Ας το παραδεχτούμε: Έχεις πει «ναι» σε πράγματα που ούτε καν ήθελες να κάνεις. Και όχι, δεν σε έκανε καλύτερο άνθρωπο. Σε έκανε απλώς κουρασμένο, νευριασμένο και καταπιεσμένο. Καιρός να μάθεις την τέχνη του «όχι», με χάρη, χωρίς ενοχές και, το σημαντικότερο, χωρίς να σου τρώνε την ενέργεια.

1. Τι σε κρατάει; Σκέψου το λίγο.

Είναι ο φόβος μήπως σε θεωρήσουν αγενή ή αδιάφορο; Φοβάσαι μη χάσεις το image σου; Ξεκαθάρισε κάτι: το «όχι» δεν σε κάνει κακό άνθρωπο, σε κάνει απλώς άνθρωπο με όρια. Δεν χρωστάς τίποτα και σε κανέναν, και το να αρνηθείς κάτι που δεν σου ταιριάζει είναι η πιο υγιής πράξη αυτοσεβασμού που μπορείς να κάνεις.

2. «Όχι» σημαίνει «για μένα, από μένα»

Το να πεις «όχι» σε μια πρόταση που σου φαίνεται άβολη, βαρετή ή απλώς λάθος, σημαίνει ότι λες «ναι» στον χρόνο σου, στη ξεκούρασή σου και στη δική σου χαρά. Όταν αρνείσαι το meeting της Δευτέρας στις 8 το βράδυ ή την έξοδο σε εκείνο το άκυρο μπαρ, κάνεις χώρο για εσένα. Σκέψου το: Σου αξίζει να πεις «όχι» σε κάτι που δεν σε γεμίζει.

3. Οι «καλοθελητές» και οι επικριτές

«Άλλαξες εσύ…», «Παλιά έλεγες πάντα ναι…». Ναι, και; Οι αλλαγές είναι μέρος της ζωής, και αν το να βάζεις όρια δεν αρέσει στους γύρω σου, αυτό είναι πρόβλημά τους. Αντί να απολογείσαι, χαμογέλα και πες: «Ναι, άλλαξα. Και μου αρέσει».

Πώς να λες «όχι» χωρίς να σε πνίγουν οι ενοχές – 10 βήματα επιβίωσης για την ψυχική σου ηρεμία

4. Η στρατηγική του «ναι, αλλά…»

Δεν θες να φανείς απόλυτος/η; Μπορείς να παίξεις το παιχνίδι αλλιώς. Ένα «ναι, αλλά όχι τώρα» είναι εξίσου ισχυρό. Προσφέρεις μια εναλλακτική χωρίς να καταπιέσεις τον εαυτό σου. Δεν είσαι υποχρεωμένος να πεις αμέσως ναι σε κάθε κάλεσμα, απλώς γιατί… έτσι κάνουν οι καλοί άνθρωποι.

5. Πες το «όχι» και άσε τα δράματα

Η ιδανική στιγμή για να πεις «όχι» είναι πάντα τώρα. Μην περιμένεις να γίνει «η τέλεια συζήτηση». Είτε πρόκειται για τον φίλο που ζητάει χάρες ασταμάτητα είτε για τον συνάδελφο που θεωρεί δεδομένη τη βοήθειά σου, το «όχι» πρέπει να είναι η πιο φυσική σου αντίδραση.

6. Η σιωπή ως εργαλείο

Δεν χρειάζεται κάθε «όχι» να είναι verbal. Ένα «θα το σκεφτώ» ή ακόμα και η απόλυτη σιωπή μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Δεν είναι όλα για άμεση απάντηση. Μάθε να αγαπάς την αμφισημία όταν δεν θες να δώσεις κάτι παραπάνω.

Πώς να λες «όχι» χωρίς να σε πνίγουν οι ενοχές – 10 βήματα επιβίωσης για την ψυχική σου ηρεμία

7. Δεν είσαι ρομπότ για να λες πάντα «ναι»

Η τοποθέτηση ορίων είναι βασικό skill. Δεν σε κάνει απρόσιτο/η ή μοναχικό/ή. Αντίθετα, δείχνει ότι έχεις συναίσθηση των αναγκών σου. Και guess what; Όποιος σε κρίνει για τα όριά σου, μάλλον τα χρειάζεται πιο πολύ από εσένα.

8. Τα «ναι» είναι σπάνια – και έτσι πρέπει να μείνουν

Όταν λες συνεχώς «ναι», μειώνεις την αξία του. Αντίθετα, τα στρατηγικά «ναι» αποκτούν κύρος και σημασία. Είναι τα «ναι» που κάνουν τους άλλους να θυμούνται ότι όταν δεσμεύεσαι, το εννοείς.

9. Η επανάληψη είναι μάθηση

Το πρώτο «όχι» μπορεί να σου φανεί σαν να σέρνεσαι σε ναρκοπέδιο. Το δεύτερο θα βγει πιο εύκολα. Το τρίτο; Ομαλό. Όσο περισσότερο το κάνεις, τόσο πιο απλό θα φαίνεται.

10. Αν δίσταζες, τι θα έλεγες σε έναν φίλο;

Αν μια φίλη σου ερχόταν σε σένα, γεμάτος άγχος, να ζητήσει συμβουλή για το αν πρέπει να πει «όχι», τι θα του έλεγες; Μην της δώσεις καλύτερη συμβουλή από αυτή που δίνεις στον εαυτό σου.

Πώς να λες «όχι» χωρίς να σε πνίγουν οι ενοχές – 10 βήματα επιβίωσης για την ψυχική σου ηρεμία

Έτσι λοιπόν, με μερικές απλές στρατηγικές, το «όχι» δεν είναι πλέον εχθρός σου. Είναι το νέο σου μυστικό όπλο για ψυχική υγεία και προσωπική ελευθερία. Δεν λένε τυχαία άλλωστε πως “τα Όχι είναι που σε πάνε μπροστά”. Γιατί στο τέλος της ημέρας, αν δεν προστατεύσεις εσύ τον χρόνο και τη ζωή σου, κανείς άλλος δεν θα το κάνει.