειες ενδιάμεσων δεν έχουν εκτονώσει πλήρως τις εντάσεις. Ενδεικτικά, αναφέρει το Politico, πως ο Τραμπ δεν έχει επισκεφτεί τη Τζόρτζια από τις 3 Αυγούστου, την ημέρα που σε μια συγκέντρωση στην Ατλάντα επιτέθηκε στον Κεμπ, εξοργίζοντας τους Ρεπουμπλικάνους εκεί.

Στο στρατόπεδο της Χάρις

Οι αξιωματούχοι της Χάρις είναι αισιόδοξοι για τη Βόρεια Καρολίνα, τη νίκη στην οποία θεωρούν τόσο εφικτή όσο και στην Τζόρτζια, παρόλο που η Βόρεια Καρολίνα έχει λιγότερους μαύρους ψηφοφόρους. Οι μακροχρόνια Δημοκρατικοί της Βόρειας Καρολίνας, ωστόσο, είναι πιο συγκρατημένοι, καθώς έχουν δει τόσες πολλές υποσχόμενες κούρσες για τις προεδρικές εκλογές και τη Γερουσία να πέφτουν σε οριακή ήττα από το 2008 εκεί.

Όπως μου το έθεσε ένας κορυφαίος Δημοκρατικός: «Μου αρέσει η ορμή της (Χάρις), αλλά εκείνος (Τραμπ) διαθέτει τα θεμελιώδη».

Ωστόσο, όπως είπε ο Βανς το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν βρέθηκε στο Γκρίνβιλ για έναν αγώνα ποδοσφαίρου στην Ανατολική Καρολίνα, «Είναι πολύ δύσκολο για εμάς να κερδίσουμε αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε τη Βόρεια Καρολίνα».

Με πληροφορίες από το CNN και το Politico.