Το παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκε την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, αυτή που μπορεί να είναι η πιο καυτή ημέρα που έχουν καταγράψει ποτέ οι επιστήμονες, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οξυμένη από τη ρύπανση του άνθρακα που εκτοξεύτηκε λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων (παράγει κάθε χρόνο 21,3 εκατομμύρια τόνους διοξείδιο του άνθρακα) και της κτηνοτροφίας (ευθύνεται για το 12% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου), η μέση θερμοκρασία του αέρα στην επιφάνεια έφτασε τους 17,09 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus. Η συγκεκριμένη υπηρεσία διατηρεί δεδομένα που ξεκινούν από το 1940.

Η ένδειξη ήταν μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ των 17,08 C (62,74 F) που σημειώθηκε στις 6 Ιουλίου 2023, αλλά οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η διαφορά δεν ήταν στατιστικά διακριτή.

«Αυτό που είναι πραγματικά συγκλονιστικό είναι πόσο μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας των τελευταίων 13 μηνών και των προηγούμενων ρεκόρ θερμοκρασίας», δήλωσε ο διευθυντής του Copernicus, Carlo Buontempo. «Βρισκόμαστε τώρα σε πραγματικά αχαρτογράφητη περιοχή – και καθώς το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται, είναι βέβαιο ότι θα δούμε νέα ρεκόρ να καταρρίπτονται τους επόμενους μήνες και χρόνια».

Το εύρημα έρχεται καθώς μεγάλα μέρη του κόσμου δοκιμάζονται σε τιμωρητική ζέστη. Ο ζεστός καιρός είναι υπαίτιος ακόμη και για τις πυρκαγιές ενώ μπορεί να πυροδοτεί «σιωπηλά» κύματα μαζικής θνησιμότητας που διαχέονται στους θαλάμους νοσοκομείων και στους οίκους ευγηρίας.

Ο Zeke Hausfather, επιστήμονας του κλίματος που εργάζεται στο Berkeley Earth, είπε ότι το ρεκόρ ήταν «σίγουρα ένα ανησυχητικό σημάδι» και ότι θα έπρεπε να εμφανίζεται σε σύνολα δεδομένων από άλλες ερευνητικές ομάδες. «Κάνει επίσης ακόμη πιο πιθανό ότι το 2024 θα ξεπεράσει το 2023 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί».

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Οι κλιματικές επιπτώσεις βλάπτουν ήδη την υγεία, μέσω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των ασθενειών, των ακραίων καιρικών φαινομένων, της αναγκαστικής μετατόπισης πληθυσμών, των πιέσεων στην ψυχική υγεία και της αυξημένης πείνας και της κακής διατροφής σε μέρη όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναπτυχθούν ή να βρουν επαρκή τροφή.

Είμαστε εμείς οι γραφικοί που στηρίζουμε την υλοποίηση δραστικών μέτρων για το περιβάλλον ή εκείνοι που υποκρίνονται πως δεν ιδρώνει το αυτί τους; Γιατί με αυτά που συμβαίνουν παγκοσμίως, αποκλείεται να μην συμβαίνει αυτό.