Το «φοιτητικό κύμα» υπέρ της Παλαιστίνης που «χτυπάει» τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ φαίνεται να φουντώνει, καθώς την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε Πανεπιστήμια όλης της χώρας. Η κλιμάκωση δεν άργησε να έρθει, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις οι φοιτητές ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία, σε μια αναμέτρηση που στη μία ζυγαριά είχε μπει η ελευθερία του λόγου στα πανεπιστημιακά campus και οι Ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα, ενώ στην άλλη υπήρχε η προστασία των Ισραηλινών φοιτητών, ο αντισημιτισμός, η τάξη και η ασφάλεια.
Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια έγινε το επίκεντρο των κινητοποιήσεων, με τους υπερ-συντηρητικούς πολιτικούς να χαρακτηρίζουν «αντι-σημίτες» όσους δηλώνουν τον αποτροπιασμό τους για τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Παλαιστίνη και να ζητούν απελάσεις φοιτητών, «ξήλωμα» καθηγητών, ακόμη και επέμβαση της Εθνοφρουράς.
Η αστυνομία μπήκε στο Κολούμπια και προχώρησε σε πάνω από 100 συλλήψεις. Στον χορό μπήκαν γρήγορα και άλλα πανεπιστήμια της Ivy League, πανεπιστημίων της βορειοανατολικής Αμερικης που διαθέτουν υψηλό πρεστίζ και παράδοση. Στο Γιέιλ έγιναν 40 προσαγωγές φοιτητών που διαδήλωναν γύρω από το campus του Πανεπιστημίου, ενώ η διοίκηση αποφάσισε να κλείσει την κεντρική πλατεία του πανεπιστημίου.
Το κλίμα δυναμιστήκε παραπάνω όταν το Κολούμπια απαγόρευσε σε δύο ομάδες να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη μέχρι το τέλος του εξαμήνου, με τη δικαιολογία πως παραβιάζουν την πανεπιστημιακή πολιτική. Το πανεπιστήμιο δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο το έκαναν αυτό, πέρα από το ότι είχαν πραγματοποιήσει «μη εξουσιοδοτημένες» εκδηλώσεις που περιελάμβαναν απροσδιόριστη «απειλητική ρητορική και εκφοβισμό».
Μετά την αναστολή τους, οι ομάδες εξέδωσαν κοινή δήλωση στο Instagram, κατηγορώντας το πανεπιστήμιο για «επιλεκτική λογοκρισία» φιλοπαλαιστινιακών ομάδων και αποκαλώντας την κίνηση «επίθεση στην ελευθερία του λόγου για να αποσπάσει την προσοχή και να επιτρέψει τη γενοκτονική εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού».
Οι φοιτητές του Κολούμπια γρήγορα βρήκαν συμμάχους όχι μόνο στα γειτονικά πανεπιστήμια, αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς φοιτητές ξεσηκώνονται στο Κάιρο, στο Παρίσι και στο Σίδνεϊ, οι οποίοι δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους.
Πώς ξεκίνησαν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις υπέρ της Παλαιστίνης
Οι διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης ξεκίνησαν στις 17 Απριλίου 2024, όταν φοιτητές του πανεπιστημίου Κολούμπια δημιούργησαν έναν καταυλισμό με περίπου 50 σκηνές στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, αποκαλώντας το «Στρατόπεδο Αλληλεγγύης της Γάζας». Οι φοιτητές στα αιτήματά τους ζητούν από το Κολούμπια να διακόψει κάθε συνεργασία σε ακαδημαϊκό και οικονομικό επίπεδο με το Ισραήλ.
Σταδιακά οι κινητοποιήσεις άρχισαν να πληθαίνουν, με την αστυνομία να επεμβαίνει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα επεισόδια και εκατοντάδες συλλήψεις, αλλά και νέα αιτήματα. Στο πανεπιστήμιο USC τα αιτήματα των φοιτητών είναι το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ, προστασία της ελευθερίας του λόγου στην πανεπιστημιούπολη, διακοπή του εκτοπισμού από τα παλαιστινιακά εδάφη, διακοπή αστυνόμευσης στην πανεπιστημιούπολη, ενώ παράλληλα ζητά από τη διοίκηση του USC να «τερματίσει τη σιωπή για τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη».
