Η αλήθεια είναι πως η σύγχρονη Αθήνα δε φημίζεται για την αρχιτεκτονική της. Δηλαδή πραγματικά, δε θα μπορούσε να είναι πιο άσχημη. Ευτυχώς στο κέντρο της υπάρχουν ακόμα ορισμένα κτίρια που δίνουν μια άλλη αίσθηση, για την ακρίβεια επιβεβαιώνουν πως κάποτε υπήρχε αισθητική παρέμβαση, αλλά ορισμένα έχουν απλά εγκαταλειφθεί και κάποια άλλα, κατεδαφιστεί. Τα νεοκλασικά της έχουν μετατραπεί σε άχαρες και κακόγουστες πολυκατοικίες.

Όσο κι αν μας αρέσει η Αθήνα να τη χαζεύουμε από ψηλά, πάντα μας έρχεται η σκέψη στο μυαλό πως αν δεν ήταν αυτή η αρχιτεκτονική της θα ήταν ακόμα ωραιότερη. Τέλος πάντων, στο ελληνικό Reddit υπήρξε μια συζήτηση για τις πολυκατοικίες της δεκαετίας του ’70, έχουν όλες το ίδιο στυλ. 

Και κάποιες απαντήσεις ήταν σοβαρές και to the point. Όπως οι ακόλουθες: 

«Γιατί ήταν φτηνές, σχεδιασμένες από τον εργολάβο και όχι από αρχιτέκτονα. Έκαναν ένα σχέδιο και μετά copy/paste».

«Έβγαζαν ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο και το τροποποιούσαν ελαφρώς. Ήταν πολύ πιο φθηνό και πιο γρήγορο».

«Διαγωνισμός ασχήμιας. Ήταν η εποχή που ο κόσμος κοίταζε να μπει στο σπίτι ακόμα και πλακάκια να μην είχαν στο πάτωμα. Η καλαισθησία ήταν πολυτέλεια όχι ανάγκη, και αυτό φαινόταν στα πάντα της εποχής όχι μόνο στα κτήρια».

«Ήταν απλά κιτσ η εποχή λεφτά υπήρχαν ας το παραδεχτούμε».

«Γιατι δούλευαν με template απο το themeforest».

«Παρόλο το κράξιμο που τρώνε, δεν είναι άσχημες σαν βασική κατασκευή. Δηλαδή είναι minimal, όπως κάθε τι καινούριο που χτίζεται πλέον. Το άσχημο είναι η συντήρησή τους: άβαφτη πρόσοψη, παλιά κάγκελα, σκισμένες τέντες, πολλές κεραίες και δεν τελειώνει η λίστα».

«Φθηνό, πρακτικό και καλό σχέδιο που μπορούσε να δουλευτεί μαζικά. Είναι από την εποχή που οι αρχιτέκτονες ήταν έμπειροι μαστορες και όχι γραφιαδες που δε ξέρουν να κάνουν πεταχτό σοβα, γι’αυτό και στέκουν με ελάχιστη συντήρηση εδώ και πενήντα χρόνια».

«Μόδα της καθε εποχης. Και του 30 ιδιες ειναι αλλα λιγες εμειναν, οπως και του 90 ολες ειχαν τζακι και του 80 αλουμινια με τζαμι στα μπαλκόνια».

«Κατά την άποψη μου, είναι πιο άθλιες στην εμφάνιση και από τα Commie Blocks που έχουν σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ».