Ιστορίες φρίκης για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό μικρών παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές από τους ίδιους τους υπαλλήλους της παιδικής φροντίδας είναι, δυστυχώς, συχνό φαινόμενο, όχι απαραιτήτως στην Αυστραλία, όσο στην παγκόσμια ειδησεογραφία. Σχεδόν πάντα προκαλούνται πιο έντονα συναισθήματα όταν αποδεικνύεται ότι πολλοί βάζουν τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα. Στην περίπτωση του Άσλεϊ Πολ Γκρίφιθ, όμως, η φρίκη έχει κι άλλη αφετηρία: Τους αριθμούς.

Ο πρώην εργαζόμενος σε κρατικές δομές για την προστασία των παιδιών τόσο στην Αυστραλία, όσο και στην Ιταλία, ομολόγησε ότι διέπραξε 307 (!) σεξουαλικά αδικήματα κατά δεκάδων παιδιών υπό τη φροντίδα του μεταξύ των ετών 2007 και 2022. Η διαίρεση του χρονικού διαστήματος με τα εγκλήματα δείχνουν ότι τελούσε ένα έγκλημα τέτοιας φύσης κατά μέσο όρο κάθε 20 μέρες. Κι όλα αυτά χωρίς να συλληφθεί, χωρίς κάποιος από τους συναδέλφους του να ανακαλύψει την αρρωστημένη του δράση και να μιλήσει και χωρίς κάποιο παιδί να υπερβεί το φόβο και το στίγμα και να τον καταγγείλει.

Η δίκη του 46χρονου Γκρίφιθ ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου στο περιφερειακό δικαστήριο του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη, αν και η διαδικασία προβλέπεται να είναι εξπρές, παρά τις πολλές κατηγορίες. Για να αναγνωστούν οι 307 κατηγορίες χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες. Ο ίδιος ο Γκρίφιθ απλούστευσε τη διαδικασία, καθώς δήλωσε ένοχος για όλες τις κατηγορίες, είτε προφέροντας τη λέξη, είτε με ένα απλό κούνημα του κεφαλιού του.

Φρίκη στην Αυστραλία: 307 σεξουαλικά εγκλήματα σε παιδιά μέσα σε 15 χρόνια

Το κατηγορητήριο είναι ποικίλο. Περιλαμβάνει 190 κατηγορίες για παράνομη και άσεμνη συμπεριφορά με ένα παιδί κάτω των 12 ετών υπό τη φροντίδα του, 28 περιπτώσεις βιασμού, 67 κατηγορίες για κατασκευή υλικού παιδικής εκμετάλλευσης, 4 κατηγορίες για παραγωγή υλικού παιδικής εκμετάλλευσης και μια κατηγορία διανομής υλικού παιδικής εκμετάλλευσης. O Γκρίφιθ κατηγορήθηκε, επίσης, για κατοχή υλικού εκμετάλλευσης παιδιών μεταξύ 2005 και 2022, χρησιμοποιώντας υπηρεσία μεταφοράς για τον σκοπό αυτό.

Πάνω από 60 από τα θύματά του κατονομάστηκαν στο δικαστήριο, αλλά τα ονόματά τους δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν στα ΜΜΕ για λόγους προστασίας, βάσει της νομοθεσίας της Αυστραλίας.

Έδρασε σε Αυστραλία και Ιταλία

Ο Γκρίφιθ εργάστηκε σε μια σειρά από κέντρα φροντίδας παιδιών στο Μπρίσμπεϊν και άλλα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και την Πίζα της Ιταλίας. Συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2022 από την τοπική αστυνομία. Όλα τα θύματα έχουν ταυτοποιηθεί και οι οικογένειές τους έχουν ενημερωθεί. Το μόνο που ζήτησε ο δικηγόρος υπεράσπισης είναι να ετοιμαστεί η έκθεση ψυχιάτρου ως μέρος μιας έκθεσης πριν από την καταδίκη, για να αποδειχτεί αν ο Γκρίφιθ τέλεσε όλα αυτά τα εγκλήματα με νηφαλιότητα ή πάσχει από κάποιο ψυχικό νόσημα. Ο ίδιος, πάντως, ούτε υπονόησε κάτι τέτοιο, ούτε και το επικαλέστηκε.

Στην ουσία, η αποδοχή της ενοχής του γλύτωσε το δικαστήριο στην Αυστραλία από μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Αν ο Γκρίφιθ αρνούνταν τις κατηγορίες ή δήλωνε ότι δεν θυμόταν κάποιο ή κάποια από τα θύματα, είχαν έτοιμες φωτογραφίες να του δείξουν.

Οι πληροφορίες, βέβαια, που διαρρέουν σχετικά με το ποια είναι τα παιδιά και σε ποια κατάσταση βρίσκονται είναι πολύ λίγες. Κάποιοι γονείς, που μίλησαν χωρίς να κατονομαστούν, είπαν ότι αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολες καταστάσεις, με παιδιά που όσο μεγαλώνουν, τόσο βγάζουν ψυχικά τραύματα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Το κουβάρι των καταγγελιών ξετυλίχθηκε από ένα παιδί, ένα από τα εκατοντάδες θύματα, που τόλμησε να μιλήσει στους γονείς του για την αρρωστημένη συμπεριφορά του Γκρίφιθ. Από τις ανακρίσεις και την έρευνα που έγινε αποδείχτηκε ότι πολλά παιδιά της δομής, κυρίως τα πιο αδύναμα, είχαν τέτοια εμπειρία. Έτσι ξεκίνησε μια εκτεταμένη έρευνα με όλα τα παιδιά, τα οποία είχαν έλθει σε επαφή με τον Γκρίφιθ όλα αυτά τα χρόνια, για να αποδειχτεί το μέγεθος της εγκληματικής του δραστηριότητας. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί ότι κανένας από τους συναδέλφους του δεν δήλωσε ότι είχε αντιληφθεί το παραμικρό.

Ο Γκρίφιθ αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης γι’ αυτά που έκανε. Ήδη κρατείται σε φυλακές υψηλής ασφάλειας στο Μπρίσμπεϊν, μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη του.