Η Caroline Garcia είναι μια από τις κορυφαίες τενίστριες του κόσμου. Έχει φτάσει μέχρι το νούμερο 4 στον κόσμο, έχει κερδίσει 11 τουρνουά WTA, είναι η καλύτερη γαλλίδα τενίστρια εδώ και μια δεκαετία, έχει κερδίσει ως τώρα έπαθλα πάνω από 18 εκατομμύρια δολάρια, δύο Ρολάν Γκαρός στα διπλά, και είναι πια 30 ετών. Στους Ολυμπιακούς του Παρισιού πριν λίγες εβδομάδες, αποκλείστηκε μπροστά στους δικούς της ανθρώπους, τους συμπατριώτες της και όλο τον πλανήτη, από μια αρκετά πιο “άσημη” παίκτρια που δεν έχει ακόμα πετύχει τίποτα μπροστά στα δικά της κατορθώματα, την 26χρονη ρουμάνα Αντίνα Κριστιάν. Ενώ προηγούνταν με 1-0 σετ. Στους τρίτους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας της. Στο “σπίτι” της. Τι είπε μετά τον αποκλεισμό της; “Αυτό είναι κάτι που δεν θα το ξεχάσω ποτέ”. Κάποιες ήττες δεν είναι “σαν όλες τις άλλες” προφανώς. Και χθες, στο Αμερικάνικο Όπεν, το πρώτο μεγάλο τουρνουά που έπαιξε μετά από εκείνο το ματς, έχασε στον πρώτο γύρο από την άγνωστη ουσιαστικά Μεξικανή Ρενάτα Ζαραζούα με 2-0 σετ. Λίγες ώρες μετά, έδειξε στον πλανήτη κατάρες, ευχές να πεθάνει η μητέρα της, προτροπές να αυτοκτονήσει και άλλα εξωφρενικά και εμετικά μυνήματα που είχε δεχτεί στα social media.

Το διαδικτυακό μίσος είναι μια μάστιγα που εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και απειλεί να καταστρέψει ζωές. Η περίπτωση της Caroline Garcia, μιας διακεκριμένης Γαλλίδας τενίστριας, είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα που αναδεικνύουν το φρικτό φαινόμενο του hate speech στο διαδίκτυο. Μετά την ήττα της στον πρώτο γύρο του US Open, η Garcia βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα καταιγισμό μίσους στα social media. Γιατί όλα αυτά; Επειδή κάποιοι έχασαν τα στοιχήματα που είχαν βάλει υπέρ της.

Η Garcia Αυτή η επίθεση ήταν όχι μόνο καταστροφική για την ψυχική υγεία της Garcia, αλλά έθεσε επίσης το ερώτημα: πώς αφήσαμε να γίνει το διαδίκτυο ένας τόπος τόσο σκληρός και ανεξέλεγκτος;

Η Έκταση του Προβλήματος

Δεν είναι μόνο οι διάσημοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιες επιθέσεις. Το διαδικτυακό μίσος είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σύμφωνα με μια έρευνα του Pew Research Center το 2020, το 41% των Αμερικανών ενήλικων έχουν δεχτεί κάποιο είδος διαδικτυακής παρενόχλησης, ενώ το 28% ανέφερε ότι έχει βιώσει σοβαρότερες μορφές, όπως φυσικές απειλές, σεξουαλική παρενόχληση ή παρακολούθηση. Στην Ευρώπη, η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική. Μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2021 έδειξε ότι το 22% των νέων ηλικίας 15-24 ετών έχουν υποστεί cyberbullying.

Στην Ελλάδα, μια μελέτη της ActionAid Hellas το 2022 κατέδειξε ότι το 53% των εφήβων έχει γίνει στόχος διαδικτυακού μίσους ή εκφοβισμού, ενώ το 78% έχει δει άλλους να υφίστανται τέτοιου είδους επιθέσεις. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την κλίμακα του προβλήματος, που δεν περιορίζεται μόνο σε αθλητές ή celebrities αλλά αγγίζει και τους πιο ευάλωτους, όπως οι έφηβοι και οι νέοι.

Οι Επιπτώσεις στην Ψυχική Υγεία

Οι συνέπειες του διαδικτυακού μίσους είναι βαθιές και πολυεπίπεδες. Οι επιθέσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και μετατραυματικό στρες (PTSD). Η Διεθνής Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας αναφέρει ότι το cyberbullying είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνδέονται με την αυτοκτονία στους νέους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που έχουν πέσει θύματα διαδικτυακής παρενόχλησης έχουν διπλάσιες πιθανότητες να σκεφτούν την αυτοκτονία σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν βιώσει τέτοιες εμπειρίες.

Για την Caroline Garcia, η ψυχολογική επίδραση ήταν εξίσου καταστροφική. Όπως ανέφερε η ίδια, οι επιθέσεις αυτές την άγγιξαν σε ένα συναισθηματικά ευάλωτο σημείο, μετά από μια σκληρή ήττα. «Μπορεί να νομίζετε ότι δεν μας πειράζει, αλλά μας πειράζει. Είμαστε άνθρωποι», δήλωσε με συγκίνηση.

Ο Ρόλος των Κοινωνικών Δικτύων

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη διάδοση του διαδικτυακού μίσους. Παρά τις διαβεβαιώσεις τους για αυστηρότερες πολιτικές και την ανάπτυξη νέων εργαλείων για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση του hate speech, οι εταιρείες όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram συνεχίζουν να επιτρέπουν τη διακίνηση περιεχομένου που προάγει τη βία και το μίσος.

