Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ, καθιστώντας ακόμη πιο πιθανό να είναι η φετινή χρονιά η θερμότερη που έχει καταγράψει η ανθρωπότητα, ανέφερε την Παρασκευή η ευρωπαϊκή υπηρεσία κλιματισμού Κοπέρνικος.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ρεκόρ που κατέρριψε η Γη σημειώθηκαν μόλις πέρυσι, καθώς η κλιματική αλλαγή που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο, σε συνδυασμό με μια προσωρινή ώθηση από το Ελ Νίνιο, συνεχίζει να ανεβάζει τις θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Το βόρειο μετεωρολογικό καλοκαίρι – Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος – ήταν κατά μέσο όρο 16,8 C, σύμφωνα με τον Κοπέρνικο. Αυτό είναι 0,03 C θερμότερο από το προηγούμενο ρεκόρ το 2023.

Μετά από το πιο καυτό καλοκαίρι, η κλιματική αλλαγή μας φέρνει και τον πιο ζεστό χειμώνα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Που δεν το λες και καλό.

Τα αρχεία του Κοπέρνικου χρονολογούνται από το 1940, αλλά τα αμερικανικά, βρετανικά και ιαπωνικά αρχεία, που ξεκινούν στα μέσα του 19ου αιώνα, δείχνουν ότι η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη από τότε που έγιναν τακτικές μετρήσεις και πιθανώς τα τελευταία 120.000 χρόνια, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες.

Οι Αύγουστοι του 2024 και του 2023 ισοδυναμούν με τους πιο καυτούς Αύγουστους παγκοσμίως, στους 16,82 βαθμούς Κελσίου. Ο Ιούλιος ήταν ο μόνος μήνας που δεν σημειώθηκε ρεκόρ τον τελευταίο χρόνο, αλλά επειδή ο Ιούνιος του 2024 ήταν πολύ πιο καυτός από τον Ιούνιο του 2023. Αυτό το καλοκαίρι συνολικά ήταν το πιο καυτό, λέει ο διευθυντής Κοπέρνικου, Κάρλο Μπουοντέμπο.

«Αυτό που δείχνουν αυτοί οι αριθμοί είναι πώς η κλιματική κρίση σφίγγει τη λαβή της πάνω μας», δήλωσε ο Στέφαν Ραχμστορφ, κλιματολόγος στο Ινστιτούτο Κλιματικής Έρευνας του Πότσνταμ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Μέχρι τον περασμένο μήνα, ο Buontempo, όπως και ορισμένοι άλλοι επιστήμονες του κλίματος, περίμεναν να δουν αν το 2024 θα έσπασε το ρεκόρ της θερμότερης χρονιάς που σημειώθηκε πέρυσι, κυρίως επειδή ο Αύγουστος του 2023 ήταν πολύ θερμότερος από τον μέσο όρο. Αποδείχθηκε πως ο Αύγουστος του 2024 ταίριαξε με εκείνον του 2023, καθιστώντας τον Μπουοντέμπο «αρκετά σίγουρο» ότι η χρονιά θα καταλήξει ως η καυτή που έχει καταγραφεί.

«Για να μην γίνει το 2024 το θερμότερο που έχει καταγραφεί, πρέπει να δούμε μια πολύ σημαντική ψύξη του τοπίου για τους υπόλοιπους μήνες, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Μπουοντέμπο.

Δεν πρόκειται απλώς για αριθμούς σε ένα βιβλίο ρεκόρ, αλλά για καιρικές συνθήκες που βλάπτουν τους ανθρώπους, είπαν οι επιστήμονες του κλίματος.

«Όλο αυτό μεταφράζεται σε περισσότερη δυστυχία σε όλο τον κόσμο καθώς μέρη όπως το Φοίνιξ αρχίζουν να αισθάνονται σαν ένα μπάρμπεκιου κλειδωμένο ψηλά για όλο και μεγαλύτερες περιόδους του χρόνου», δήλωσε ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν και κλιματολόγος Τζόναθαν Οβερπεκ.

Η πόλη της Αριζόνα είχε περισσότερες από 100 ημέρες με 37,7C φέτος. «Με μεγαλύτερους και ισχυρότερους καύσωνες έρχονται πιο έντονες ξηρασίες σε ορισμένα μέρη και πιο έντονες βροχές και πλημμύρες σε άλλα. Η κλιματική αλλαγή γίνεται πολύ προφανής και πολύ δαπανηρή για να αγνοηθεί».

Η Τζένιφερ Φράνσις, κλιματολόγος στο Woodwell Climate Research Center στο Κέιπ Κοντ, είπε ότι υπήρξε καταιγισμός από ακραίες καιρικές συνθήκες ζέστης, πλημμύρες, πυρκαγιές και ισχυρούς ανέμους που είναι βίαιοι και επικίνδυνοι.

Μετά από το πιο καυτό καλοκαίρι, η κλιματική αλλαγή μας φέρνει και τον πιο ζεστό χειμώνα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Που δεν το λες και καλό.

«Όπως οι άνθρωποι που ζουν σε μια εμπόλεμη ζώνη με συνεχείς χτυπήματα βομβών και κρότους όπλων, γινόμαστε κωφοί σε αυτό που θα έπρεπε να είναι καμπάνες κινδύνου και σειρήνες αεροπορικής επιδρομής», έγραψε η Φράνσις σε email της.

Ενώ ένα μέρος του ρεκόρ ζέστης του περασμένου έτους προκλήθηκε από ένα Ελ Νίνιο – μια προσωρινή φυσική θέρμανση τμημάτων του κεντρικού Ειρηνικού που αλλάζει τον καιρό σε όλο τον κόσμο – αυτό το φαινόμενο έχει εξαφανιστεί και δείχνει ότι ο κύριος μοχλός είναι η μακροπρόθεσμη ανθρωπογενής αλλαγή του κλίματος από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, είπε ο Μπουοντέμπο.

«Δεν είναι πραγματικά περίεργο αυτό που βλέπουμε, αυτόν τον καύσωνα, αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες», είπε ο Buontempo. «Σίγουρα θα δούμε περισσότερα».

Με πληροφορίες από το AP.