Τον τελευταίο καιρό, η “άγρια και αμετανόητη” καλοκαιρινή μας διάθεση παραχώρησε τη θέση της σε μια φθινοπωρινή τάση που φαίνεται να υιοθετεί “ακραία πρότυπα ευγένειας και τυπικότητας” όπως έγραφαν οι Times. Αν το καλοκαίρι ήταν η εποχή της “brat” αισθητικής, τώρα βουτάμε σε μια πιο “demure, mindful” διάθεση, με εκατοντάδες βίντεο στο TikTok να μας καθοδηγούν πώς να τελειοποιήσουμε την εικόνα και τα “tag” μας.

Η τάση αυτή, που ξεκίνησε με σατιρική διάθεση, έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα φαινόμενο που χωρίζει το Ίντερνετ στα δύο. Από τη μία, κάποιοι το αντιμετωπίζουν ως ένα ακόμα αστείο, ενώ άλλοι ανησυχούν πως πρόκειται για μια νέα μορφή πίεσης προς τις γυναίκες, που προσθέτει στον κατάλογο των ανεδαφικών απαιτήσεων.

Ας κάνουμε όμως μια παύση για να αναρωτηθούμε: Υπάρχει κάποιος που πραγματικά προσπαθεί να είναι “demure” και “mindful”, ή μήπως όλα αυτά δεν είναι παρά ένα τεράστιο αστείο που ξέφυγε από τα όρια του διαδικτύου;

Η φράση “very demure, very mindful” αποδόθηκε στη δημιουργό περιεχομένου Jools Lebron, που ανάρτησε ένα βίντεο στο TikTok νωρίτερα αυτόν τον μήνα. “Βλέπετε το μακιγιάζ μου για τη δουλειά; Πολύ demure, πολύ mindful”, είπε στις εκατομμύρια ακόλουθούς της. “Πολλές από εσάς πηγαίνετε στη συνέντευξη σαν την Marge Simpson και στη δουλειά μοιάζετε με την Patty και τη Selma. Αυτό δεν είναι demure”.

Και κάπου εδώ ξεκινά το χάος. Η φράση της Lebron έγινε γρήγορα viral, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί από τη δουλειά της και να εμφανιστεί στην εκπομπή του Jimmy Kimmel, ενώ ανακοίνωσε ότι πλέον μπορεί να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση φύλου της. Το ίντερνετ δεν έχασε χρόνο και άρχισε να σατιρίζει τη φράση της, με διάφορες διασημότητες, ακόμη και εταιρείες, να μπαίνουν στο παιχνίδι. Η NASA, για παράδειγμα, ανήρτησε στα social media της: “Βλέπετε πώς φαίνεται η Γη από το διάστημα; Είναι πολύ demure, πολύ mindful”.

Αν όμως για κάποιους το trend αυτό είναι απλώς μια ευκαιρία για χιούμορ, υπάρχουν και εκείνοι που το βλέπουν πιο σοβαρά. Η Lebron ξεκαθαρίζει πως το motto της είναι “προφανώς ένα αστείο”, αλλά καθώς η έννοια του “demure” σημαίνει “συγκρατημένος, σεμνός και ντροπαλός”, δεν έχει καμία πρόθεση να προωθήσει έναν βικτωριανό τρόπο ζωής για τις γυναίκες. Ωστόσο, η επανεμφάνιση του “demure” στον κόσμο της μόδας δείχνει πως η λέξη αυτή παίρνει νέες διαστάσεις, καθώς η λέξη προσαρμόζεται σε έναν “ήσυχο” πολυτελή τρόπο ζωής και σε μια έντονη προσωπική αισθητική που τραβάει την προσοχή χωρίς να φωνάζει.

Από την άλλη, υπάρχουν γυναίκες που ερμηνεύουν το trend αυτό ως κάτι αρνητικό, συνδέοντάς το με παραδοσιακές αξίες που θυμίζουν “trad wife” – μια παραδοσιακή σύζυγο που ακολουθεί παλιά πρότυπα γυναικείας συμπεριφοράς.

Η Lady Penelope Featherington (Nicola Coughlan) είναι “very demure, very mindful” στο Bridgerton.

Η τάση “very demure, very mindful” ξεκίνησε ως μια σάτιρα της επιφανειακής αυτοπαρουσίασης, αλλά όσο περισσότερο διαδόθηκε και πέρασε από τα στενά πλαίσια του TikTok στην ευρύτερη κοινωνία, άρχισε να χάνει τη σάτιρα και να αποκτά μια κυριολεκτική διάσταση.

Η λέξη “demure” χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και χρησιμοποιούνταν συχνά τον 19ο αιώνα για να περιγράψει νέες γυναίκες που ήταν “σεμνές και εγκρατείς”. Η αναβίωσή της από τη νεότερη γενιά δείχνει πως οι παλαιοί όροι μπορούν να αποκτήσουν νέα ζωή, αλλά και νέα νοήματα στα χέρια των νεότερων.

Princess Diana’s demure fashion is making a resurgence
Το “demure” στυλ της Πριγκίπισσας Νταϊάνα φαίνεται να… επανέρχεται.

Όσο οι τάσεις στο TikTok έρχονται και φεύγουν με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα, είναι δύσκολο να πούμε ποια φράση θα είναι το επόμενο μεγάλο trend. Το μόνο σίγουρο είναι πως η “very demure, very mindful” προσέγγιση έχει προκαλέσει αίσθηση – είτε ως αστείο, είτε ως ένας ακόμη τρόπος να πιέσουμε τους εαυτούς μας να ανταποκριθούν σε πρότυπα που δεν μπορούμε ή δεν πρέπει να τηρούμε.

Illustration: Peggy Dadaki