Ποιο είναι το συνηθισμένο όταν διαβάζεις μια ανακοίνωση, μια δήλωση, μια τοποθέτηση τέλος πάντων, ενός πολιτικού αρχηγού; Ότι προέκυψαν κάποια ζητήματα και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις. Κάποιες φορές το καταφέρνει, κάποιες όχι. Αλλά τουλάχιστον το επιχειρεί.
Μπορεί ένας πολιτικός αρχηγός με μια ανακοίνωση, μια τοποθέτηση, μια δήλωση, να προκαλεί περισσότερα ερωτήματα από τις απαντήσεις που επιχειρεί να δώσει; Φυσικά και μπορεί, αν τον λένε Στέφανο Κασσελάκη. Αυτή η τελευταία αποκάλυψη περί της λίστας γάμου, μάλλον πιο σωστά της λίστας γαμήλιου δώρου που «άνοιξε» στο honeyfund.com προκειμένου να δεχτεί δώρα σε χρήμα ενόψει του γαμήλιου γλεντιού του στα Χανιά στις 30 Αυγούστου, σίγουρα προκαλεί περισσότερα ερωτήματα απ’ αυτά που επιχειρεί να απαντήσει.
Ποια είναι αυτά τα ερωτήματα; Χωρίς να το πολυσκεφτεί κανείς, έρχονται στο μυαλό του καμιά δεκαριά.
Θέλετε να τα απαριθμήσουμε;
- Είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι εφοπλιστές στις ΗΠΑ να ζητούν χρήματα μέσω τέτοιων ιστοσελίδων για να πάνε ένα ταξίδι;
Αν φτάνει στο σημείο ένας εφοπλιστής, που σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος δηλώνει έχει ετήσια εισοδήματα που ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ, να πέφτει στην ανάγκη του uncle Pantelis και της cousin Bethany για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, τότε είτε εκτρέφει καβούρια στις τσέπες, είτε κάτι δεν πάει καλά με τις δουλειές και μας το κρύβει.
- Πού ακριβώς θέλουν να πάνε ο Στέφανος με τον Τάιλερ και χρειάζονται τόσα λεφτά;
Το μόνο που μπορεί να σκεφτεί ο μέσος νους είναι να δηλώσουν εθελοντές για το πρόγραμμα του Έλον Μασκ περί μόνιμης κατοικίας στη Σελήνη ή τον Άρη. Αλλά, απ’ ότι γνωρίζουμε, αν βρει τους εθελοντές ο Μασκ, θα τους πληρώσει ο ίδιος, δεν χρειάζεται λεφτά. Ποιος προορισμός είναι τόσο ακριβός πια που να μην μπορεί να τον αντέξει μια εφοπλιστική τσέπη;
- Υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα ώστε αυτές οι δωρεές στο honeyfund να είναι και οι μοναδικές από την οικογένεια;
Η βασικότερη δικαιολογία που διαβάζουμε για το «άνοιγμα» αυτής της λίστας είναι ότι το ζευγάρι επιθυμεί να είναι όλες οι δωρεές απόλυτα διαφανείς και να φορολογηθούν. Πώς το διασφαλίζει αυτό; Ο step-cousin Stelios, δηλαδή, δεν μπορεί να κάνει μια δωρεά στο 100 ευρώ στο honeyfund και την ίδια στιγμή να στείλει και κάποιες χιλιάδες δολάρια στον dear Stefanos στους λογαριασμούς του στο Delaware ή όπου αλλού; Ή ακόμα και να έλθει ο ίδιος στο γαμήλιο γλέντι, να βάλει τα πράσινα σ’ ένα φάκελο και να τα χώσει στην τσέπη του γαμπρού όπως θα περνάει να χαιρετήσει;
- Μήπως ήταν ιδέα του Τάιλερ όλο αυτό και δεν ήξερε τίποτα ο Στέφανος και συνελήφθη εξαπίνης;
Αν ισχύει, μοιάζει πιο λογικό να έχει συμβεί. Στο κάτω-κάτω, ο Τάιλερ δεν έχει καθόλου την ελληνική κουλτούρα, που έχει πλέον συμβιβαστεί πια με τις λίστες γάμου, αλλά δεν το διαλαλεί κιόλας. Οπότε οι προσπάθειες δικαιολόγησης πια να αποτελούν απλό damage control.
