Ξέχασε ό,τι ξέρεις για τα βαρετά μνημεία έξω από εμβληματικά κτίρια, που είτε απεικονίζουν ένα πρόσωπο, είτε είναι τόσο περίπλοκα που χρειάζεται να διαβάσεις μισή ώρα την επιγραφή από κάτω για να καταλάβεις το συμβολισμό. Το μπρούτζινο μνημείο που παρουσιάστηκε λίγες μέρες πριν στο προαύλιο χώρο στο Καπιτώλιο και είναι «αφιερωμένο» στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 και την εισβολή οργισμένων οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο κτίριο δεν μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο: Εμφανίζει ανθρώπινα περιττώματα πάνω στο γραφείο της Νάνσι Πελόζι, τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων!

Για να μην υπάρχει, μάλιστα, καμία αμφιβολία για το τι ακριβώς βρίσκεται πάνω στο γραφείο, τα ανθρώπινα περιττώματα είναι πολύ… ογκώδη σε σχέση με το γραφείο, βρίσκονται ακριβώς στη μέση και μοιάζουν καταπληκτικά με το πασίγνωστο emoji “poop”, τα… κακάκια που χρησιμοποιούν διάφοροι χρήστες όταν θέλουν να δηλώσουν την αποστροφή τους και την αποδοκιμασία τους για κάτι. Και πάνω στο γραφείο βρίσκεται μια επιγραφή με το όνομα «Νάνσι Πελόζι», που θυμίζει σε όλους τι είχε γίνει πραγματικά τότε.

Η επιγραφή κάτω από το παράξενο αυτό μνημείο λέει: «Αυτό το μνημείο τιμά τους γενναίους άνδρες και γυναίκες που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών στις 6 Ιανουαρίου 2021 για να λεηλατήσουν, να ουρήσουν και να αφοδεύσουν μέσω των γεγονότων που έγιναν για να ακυρωθούν οι εκλογές».

Σε αντίθεση με άλλα αγάλματα και μνημεία, στο συγκεκριμένο δεν αναφέρεται πουθενά ποιος είναι ο καλλιτέχνης ή ποιος το δημιούργησε. Η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου ενέκρινε αίτημα άδειας από μια κυρία ονόματι Τζούλια Χιμένεθ-Ππιζικ από την εταιρεία Civic Crafted LLC για την εγκατάσταση ενός μνημείου στην περιοχή, που θα έπρεπε να έχει τοποθετηθεί ως τις 30 Οκτωβρίου. Η τοποθέτηση ήταν απολύτως σύμφωνη με τα χρονικά όρια.

Κορυφαίος χώρος πολιτών το Καπιτώλιο, όποιος θέλει τοποθετεί ό,τι θέλει

Η συγκεκριμένη υπηρεσία, όταν κλήθηκε να εξηγήσει επισήμως πώς έγινε και επέτρεψε την τοποθέτηση τέτοιου αμφιλεγόμενου μνημείου, έδωσε μια μάλλον ασαφή απάντηση, ότι «δεν λαμβάνει υπόψη το περιεχόμενο του μηνύματος που παρουσιάζεται» και ότι «ως η κορυφαία ομοσπονδιακή γη και χώρος πολιτών της Αμερικής, η περιοχή του National Mall όπου εκτίθεται το μνημείο χρησιμεύει ως φόρουμ όπου οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους συνταγματικοί όροι του λόγου και της συνέλευσης». Κοινώς, ο καθένας μπορεί να τοποθετήσει όποιο μνημείο θεωρεί ότι τον εκφράζει.

Η εταιρεία Civic Crafted LLC είπε ότι το γραφείο αυτό «αντιπροσωπεύει την καρδιά της δημοκρατίας, όπου λαμβάνονται αποφάσεις, ακούγονται φωνές και διαμορφώνεται το μέλλον». Το σχήμα του συγκεκριμένου γραφείου, πάντως, δεν παραπέμπει στο γραφείο της Νάνσι Πελόζι, αλλά στο λεγόμενο Resulute Desk, το έπιπλο που χρησιμοποιεί τώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο. Το συγκεκριμένο έπιπλο δημιουργήθηκε από ξύλο του εξερευνητικού πλοίου Resolute, το οποίο συμμετείχε σε αποστολές στην Αρκτική τον 19ο αιώνα. Ο συμβολισμός, δηλαδή, είναι ακόμα πιο σημαντικός.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, το συγκεκριμένο μνημείο ξεσήκωσε θύελλα, δεδομένου ότι τοποθετήθηκε στο χώρο μόλις λίγες ημέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές, οπότε οι πολέμιοί του θεωρούν ότι μπορεί να επηρεάσει τη γνώμη πολλών αναποφάσιστων. Φυσικά στο διαμέρισμα της Κολούμπια, όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια των ΗΠΑ, το ποσοστό των Δημοκρατικών είναι σαρωτικό (ξεπερνάει πολλές φορές και το 80%), οπότε τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο η επιρροή που θα έχει δεν παίζει κανένα ρόλο στις εκλογές.

Το σοκαριστικό είναι ότι το συγκεκριμένο μνημείο δεν αποτελεί παρά μια… αναπαράσταση. Η ίδια η Νάνσι Πελόζι όταν επισκέφθηκε το γραφείο της μετά την απομάκρυνση από εκεί όσων είχαν αποπειραθεί να καταλάβουν το Καπιτώλιο, διαπίστωσε όλα τα… απομεινάρια της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τα οποία, προφανώς, έγιναν για συγκεκριμένο λόγο και έδειχναν με τον καλύτερο τρόπο πού έχουν γραμμένη τη δημοκρατία όσοι ακόλουθοι του Ντόναλντ Τραμπ άκουσαν τις εκκλήσεις του και έτρεξαν να τον… υπερασπιστούν.

Η 84χρονη σήμερα Πελόζι, που έχει αποσυρθεί από την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων το 2023, ρωτήθηκε και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με το μνημείο, ούτε ενθάρρυνε σε καμία περίπτωση την δημιουργία του και την έκθεσή του. Υπήρξε, μάλιστα, και η φημολογία ότι θα ζητήσει να αφαιρεθεί το όνομά της από το μπρούτζινο γραφείο. Κάτι που, ως τώρα, δεν έχει γίνει.