Έχουμε όλη την καλή θέληση να τον βοηθήσουμε τον άνθρωπο. Μα υπάρχει ένα πρόβλημα: Ούτε και εμείς… πολυκαταλαβαίνουμε. Ένας Ρουμάνος ήρθε να εργαστεί σεζόν στην Ελλάδα εν όψει καλοκαιριού και προσπαθεί να βγάλει άκρη γιατί παίρνει όσα παίρνει ενώ άλλα περίμενε πως θα… παίρνει, γιατί δεν του πληρώνουν υπερωρίες, γιατί, γιατί, γιατί…

Αν αυτό τον κάνει να νιώθει κάπως καλύτερα και εμείς που ζούμε εδώ μόνιμα, σε καθεστώς απορίας είμαστε για πολλά πράγματα, ειδικά στα εργασιακά. Σε κάθε περίπτωση, ο άνθρωπος μοιράστηκε μέσω Reddit τον καημό του, τον προβληματισμό του. Ιδού τι έγραψε καταθέτοντας τα δεδομένα και αναζητώντας τι (του) συμβαίνει:  

«Πριν ξεκινήσω να εργάζομαι σε ένα θέρετρο 5 αστέρων, μου είπαν πως ο μισθός μου θα είναι καθαρά 900 ευρώ (+δωρεάν φαγητό/διαμονή/μεταφορά). Στο συμβόλαιο λέει 986 ευρώ μεικτά (830+156, υποθέτω ότι 830 είναι ο κατώτατος μισθός και 156 είναι μπόνους, idk) και δεν είμαι σίγουρος πώς όλοι οι φόροι φτάνουν τα 86 ευρώ.

Στο συμβόλαιο λέει 40 ώρες την εβδομάδα, αλλά μου είπαν ότι πρέπει να δουλέψω 48 ώρες και πως δεν πληρώνουν υπερωρίες.

Ρώτησα ξανά το HR για να είμαι σίγουρος και μου είπαν ότι θα πάρω 900 ευρώ καθαρά. Είμαι Ρουμάνος, οι αλλοδαποί φορολογούνται διαφορετικά;

‘Η με κοροϊδεύουν;»

Μεγάλος ήταν ο πειρασμός να του πούμε πως στον επίλογο βρήκε τη σωστή απάντηση, πως εμάς μας δουλεύουν χρόνια σε αυτή τη χώρα και “join the club”, αλλά ας προτάξουμε το τεκμήριο της αμφιβολίας.

Κάποιοι άλλωστε χρήστες στο Reddit έσπευσαν να κωδικοποιήσουν τα data, να δώσουν μια εξήγηση για τα τι και πώς και εν τέλει, να βοηθήσουν τον Ρουμάνο εργαζόμενο να καταλάβει.

Να σημειώσουμε πως σε δεύτερο μήνυμά του, ο ίδιος έδωσε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάστασή του:

«Υπάρχει καντίνα για το προσωπικό. Δουλεύω σεζόν μέχρι τον Νοέμβριο. Μου είπαν επίσης ότι θα πάρω 1000 ευρώ μπόνους αν μείνω όλη τη σεζόν και δεν φύγω νωρίτερα. Μερικές φορές προγραμματίζουν τα ρεπό μας τα Σαββατοκύριακα, μερικές φορές στα μέσα της εβδομάδας. Οι τελευταίοι φεύγουν από τη δουλειά εδώ στις 23:30, μετράει αυτό ως νυχτερινή βάρδια;»

Ιδού μερικές από τις απαντήσεις που έλαβε από Έλληνες χρήστες του Reddit:

«Το καθαρό σου πρέπει να είναι γύρω στα 800 κανονικά. Όταν λες δωρεάν φαγητό, εννοείς ticket restaurant; Πολλές εταιρείες δίνουν, οπότε ίσως σκοπεύουν να τα προσθέσουν στα 800 καθαρά σου; Ή, εργάζεσαι νυχτερινές βάρδιες ή Κυριακές; Αυτά πληρώνονται επιπλέον, οπότε μπορεί να είναι έτσι.

Επίσης, νομίμως λαμβάνεις 14 μισθούς το χρόνο (έναν ανά μήνα, συν έναν επιπλέον το Δεκέμβριο, συν τους μισούς το Πάσχα και άλλους μισούς γύρω στον Ιούλιο). Ίσως, το γνωρίζεις ήδη αυτό, αλλά ήθελα να σιγουρευτώ.

Το θέμα με τις υπερωρίες είναι σίγουρα παράνομο, θα πρέπει να σου πληρώσουν υπερωρίες για τις όποιες επιπλέον ώρες. Πολλοί εργοδότες θα σε πιέσουν παράνομα να εργαστείς περισσότερο ωστόσο, αυτό είναι ένα λυπηρό γεγονός»

«Παίρνεις αρκετά χαμηλό μισθό για μια εποχιακή δουλειά. Κανένας Έλληνας δεν θα το έκανε αυτό. Κανένας Έλληνας δεν φεύγει από το σπίτι του για να δουλέψει με κατώτατο μισθό σε νησί. Αυτό είναι τρέλα. Οι επιπλέον ώρες είναι αναμενόμενες, αλλά πρέπει να το ανεχτείς; Δεν είμαι σίγουρος.

Δεν περιμένω να μειώσουν τις ώρες σου, αλλά μπορεί να είσαι σε θέση να διαπραγματευτείς μια ελαφρώς καλύτερη αμοιβή λόγω αυτών των απροσδόκητων επιπλέον ωρών.

Όσο για το μπόνους… Το δικό μου το πήρα από την εποχική μου δουλειά αλλά ο εργοδότης σου μπορεί να διαφέρει. Ο λόγος για το μπόνους είναι για να αισθάνεσαι ότι είναι πολύ καλοί μαζί σου και θα πας ξανά τον επόμενο χρόνο. Οι εποχιακές δουλειές έχουν συνήθως ένα είδος ανεπαρκούς και άπειρου προσωπικού, οπότε το κάνουν αυτό για να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο από αυτό»

«Ψάξε και αλλού. Στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μπορείς να κλείσεις ένα καλύτερο deal»

«Αν δυσκολεύεσαι να καταλάβεις τον μισθό σου, ίσως θα έπρεπε να καθίσεις με το αφεντικό σου και να πιείτε μαζί έναν ωραίο ελληνικό καφέ μαζί. Ζήτησε του να σου το εξηγήσει κομμάτι κομμάτι σαν τον μουσακά που έχει στρώσεις.

Και μη φοβάσαι να διαπραγματευτείς φίλε μου. Εμπρός, ζήτησε αύξηση και ίσως πάρεις επιπλέον χρήματα, σαν τριμμένη φέτα πάνω σε μια ζεστή πίτα».

«Πέφτεις θύμα απάτης επειδή δεν έπρεπε να είχες δεχτεί τόσο χαμηλό μισθό. Στα χαρτιά θα σε έχουν σίγουρα δηλωμένο για 5 μέρες και όχι για 5 για να μην σου πληρώσουν έξτρα ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης είναι πιθανό να παρουσιάσουν άλλο μισθό στις Αρχές και να σε πληρώνουν λιγότερα. Κλασικά αφεντικά στον κλάδο του τουρισμού στην Ελλάδα».