Ποιος είναι αυτός ο Τζέι Ντι Βανς; Ο 39χρονος γερουσιαστής από το Οχάιο έγινε το πρόσωπο της ημέρας, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων. Τον έχρισε υποψήφιο αντιπρόεδρο, κάτι που σημαίνει και πιθανό Νο2 του πλανήτη, ανάλογα με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Πλέον ο Βανς θεωρείται κι επισήμως ο αρχηγός της λαϊκιστικής-εθνικιστικής πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αυτών, δηλαδή, που θεωρούνται «σκληροπυρηνικοί» δεξιοί. Τι και αν το 2016 χαρακτήριζε τον Ντόναλντ Τραμπ «πολιτιστική ηρωίνη»; Πλέον, είναι και ο ίδιος… υπερήφανος τζάνκι του πρώην προέδρου.

Αυτή δεν ήταν η μόνη επίθεση εναντίον του υποψήφιου προέδρου. Στα οκτώ χρόνια που πέρασαν από τη στιγμή που οι ΗΠΑ άκουσαν για πρώτη φορά το όνομά του μέχρι τώρα, ο Βανς υπέστη μια κανονική… μετάλλαξη. Από δηλώσεις σκληρές εναντίον του Τραμπ, που έφτασαν ως και το σημείο να υιοθετήσει το σύνθημα «Ποτέ Τραμπ», έγινε τέτοιος υποστηρικτής του που τον έχρισε διάδοχο! Ο ίδιος λέει ότι αυτή η αλλαγή γνώμης ήταν πέρα για πέρα ειλικρινής. Οι επικριτές του λένε ότι απλά ακολούθησε το ρεύμα, με τον γνωστό κυνικό και υπολογιστικό τρόπο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε τον Τζέι Ντι Βανς «κλώνο του Τραμπ». Οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν πως ο υποψήφιος αντιπρόεδρος είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του πρώην προέδρου. «Ενσαρκώνει τον λαϊκιστικό, εθνικιστικό και εργατικό μετασχηματισμό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος», σχολίασε ο Στίβεν Κόλινσον στο CNN.

Ποιος είναι ο 39χρονος γερουσιαστής που φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος millenial αντιπρόεδρος των ΗΠΑ;

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον Τζέι Ντι Βανς

«Θα είμαι ο πρώτος που θα παραδεχτώ ότι δεν έχω καταφέρει τίποτα σπουδαίο στη ζωή μου». Αυτό έγραψε ο Βανς στην εισαγωγή στο Hillbilly Elegy, την προσωπική του ιστορία που εξέδωσε το 2016 κι έγινε μπεστ σέλερ όχι μόνο στις ΗΠΑ. Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά («Το Τραγούδι του Χιλιμπίλη», εκδ. ΔΩΜΑ, 2018), αλλά στις ΗΠΑ έκανε πραγματικά θραύση. Εκατομμύρια άνθρωποι στις μεσοδυτικές πολιτείες ταύτισαν τον εαυτό τους και την ιστορίας τους μ’ αυτά που διάβασαν. Και η πορεία του πήρε την ανιούσα.

Ο Βανς αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Γέιλ, εργάστηκε σε μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Καλιφόρνια, αλλά το 2016 επέστρεψε στο Οχάιο, εκεί που γεννήθηκε, για να ξεκινήσει το Our Ohio Renewal, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο στο να « κάνει πιο εύκολη τη ζωή των μη προνομιούχων παιδιών να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους». Ποιος του έδωσε τα λεφτά; Άγνωστο. Τον Νοέμβριο του 2022, ο Βανς εξελέγη στη Γερουσία των ΗΠΑ με οικονομική βοήθεια άνω των 10 εκ. δολαρίων σε δωρεές από τον πρώην εργοδότη του στη Σίλικον Βάλεϊ, Πίτερ Τιλ…

Τα πράγματα μπερδεύονται με τον Βανς ήδη από το όνομά του. Γεννήθηκε ως Τζέιμς Ντόναλντ Μπάουμαν στις 2 Αυγούστου 1984, στο Μίντλταουν του Οχάιο, μια βιομηχανική πόλη 45 χιλιόμετρα βόρεια του Σινσινάτι. Οι βιολογικοί γονείς του Βανς, ο Ντόναλντ Μπάουμαν και η Μπεβ Βανς, χώρισαν όταν ήταν μικρό παιδί. Αργότερα υιοθετήθηκε από τον νέο σύζυγο της μητέρας του, Μπομπ Χάμελ, και άλλαξε το όνομά του σε Τζέιμς Ντέιβιντ Χάμελ. Το Βανς το υιοθέτησε μετά την εφηβεία.

Οι γονείς του χώρισαν, έχοντας και προβλήματα με εθισμό στα ναρκωτικά. Ήταν Δημοκρατικοί και ψήφισαν Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο μόνο μία φορά, τον Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1984. Ο ίδιος ο Βανς διατήρησε σχέσεις με την οικογένεια της μητέρας του, η οποία είχε ρίζες από το Τζάκσον του Κεντάκι, μία ακόμα υποβαθμισμένη περιοχή του νότου.

«Δεν μας αρέσουν οι ξένοι ή οι άνθρωποι που είναι διαφορετικί από εμάς, είτε η διαφορά έγκειται στο πώς φαίνονται, στο πώς ενεργούν ή, το πιο σημαντικό, στο πώς μιλάνε». Αυτή ήταν μια από τις φράσεις-κλειδιά στο βιβλίο του, που προκάλεσε αντιδράσεις. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο το 2003, κατατάχθηκε στο Σώμα Πεζοναυτών και υπηρέτησε στο Ιράκ ως δεκανέας στο τμήμα Δημοσίων Υποθέσεων της 2ης Πτέρυγας Αεροσκαφών Πεζοναυτών. Δεν πήρε μέρος, πάντως, σε μάχη.

Στο κολλέγιο του Γέιλ, όπου σπούδασε, γνώρισε την Ούσα Τσιλουκούρα, τη μέλλουσα σύζυγό του και τη μητέρα των τριών παιδιών του. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2014 και εκτός της χριστιανικής τελετής πραγματοποίησε μια ξεχωριστή τελετή όπου τους ευλόγησε ένας Ινδουιστής. Η Τσιλουκούρα ασκεί ακόμα τη δικηγορία.

Όταν εκδόθηκε το βιβλίο του, οι Νιου Γιορκ Τάιμες έγραψαν ότι ήταν «μια συμπονετική, οξυδερκή κοινωνιολογική ανάλυση της λευκής κατώτερης τάξης που συνέβαλε στην ώθηση της πολιτικής της εξέγερσης, ιδιαίτερα στην άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ». Κάτι ήξεραν…

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2016, ο Βανς εμφανίστηκε ως ένθερμος επικριτής του Ντόναλντ Τραμπ: «Είμαι ένας τύπος του Ποτέ Τραμπ», είπε σε συνέντευξή του ένα μήνα πριν τη νίκη του Τραμπ. Επίσης λίγες μέρες πριν τις εκλογές σε tweet του χαρακτήριζε τον Τραμπ «ηλίθιο». Σε απάντηση σχολίου φίλου του πρόσθεσε, επίσης, ότι «ο Τραμπ είναι ένας κυνικός μαλάκας όπως ο Νίξον που δεν θα ήταν τόσο κακός (και μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος) ή ότι είναι ο Χίτλερ της Αμερικής»! Κατά δήλωσή του, το 2016 ψήφισε τον ανεξάρτητο Έβαν ΜακΜάλιν.

Το 2019 ο Βανς ίδρυσε τη δική του εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών, τη Narya, με έδρα το Οχάιο. Η εταιεία πήρε το όνομά της από ένα φανταστικό αντικείμενο από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Τόλκιν.

Πώς άλλαξε γνώμη; Ο ίδιος αποδίδει τη μεταστροφή του στα γραπτά του Γάλλου φιλοσόφου Ρενέ Ζιράρ, τον διάσημος για τη θεωρία του για τη «μιμητική επιθυμία»: ότι τα ανθρώπινα όντα μιμούνται τις επιθυμίες των συνομηλίκων τους. Είπε, επίσης, ότι τον επηρέασαν τοπικοί συντηρητικοί ρήτορες!

Τον Νοέμβριο του 2020, μία εβδομάδα μετά τις προεδρικές εκλογές, το Netflix κυκλοφόρησε μια κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του, σε σκηνοθεσία Ρον Χάουαρντ και με πρωταγωνιστή τον Γκάμπριελ Μπάσο. Η ταινία έκανε καλά νούμερα στις ΗΠΑ, αλλά πέρασε απαρατήρητη στο εξωτερικό.

Όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη Γερουσία στο Οχάιο το 2021, ο Βανς πήρε στήριξη τόσο από τον Τραμπ, όσο και από τον Μιτ Ρόμνεϊ. Λέγεται ότι ο κυριότερος υποστηρικτής του στην οικογένεια Τραμπ είναι ο Ντόναλντ Τζούνιορ, o πρωτότοκος γιος του πρώην προέδρου.

Στη Γερουσία, έχει αναδειχθεί ως σθεναρός υπερασπιστής του Τραμπ και σημαιοφόρος της «Νέας Δεξιάς», ενός χαλαρού κινήματος νεαρών συντηρητικών που προσπαθούν να ωθήσουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε μια πιο λαϊκιστική, εθνικιστική και πολιτιστικά συντηρητική κατεύθυνση.

Ο Βανς συγκρίνει την τρέχουσα στιγμή της αμερικανικής ιστορίας με το τέλος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. «Βρισκόμαστε σε μια όψιμη ρεπουμπλικανική περίοδο» στην Αμερική είπε σε μια εμφάνιση podcast το 2022. «Αν πρόκειται να το αντέξουμε, θα πρέπει να γίνουμε πολύ άγριοι, και αρκετά μακριά εκεί έξω, και προχωρήστε σε κατευθύνσεις με τις οποίες πολλοί συντηρητικοί αυτή τη στιγμή νιώθουν άβολα».

Και η τελευταία δήλωσή του, πριν ο Τραμπ τον χρίσει υποψήφιο αντιπρόεδρο; «Ο Τραμπ θα υπηρετήσει, το πολύ, τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο. Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα για το τι τρώτε μετά από αυτόν». Αριστούργημα.

Με πληροφορίες από το Politico

Φωτογραφίες: GettyImages, Instagram @teamjdvance