Το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024 το Παρίσι θα συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς κατά μήκος του Σηκουάνα θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Θα είναι η πρώτη τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων που θα λάβει χώρα εκτός σταδίου, καθώς η παραδοσιακή παρέλαση των αθλητών θα πραγματοποιηθεί με βάρκες κατά μήκος του Σηκουάνα. Έτσι, από άποψη ακροατηρίου και γεωγραφικής κάλυψης, η τελετή έναρξης του Παρίσι 2024 θα είναι μεγαλύτερη.

Διαφορετική θα είναι και η παρέλαση των αθλητών, αφού δεν θα εμφανιστούν στο στίβο του σταδίου.

Ο Σηκουάνας, η κύρια υδάτινη αρτηρία της πόλης, θα αντικαταστήσει την παραδοσιακή πίστα, ενώ οι αποβάθρες θα γίνουν κερκίδες. Έτσι, το σκηνικό της τελετής έναρξης θα είναι τα διάσημα τοπόσημα του Παρισιού, με το φως του ηλιουβασιλέματος να τους δίνει τον τόνο.

Η διαδρομή της παρέλασης θα μετατραπεί σε ένα οπτικό ταξίδι στην παριζιάνικη ιστορία και αρχιτεκτονική.

Η γέφυρα Austerlitz δίπλα στο Jardin des Plantes είναι το σημείο εκκίνησης για τον στόλο των 100 σκαφών που θα μεταφέρουν περίπου 10.500 αθλητές. Θα περάσουν από ιστορικές γέφυρες και εμβληματικά ορόσημα, όπως η Παναγία των Παρισίων και το Λούβρο.

Κάποια στιγμή οι αθλητές θα βγουν στη στεριά, για να καταλήξει η πομπή στον Πύργο του Άιφελ – όπου θα διεξαχθούν τα επίσημα πρωτόκολλα και θα ανάψει το Ολυμπιακό Φως.

Ο Thomas Jolly, Γάλλος θεατρικός σκηνοθέτης και ηθοποιός, υπογράφει τις Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές τελετές του Παρισιού 2024 ως καλλιτεχνικός διευθυντής. Όπως είναι γνωστό, οι λεπτομέρειες της τελετής έναρξης είναι επτασφράγιστο μυστικό. Ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής δήλωνε τον Ιανουάριο ότι θέλει να παρουσιάσει τις αντιθετικές κουλτούρες της Γαλλίας, από την όπερα στη ραπ, συγκεντρώνοντας έτσι όλα τα κομμάτια που σχηματίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική ταυτότητα του έθνους.

Για παράδειγμα, έχει ήδη ανακοινωθεί πως ο θρύλος της hip hop, Snoop Dogg, ua μεταφέρει τη φλόγα στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, γύρω από το παριζιάνικο προάστιο Saint-Denis.
Celine Dion και Lady Gaga βρίσκονται στο Παρίσι εν μέσω εικασιών ότι η μία ή και οι δύο θα εμφανιστούν στην τελετή έναρξης.


Από την άλλη, ο χορογράφος των τελετών Maud Le Pladec υποσχέθηκε ότι κάθε γέφυρα κατά μήκος της διαδρομής της παρέλασης θα έχει χορευτές.


Οι Γάλλοι παρέμειναν πιστοί στο μότο τους, Games Wide Open (Ανοικτοί Αγώνες) και έτσι περίπου 600.000 άτομα θα μπορούν να απολαύσουν την Τελετή Έναρξης. Δόθηκαν 222.000 δωρεάν εισιτήρια για την παρακολούθηση της παρέλασης από τις πάνω όχθες του Σηκουάνα, επιπλέον των 104.000 εισιτηρίων επί πληρωμή στις κάτω αποβάθρες. Αυτή σηματοδοτεί την πρώτη Τελετή Έναρξης όπου οι περισσότεροι θεατές δεν θα πληρώσουν εισιτήριο – άλλο ένα ιστορικό ορόσημο για το Παρίσι 2024.