Τα πιο απίστευτα σενάρια, άλλωστε, τα γράφει η ίδια η ζωή. Έτσι, λοιπόν, ένας Ολλανδός αθλητής του μπιτς βόλεϊ, ο Στίβεν Φαν ντε Φέλντε, θα συμμετάσχει κανονικά στους Αγώνες του Παρισιού, παρ΄ ότι έχει καταδικαστεί (και φυλακιστεί) το 2014 για τον βιασμό ενός 12χρονου, τότε, κοριτσιού!

Είναι προφανές ότι για την συμμετοχή του γίνεται χαμός. Όχι μόνο από φεμινιστικές οργανώσεις, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αντιδράσεων, αλλά και από άλλους επίσημους φορείς. Ανάμεσά τους και η Ολυμπιακή Επιτροπή της Βρετανίας.

Ένας βιασμός, αστείες δικαιολογίες

Την ίδια στιγμή η ΔΟΕ και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα με δικαιολογίες που προκαλούν γέλια και κλάματα. Ότι, δηλαδή, ο Φαν ντε Βέλντε δεν θα μείνει στο Ολυμπιακό Χωριό μαζί με άλλους αθλητές και δεν θα κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους. Έτσι, φυσικά, τον στοχοποιούν περισσότερο.

Το εναρκτήριο παιχνίδι του Φαν ντε Φέλντε, με τον συμπαίκτη του Μάθιου Ίμερς, θα γίνει στη σκιά του Πύργο του Άιφελ την Τετάρτη 31 Ιουλίου, εναντίον της ομάδας της Χιλής. Αυτό το ματς έχει «σταμπαριστεί» ήδη από τα διεθνή ΜΜΕ. Οι αξιωματούχοι των Αγώνων εξετάζουν την πιθανότητα ο αθλητής να… φυγαδευτεί όταν αγωνιστεί και να μην περπατήσει στη λεγόμενη «μικτή ζώνη» μετά τον αγώνα του, όπου μπορεί να αντιμετωπίσει ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Το θέμα είχε αναφερθεί μέχρι και στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς είπε ότι η ΔΟΕ είχε νίψει τας χείρας του και είπε ότι από τη στιγμή που η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ολλανδίας επέλεξε τον αθλητή, η ΔΟΕ δεν μπορεί να αρνηθεί τη συμμετοχή του, αναμάσησε τις ίδιες δικαιολογίες περί «προστασίας» και αποκάλεσε το περιστατικό «κάτι που συνέβη πριν από δέκα χρόνια»! Λες και ήταν π.χ. ένα κρούσμα ντόπινγκ, ή ένα πταίσμα, που έχει παραγραφεί.

Πώς δικαιολογείται η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ολλανδίας

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ολλανδίας σε επίσημη δήλωσή της τόνισε ότι επικύρωσε την επιλογή του Φαν ντε Βέλντε επειδή ο αθλητής, που τώρα είναι παντρεμένος κι έχει μάλιστα και ανήλικο παιδί, συνεχίζει να αξιολογείται από τις αρμόδιες αρχές και έχει περάσει όλους τους δοκιμαστικούς και ψυχολογικούς ελέγχους που επιβλήθηκαν από την Ολλανδική Ομοσπονδία Βόλεϊ. Οπότε υπονοεί ότι πρέπει να δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε κάποιον που έκανε ένα έγκλημα, έστω και τόσο βαρύ, αλλά εξέτισε την ποινή του και έχει παραδοθεί άσπιλος και αμόλυντος στην κοινωνία.

Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι αν ο Φαν ντε Φέλντε έχει «θεραπευτεί» ψυχολογικά ή έχει μετανοήσει για την πράξη που έκανε πριν από δέκα χρόνια. Είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες (υποτίθεται ότι) προάγουν πολύ περισσότερα και υψηλότερα πράγματα από την αθλητική ικανότητα. Δηλαδή, έχει σημασία αν ο συγκεκριμένος αθλητής είναι πολύ καλός και θα φέρει στην Ολλανδία ένα ολυμπιακό μετάλλιο;

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια αντι-αθλητική συμπεριφορά. Ούτε με ντόπινγκ, ούτε καν με ναρκωτικά. Έχουμε να κάνουμε μ’ ένα έγκλημα από τα πιο βαριά που μπορεί να επιτελέσει κανείς, τον βιασμό ανηλίκου. Τόσο εύκολα το προσπερνάει η ΔΟΕ και το βάζει στο ίδιο ζύγι με το να πάρει κάποιος ναδρονόλη ή εφεδρίνη για να βελτιώσει τις αθλητικές του ικανότητες; Κι αυτό, διότι ως «υπερασπιστική γραμμή» της ΔΟΕ αναφέρθηκε κι αυτό: Στους Αγώνες θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 100 αθλητές και αθλήτριες που είχαν πιαστεί ντοπαρισμένοι στο παρελθόν, αλλά τιμωρήθηκαν, εξέτισαν την ποινή τους και τώρα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν.

Την ώρα που η ίδια η ΔΟΕ και οι διοργανωτές αντιλαμβάνονται το μέγεθος του ατοπήματος απαγορεύοντάς του να μείνει μαζί με τους άλλους αθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό;


Οι αντιδράσεις βρίσκονται σε τέτοιο σημείο που ακόμα και τώρα, στην τελική ευθεία πριν από την έναρξη των Αγώνων, η συμμετοχή του Φαν ντε Φέλντε παραμένει ακόμα σε αμφιβολία. Το σίγουρο είναι ότι ο Ολλανδός αθλητής δεν θα είναι παρών στην τελετή έναρξης των αγώνων την Παρασκευή 26 Ιουλίου.