To Κολούμπια που γράφει ιστορία
Ήταν το 1968, όταν το φοιτητικό κίνημα έκανε σαφή τη θέση του εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ. Μαντέψτε από ποιο πανεπιστήμιο ξεκίνησαν όλα. Μαντέψατε σωστά! Το Κολούμπια διατηρεί μια παράδοση σε ό, τι αφορά το κοινωνικό-πολιτικό status του. Υπήρξαν και άλλες κινητοποιήσεις πριν από τις πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά όταν αυτές εντάθηκαν οι φοιτητές αποφάσισαν να κινηθούν πιο δυναμικά. Αυτή η κλιμάκωση έφερε την επέμβαση της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε πάνω από 100 συλλήψεις, με την άδεια της προέδρου του πανεπιστημίου. Ήταν η δεύτερη φορά που η αστυνομία μπήκε στις εγκαταστάσεις του Κολούμπια έπειτα από το 1968.
Φοιτητές εναντίον Αρχών
Αμήχανα τα διοικητικά συμβούλια των πανεπιστημίων ακροβατούν για τον τρόπο και το μέγεθος της αντίδρασής τους. Καμία αμηχανία δεν επέδειξαν από την άλλη υπερσυντηρητικοί πολιτικοί που καλούν τους επιτελείς των πανεπιστημίων να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις με τη βοήθεια της αστυνομίας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, διευθυντές πανεπιστημίων κινήθηκαν για να αποτρέψουν το στήσιμο καταυλισμών στα δικά τους campus, έχοντας υπόψη τα όσα συνέβησαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Κάλεσαν την αστυνομία με αποτέλεσμα τεταμένες συγκρούσεις και δεκάδες συλλήψεις.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, επισκέφθηκε το Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, όπου στελέχη του πανεπιστημίου προσπαθούσαν να διαπραγματευτούν με τους ηγέτες των φοιτητών για τον τερματισμό της διαμαρτυρίας και τον καθαρισμό από τις περίπου 80 σκηνές που είναι ακόμα στημένες σε κεντρικό σημείο του campus.
Ο Τζόνσον δήλωσε πως η πρόεδρος του πανεπιστημίου, Νεμάτ Σαφίκ, θα πρέπει να παραιτηθεί εάν δεν μπορέσει να θέσει αμέσως υπό έλεγχο την κατάσταση, αποκαλώντας την «ανίκανη ηγέτιδα» που δεν κατάφερε να εγγυηθεί την ασφάλεια των Εβραίων μαθητών.
Στο Τέξας, δεκάδες πάνοπλοι αστυνομικοί, πολλοί εξ’ αυτών έφιπποι, έκλεισαν την πρόσβαση των διαδηλωτών στο κορυφαίο δημόσιο πανεπιστήμιο της πολιτείας, το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Τουλάχιστον 34 άτομα συνελήφθησαν αφού αρνήθηκαν να αποχωρήσουν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολιτειακής αστυνομίας.
Ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ είπε ότι οι συλλήψεις εκεί θα συνεχιστούν μέχρι να διαλυθούν οι διαδηλωτές. «Αυτοί οι διαδηλωτές ανήκουν στη φυλακή», έγραψε στο X (πρώην Twitter). «Οι φοιτητές που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις γεμάτες μίσος, αντισημιτικές σε οποιοδήποτε δημόσιο κολέγιο ή πανεπιστήμιο στο Τέξας θα πρέπει να αποβληθούν».
Ώρες νωρίτερα, στo campus του Ντάλας του Πανεπιστημίου του Τέξας, μια μεγάλη ομάδα φοιτητών διαδηλωτών πραγματοποίησε για λίγο καθιστική διαμαρτυρία κοντά στο γραφείο του προέδρου του πανεπιστημίου. Οι μαθητές αποχώρησαν αφού ο πρόεδρος συμφώνησε να συναντηθεί μαζί τους.
Στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, η αστυνομία μπήκε λίγο πριν το μεσημέρι της Τετάρτης για να διαλύσει έναν καταυλισμό που είχε στηθεί από περίπου 100 φοιτητές στο κέντρο του campus. Καθώς οι διαδηλωτές φώναζαν «Ντροπή», οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν διαδηλωτή και τον έβαλαν σε ένα αστυνομικό όχημα, ο οποίος αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.
Τι λενε οι φοιτητές
Η 26χρονη Κλαούντια Γκαλιάνι, φοιτήτρια μεταπτυχιακού στο USC, είπε ότι διαμαρτύρεται «για να σταθεί αλληλέγγυα με τους φοιτητές του Κολούμπια και άλλων πανεπιστημίων που αντιμετωπίζονται με βαρβαρότητα λόγω της υπεράσπισης των Παλαιστινίων». Τόνισε επίσης πως οι διαδηλωτές εκτοπίστηκαν ενώ κατηγορούνται για αντισημιτισμό.