Το Center for Countering Digital Hate (CCDH) σε μια έκθεση του 2021 αποκάλυψε ότι το 95% των αναφορών για μισαλλόδοξο περιεχόμενο δεν αντιμετωπίστηκε από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, παρά το γεγονός ότι αυτές είχαν ειδοποιηθεί για τις παραβιάσεις. Αυτό καταδεικνύει την αποτυχία των πλατφορμών να προστατεύσουν τους χρήστες τους, ειδικά τους νέους και τους πιο ευάλωτους.

Οι Διαστάσεις του Προβλήματος στην Ελλάδα

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξίσου ανησυχητική. Το Ελληνικό Παρατηρητήριο για τον Ρατσισμό και τη Μισαλλοδοξία αναφέρει ότι οι επιθέσεις μίσους στο διαδίκτυο έχουν αυξηθεί κατά 30% την τελευταία πενταετία. Αυτό περιλαμβάνει επιθέσεις κατά γυναικών, μεταναστών, LGBTQ+ ατόμων και άλλων ευάλωτων ομάδων. Η ρητορική μίσους έχει εισχωρήσει σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας, επηρεάζοντας ακόμα και τον δημόσιο διάλογο και την πολιτική ζωή.

Η Ανάγκη για Δράση

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι κυβερνήσεις, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και οι χρήστες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η νομοθεσία πρέπει να ενισχυθεί για να καλύπτει τις σύγχρονες μορφές διαδικτυακής παρενόχλησης και μίσους. Οι πλατφόρμες πρέπει να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση του μίσους, ενώ οι χρήστες πρέπει να είναι πιο υπεύθυνοι για το περιεχόμενο που δημιουργούν και κοινοποιούν.

Η Caroline Garcia δεν είναι απλώς μια αθλήτρια που υπέστη αδικία. Είναι η φωνή ενός φαινομένου που πρέπει να σταματήσει. Το μίσος στο διαδίκτυο είναι μια σύγχρονη πανούκλα που πρέπει να καταπολεμηθεί με όλες μας τις δυνάμεις. Δεν είναι μόνο θέμα προστασίας των διασημοτήτων, αλλά κάθε ανθρώπου που αξίζει να ζει με αξιοπρέπεια και ασφάλεια, χωρίς να φοβάται το μίσος που κρύβεται πίσω από την ανωνυμία ενός πληκτρολογίου.

“Άνθρωποι είμαστε κι εμείς”

Το μήνυμα της Garcia τα έλεγε όλα έτσι κι αλλιώς.

“Αυτά είναι μερικά από τα μηνύματα που έλαβα τον τελευταίο καιρό μετά την απώλεια ορισμένων αγώνων. Μόνο μερικά από αυτά. Υπάρχουν εκατοντάδες. Και τώρα, που είμαι 30 χρονών, αν και εξακολουθούν να πονάνε, γιατί στο τέλος της ημέρας, είμαι απλώς ένα κανονικό κορίτσι που δουλεύει πολύ σκληρά και προσπαθώ για το καλύτερο, έχω εργαλεία και έχω κάνει δουλειά για να προστατεύσω τον εαυτό μου από αυτό το μίσος. Αλλά και πάλι, αυτό δεν είναι εντάξει.

Πραγματικά με ανησυχεί όταν σκέφτομαι ότι έρχονται νεότεροι παίκτες, που πρέπει να περάσουν από αυτό. Άνθρωποι που δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως ως άνθρωποι και που μπορεί πραγματικά να επηρεαστούν από αυτό το μίσος. Ίσως μπορείτε να σκεφτείτε ότι δεν μας βλάπτει. Αλλά το κάνει. Άνθρωποι είμαστε. Και μερικές φορές, όταν λαμβάνουμε αυτά τα μηνύματα, είμαστε ήδη συναισθηματικά καταστραφείς μετά από μια σκληρή απώλεια. Και μπορεί να είναι επιβλαβείς. Πολλοί πριν από εμένα έχουν θέσει το θέμα. Και ακόμα, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος.

Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν το εμποδίζουν, παρά το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται σε πολύ προηγμένη θέση. Τα τουρνουά και το άθλημα συνεχίζουν να συνεργάζονται με στοιχηματικές εταιρείες, οι οποίες προσελκύουν συνεχώς νέους ανθρώπους σε ανθυγιεινά στοιχήματα. Οι εποχές των επωνυμιών τσιγάρων που χορηγούν τον αθλητισμό έχουν περάσει προ πολλού. Ωστόσο, εδώ προωθούμε στοιχηματικές εταιρείες, οι οποίες καταστρέφουν ενεργά τη ζωή ορισμένων ανθρώπων. Μην με παρεξηγείτε, δεν λέω ότι πρέπει να απαγορευθούν, καθώς οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν με τα χρήματά τους. Ίσως όμως δεν πρέπει να τα προωθήσουμε. Επίσης, αν κάποιος αποφάσιζε να μου πει αυτά τα πράγματα δημόσια, θα μπορούσε να έχει νομικά ζητήματα. Γιατί λοιπόν στο Διαδίκτυο είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε οτιδήποτε; Δεν πρέπει να επανεξετάσουμε την ανωνυμία στο διαδίκτυο;

Ξέρω ότι αυτοί που γράφουν αυτά τα τρομερά μηνύματα δεν θα αλλάξουν εξαιτίας αυτού. Ίσως όμως εσείς, την επόμενη φορά που θα δείτε μια ανάρτηση από έναν αθλητή, τραγουδιστή ή οποιοδήποτε άλλο άτομο, που έχει αποτύχει ή χάσει, να θυμάστε ότι αυτός ή αυτός είναι επίσης άνθρωπος, που κάνει το καλύτερο δυνατό στη ζωή του.

Να είστε ευγενικοί. Δώσε αγάπη. Απολαύστε τη ζωή ❤️
Caro”