- Μήπως έχει μετοχές στο honeyfund o Κασσελάκης και βρήκε έναν ωραίο τρόπο να το προωθήσει;
Αν ισχύει κι αυτό, τότε πρόκειται πραγματικά για έξυπνη κίνηση. Πείτε την αλήθεια, πριν διαβάσετε αυτή την είδηση πόσοι από εσάς γνωρίζατε το honeyfund; Ανέξοδα τελείως πέτυχε να το κάνει γνωστό και στην ελληνική και (κυρίως) στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, στην οποία απευθύνεται. Αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει ο ίδιος περί συμμετοχών του σε εταιρείες, δεν φαίνεται να είναι μέτοχος στη συγκεκριμένη εταιρεία (ούτε και να σχετίζεται κάπως με την “δαιμόνια” Sara Margulis, που ίδρυσε τη συγκεκριμένη πλατφόρμα και είχε βρει επενδυτές στο Shark Tank το 2014).
- Μήπως γραδάρει ενδιαφέρον του κόσμου για να ανοίξει ένα honeyfund και στην Ελλάδα;
Παρεμφερές με το προηγούμενο, αλλά όχι ίδιο. Τι καλύτερο από μία ανέξοδη έρευνα αγοράς, που θα μετρήσει θετικές κι αρνητικές γνώμες για τέτοια ιστοσελίδα; Κι αν δεν τραβήξει, ας πούμε, το concept με τα γαμήλια ταξίδια, μπορεί η πλατφόρμα να λειτουργήσει και με άλλα κίνητρα χρηματοδότησης. Μπορεί να βγει στον διαδικτυακό αέρα π.χ. το avgifund ή το kokkinofund, στο οποίο ο κόσμος θα δίνει δωρεές για να πληρώνονται οι δημοσιογράφοι του επίσημου κομματικού οργάνου. Δεν είναι μια ιδέα κι αυτή;
- Μήπως τελικά δεν είναι θέμα χρημάτων αλλά ήθελε να καταγράψει τα μηνύματα των φίλων του για να μας δείξει πόσους και ποιους έχει;
Κι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και… κάπου ώπα, που λέει κι ο λαός, με την εκμετάλλευση της προσωπικής ζωής στο χτίσιμο ενός πολιτικού προφίλ. Αν μη τι άλλο, από επικοινωνιακό και influencer Κασσελάκη χορτάσαμε τόσους μήνες. Δεν χρειαζόμαστε άλλο. Πολιτικές θέσεις είναι η δουλειά του να παράγει και να υποστηρίζει, όχι να μαζεύει likes και καρδούλες και διαδικτυακές ευχές, έστω κι αν έρχονται από διάσημους.
- Αυτά τα λεφτά που εν τέλει θα μαζευτούν, θα φορολογηθούν στις ΗΠΑ ή θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα;
Δεν μας πέφτει και λόγος άμεσος, βέβαια. Ο λαός το λέει πως «από πίτα που δεν τρώω, τι με νοιάζει κι αν καεί». Αλλά αφού η λίστα έγινε για καθαρά φορολογικούς σκοπούς, δηλαδή, για να έχουν οι αρχές άμεση πρόσβαση στις δωρεές, καλό θα είναι να απαντηθεί κι αυτό εδώ.
- Ποιο γκρουπ επικοινωνιολόγων συμβούλεψε τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει αυτή την κίνηση;
Ακόμα κι αν το σκέφτηκε μόνος του, προφανώς υπήρξαν κάποιοι που το ενέκριναν, είτε τον ενθάρρυναν, είτε τέλος πάντων το δέχτηκαν. Ή μπορεί να έγινε και το ανάποδο. Αυτοί οι επικοινωνιολόγοι να το σκέφτηκαν, να το πρότειναν στον Κασσελάκη και να το βρήκε καλή ιδέα. Ό,τι κι αν έγινε, είναι κρίμα αυτοί οι άνθρωποι να ζουν στην αφάνεια. Πρέπει να βγουν μπροστά, να τους μάθει ο κόσμος. Κι όχι μόνο αυτό: Να δώσουν και συνέντευξη Τύπου, να αναλύσουν το σκεπτικό τους, αυτή τη ροή σκέψης, πώς ξεκίνησε, πώς σχηματοποιήθηκε και πώς κατέληξε να γίνει πραγματικότητα. Μην χάσουμε τέτοια εξυπνάδα.
- Γνώριζε κανείς από τα επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό ή το μάθανε από τις ιστοσελίδες;
Εδώ είμαστε μπροστά σε μια lose/lose κατάσταση. Είτε το γνώριζαν και δεν χάλασαν τον κόσμο για να αποτρέψουν τον πρόεδρο να γίνει αντικείμενο τέτοιου χλευασμού. Είτε δεν το γνώριζαν καθόλου, άλλο ένα σημάδι πως ο Κασσελάκης λειτουργεί με τελείως προσωπική ατζέντα κι έχει γραμμένους στα παλιά του τα παπούτσια τους συντρόφους του.