Πολλοί φοιτητές του ίδιου πανεπιστημίου εξοργίστηκαν με την ακύρωση της ομιλίας της Άσνα Ταμπάσουμ, η οποία είναι μουσουλμάνα, μετά από καταγγελίες από φοιτητικές ομάδες που ανέφεραν την υποστήριξή της στους Παλαιστίνιους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Νομίζω ότι τα πανεπιστήμια δεν θέλουν αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Ακτή να εξαπλωθεί στη Δυτική Ακτή», είπε η Μάγκα Μιράντα, μια φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες που συμμετείχε στη διαμαρτυρία στο USC. Η επέμβαση της αστυνομίας απέτρεψε την τοποθέτηση σκηνών, ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 30 προσαγωγές.
Στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στο Ρόουντ Άιλαντ, δεκάδες φοιτητές έστησαν σκηνές σε κεντρικό σημείο του campus την Τετάρτη. Οι διοργανωτές δήλωναν πως η σκέψη τους είναι στα παιδιά και τους φοιτητές της Γάζας και όχι στην προειδοποίηση της διοίκησης του πανεπιστημίου πως ο καταυλισμός παραβιάζει την πανεπιστημιακή πολιτική. Υποσχέθηκαν να μείνουν μέχρι να εξαναγκαστούν να φύγουν.
«Αυτό που διακινδυνεύουμε είναι τόσο ελάχιστο σε σύγκριση με αυτό που περνάνε οι κάτοικοι της Γάζας», δήλωσε ο Νιγιάντα Νεπάλ εκλεγμένος πρόεδρος των φοιτητών. «Αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, ως προνομιούχοι νέοι».
Η ακύρωση της συναυλίας του Αλκίνοου στο Κολούμπια
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο οποίος ζει κοντά στο πανεπιστήμιο του Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, πόσταρε τα νέα σχετικά με την ακύρωση της συναυλίας του εκεί, αλλά και τα όσα βλέπει να διαδραματίζονται στη Νέα Υόρκη.
«Ακύρωση συναυλίας στο Columbia, 22/4/2024
Οι τελευταίες μέρες ήταν αρκετά ιδιαίτερες στη Νέα Υόρκη. Μένω δίπλα στο Columbia και παρακολούθησα από κοντά τα γεγονότα.
Είδα την «κατάληψη» του campus από τους φοιτητές, την είσοδο σε αυτό της αστυνομίας (η πρώτη μετά το 1968) και τη σύλληψη 108 φοιτητών μετά από εντολή της προέδρου του πανεπιστημίου.
Είχε προηγηθεί την προηγουμένη η «ανάκριση» της από την επιτροπή εκπαίδευσης της Βουλής, όπου ανάμεσα σε άλλα τής έγινε η παρατήρηση ότι δεν διδάσκεται αρκετά η Βίβλος στο πρόγραμμα σπουδών και ρωτήθηκε σοβαρά αν η ίδια επιθυμεί να καταραστεί ο Θεός το Columbia, με την πρόεδρο να απαντά εξίσου σοβαρά «Όχι, δεν θα το ήθελα.
Είδα επίσης τις ασταμάτητες, 24ωρες διαδηλώσεις μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, με τα συνθήματα, τις παλαιστινιακές σημαίες και μαντίλες που βλέπεις παντού στην πόλη, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων καθηγητών του Columbia προς υποστήριξη των φοιτητών τους.
Ταυτόχρονα, έγιναν 47 συλλήψεις φοιτητών στο Yale, ενώ διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται και σε αρκετά άλλα πανεπιστήμια (πχ Berkeley, Boston University, MIT, University of California, NYU, University of North Carolina).
Από σήμερα το πρωί λοιπόν, το Columbia απαγόρευσε την είσοδο στο campus, τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, το πανεπιστήμιο λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και οι εκδηλώσεις του αναστέλλονται.
Παρά λοιπόν την πεποίθησή μου ότι το τραγούδι δεν πρέπει να σταματά ποτέ, τα πιο πάνω μέτρα έκαναν αδύνατη την πραγματοποίηση της συναυλίας. Ζητώ συγνώμη από όσους ακροατές και όσες ακροάτριες ταλαιπωρήθηκαν.
– Η ομιλία και η συναυλία στο UCLA (26 και 27/4) φαίνεται ότι θα γίνουν κανονικά».