Το τζιν εφευρέθηκε πριν από 150 χρόνια (πότε πέρασαν, ε;) και το ερώτημα για το πώς και το κάθε πότε πρέπει να πλένονται, μας ταλαιπωρεί από τότε. Αν και πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην πλένουν ποτέ τα τζιν τους, ο διευθυντής σχεδιασμού της Levi’s, Paul O’Neill, μοιράστηκε ότι τα πλένει κάθε “30 με 50 χρήσεις”, σύμφωνα με την New York Post. Όταν λέμε “χρήσεις” εννοούμε κάθε φορά που τα φοράει. Μιλάμε για μέγα βρομιάρη.
Ο O’Neill δήλωσε στο Australian Financial Review ότι συνιστά να πλένετε τα τζιν χαλαρά, με κρύο νερό, ώστε να μην ξεθωριάζει το χρώμα και να τα κρεμάτε έξω για να στεγνώσουν. Ποτέ στο στεγνωτήριο. Ουάου, αυτή κι αν είναι χρήσιμη πληροφορία…
“Όσο περισσότερο πλένετε το τζιν σας, τόσο πιο πολύ θα ανοίγει”. Ωστόσο, εξήγησε ότι το πόσο συχνά πρέπει να πλένονται τα τζιν εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις και δεν υπάρχει “επίσημος” τρόπος. Αντί να πλένουν τα τζιν, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν άλλους τρόπους για να τα φρεσκάρουν, όπως το να τα βάζουν στην κατάψυξη, να τα ψεκάζουν με ξύδι ή να τα κρεμούν στον ήλιο για να σκοτώσουν τα βακτήρια. Σκεφτείτε τώρα να έχετε να πλύνετε το τζιν κάνα μήνα και να του ρίξετε και ξύδι.
Η Mary Lou Ryan, συνιδρύτρια της μάρκας ρούχων Bassike, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι πλένει τα τζιν της μόνο όταν είναι ζωτικής σημασίας με μικρή ποσότητα ήπιου απορρυπαντικού. Έχουμε νικήτρια, ξεπέρασε και τον καθόλου φίλο μας, Paul.
“Τα πλένω από την ανάποδη για να προστατέψω τις εξωτερικές ίνες, απαλά, αν έχουν κάποιο λεκέ”. Αν όμως προτιμάτε να μην πλένετε καθόλου τα τζιν σας, μια μικρή σταγόνα σπρέι πλυντηρίου στους λεκέδες θα κάνει τη δουλειά. “Αν δεν θέλετε να πλύνετε το τζιν σας, μην το κάνετε. Αν θέλετε, εντάξει. Είναι τζιν. Μπορούν να το αντέξουν. Αυτό είναι που τα κάνει τόσο υπέροχα”,
Εν τω μεταξύ, δεν θέλουμε να ξέρουμε και φυσικά δεν θέλουμε να κάτσουμε δίπλα σε κάποιο άτομο που δεν πλένει το τζιν του. Ειδικά καλοκαίρι.