Μια νέα απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε το FBI το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ πυροβόλησαν εναντίον ενός άντρα που κρατούσε καραμπίνα και βρισκόταν πίσω από θάμβους στην περίμετρο του Trump International Golf Club.

«Ο Τραμπ έπαιζε γκολφ εκείνη την εποχή, κινούμενος ανάμεσα στις τρύπες πέντε και έξι», δήλωσε στο CNN πρόσωπο που είχε ενημέρωση για το περιστατικό. Αργότερα έγινε γνωστό πως ένα τουφέκι τύπου AK-47 με σκόπευτρο, δύο σακίδια κρεμασμένα στον φράχτη και μια κάμερα GoPro βρέθηκαν στο σημείο.

Ένας πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας εντόπισε μια κάννη τουφεκιού με σκόπευτρο να προεξέχει από τον φράχτη του γηπέδου του γκολφ οπου βρισκόταν ο Τραμπ και «επενέβη αμέσως», είπε ο σερίφης της κομητείας Παλμ Μπιτς, Ρικ Μπράντσοου. Ο πράκτορας που εντόπισε το τουφέκι, είπε ο Μπράντσοου, είναι μέλος ενός γκρουπ που βρίσκεται μια ή δύο τρύπες μπροστά από τον Τραμπ. Το άτομο ήταν 274 με 420 μέτρα μακριά από τον Τραμπ, είπε ένας αξιωματούχος.

Το άτομο κατάφερε να εγκαταλείψει τον χώρο με αυτοκίνητο και εθεάθη από μάρτυρα, ο οποίος τελικά βοήθησε τους πράκτορες να εντοπίσουν το όχημα που κινούταν βόρεια στην κομητεία Martin.

«Καταφέραμε να βρούμε έναν μάρτυρα που μας είπε: “είδα τον τύπο να τρέχει έξω από τους θάμνους, πήδηξε σε ένα μαύρο Nissan και τράβηξα μια φωτογραφία του οχήματος και της πινακίδας”, κάτι που ήταν υπέροχο», είπε ο Μπράντσοου.

Οι αρχές ειδοποίησαν το γραφείο του σερίφη της κομητείας Μάρτιν, το οποίο και συνέλαβε τον κάτοχο του όπλου. Στη συνέχεια, ο μάρτυρας κατάφερε να αναγνωρίσει τον άνδρα.

Το πρόσωπο πίσω απο τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Τραμπ έχει συλληψθεί.

Το πρόσωπο πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Το πρόσωπο που κρατείται για την προφανή απόπειρα δολοφονίας είναι ο 58χρονος, Ράιαν Ουέσλι Ράουθ. Ο αυτοαπασχολούμενος κατασκευαστής οικονομικών κατοικιών στη Χαβάη χρησιμοποιούσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνεί τις πολιτικές του απόψεις, αλλά και να σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις και τα γεγονότα, επικρίνοντας κατά καιρούς τον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και εκφράζοντας τη ζωηρή του υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ο Ράουθ ταξίδεψε στην Ουκρανία μετά τη Ρωσική εισβολή πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, σύμφωνα με βίντεο και εικόνες που εντόπισε το CNN στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

Στο βίντεο φαίνεται ο Ράουθ να παίρνει μέρος σε μια συγκέντρωση στην πλατεία για την υποστήριξη των ουκρανικών στρατευμάτων την 1η Μαΐου 2022 και επισκέφθηκε την ίδια τοποθεσία περίπου έξι εβδομάδες αργότερα, όπου μια φωτογραφία τον δείχνει να στέκεται δίπλα σε μια σημαία της Ουκρανίας σε μια έκκληση για διεθνείς εθελοντές που θα υποστηρίξουν την ουκρανική πολεμική προσπάθεια.

Η έρευνα του FBI απλώνεται παγκοσμίως καθώς οι αξιωματούχοι εργάζονται για να ξεψαχνίσουν το υπόβαθρό του, είπε στο CNN στέλεχος της υπηρεσίας. Ορισμένες από τις ύποπτες διαδικτυακές δραστηριότητες του Ράουθ περιλάμβαναν επίσης τη χρήση πλατφορμών με έδρα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, τόνισε η πηγή, η οποία θα περιλαμβάνει συνεργασία με διεθνείς εταίρους.

Οι αναρτήσεις του Ράουθ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X αποκάλυψαν μια τάση για βίαιη ρητορική τις εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. «ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΝΑ ΠΕΤΑΞΩ ΣΤΗΝ ΚΡΑΚΟΒΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΩ», έγραψε.

Επιπλέον, στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Signal, ο Ράουθ έγραψε ότι «Οι πολίτες πρέπει να αλλάξουν αυτόν τον πόλεμο και να αποτρέψουν μελλοντικούς πολέμους» στο προφίλ του.

Στο WhatsApp, το βιογραφικό του έγραφε: «Καθένας από εμάς πρέπει καθημερινά να επιτελεί τον ρόλο του για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Ο Ράουθ έδωσε συνέντευξη στους New York Times το 2023 για ένα άρθρο σχετικά με Αμερικανούς που προσφέρθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας. Ο Ράουθ, ο οποίος δεν είχε στρατιωτική εμπειρία, είπε ότι είχε ταξιδέψει στη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή και ήθελε να στρατολογήσει Αφγανούς στρατιώτες για να πολεμήσουν εκεί.