Αν πιστεύεις ότι το να ξαπλώνεις λίγο παραπάνω το σαββατοκύριακο είναι μια αθώα απόλαυση, μια νέα έρευνα έρχεται να σου αποδείξει ότι ίσως να κάνεις και κάτι καλό για την υγεία σου. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας την 1η Σεπτεμβρίου, ο ύπνος το σαββατοκύριακο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών κατά 19%.

Και η επιστήμη το υποστηρίζει. Ερευνητές από το Νοσοκομείο Fuwai στο Πεκίνο, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 90.903 συμμετέχοντες στην έρευνα UK Biobank, διαπίστωσαν ότι όσοι κοιμόντουσαν περισσότερο τα σαββατοκύριακα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από ειδικές συσκευές που κατέγραφαν την ποσότητα ύπνου των συμμετεχόντων και οι ερευνητές τις διαχώρισαν σε τέσσερις ομάδες, από εκείνους που κοιμούνταν λιγότερο το σαββατοκύριακο, έως εκείνους που κοιμούνταν περισσότερο.

Η ομάδα με τη μεγαλύτερη ποσότητα αντισταθμιστικού ύπνου κατά το σαββατοκύριακο είχε 19% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, όπως στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικό, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατόρθωναν να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες ύπνου. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι, σε άτομα που υπέφεραν από χρόνια έλλειψη ύπνου κατά τις καθημερινές (λιγότερο από επτά ώρες ύπνου τη νύχτα), η πρόσθετη ανάπαυση το σαββατοκύριακο οδήγησε σε 20% μείωση του κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Η έρευνα αυτή, αν και έχει ορισμένους περιορισμούς, όπως το γεγονός ότι επικεντρώνεται αποκλειστικά στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, υπογραμμίζει τον αρνητικό αντίκτυπο της χρόνιας έλλειψης ύπνου στην καρδιαγγειακή υγεία. «Αν και η μελέτη έχει περιορισμούς, όπως η εστίαση μόνο στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, τα ευρήματα τονίζουν τη σημασία της επαρκούς ανάπαυσης για την υγεία της καρδιάς», αναφέρει η Δρ. Nieca Goldberg, διευθύντρια της Atria New York City και κλινική επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο Grossman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι, παρόλο που η μελέτη αυτή δείχνει μια θετική σύνδεση μεταξύ του ύπνου τα σαββατοκύριακα και της υγείας της καρδιάς, οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν έναν σταθερό ύπνο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Ο Δρ. Nour Makarem, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, σημειώνει πως η ανισότητα στον ύπνο μεταξύ καθημερινών και σαββατοκύριακου, γνωστή ως «κοινωνικό τζετ λαγκ», έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο ύπνος του σαββατοκύριακου κάνει καλό στην υγεία

Μάλιστα, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η προσπάθεια να αναπληρώσουμε τον χαμένο ύπνο τα σαββατοκύριακα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη διατροφή, να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. «Για το λόγο αυτό, πιο σταθερά πρότυπα ύπνου καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας είναι ιδανικά για τη βέλτιστη υγεία της καρδιάς», προσθέτει ο Makarem.

Η Δρ. Martha Gulati, διευθύντρια της προληπτικής καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, συμπληρώνει: «Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η προσπάθεια να αναπληρώσουμε την έλλειψη ύπνου δεν είναι αποτελεσματική και στην πραγματικότητα μπορεί να επιδεινώσει τη διατροφή, να προκαλέσει αύξηση βάρους και να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη». Παρά την αβεβαιότητα, τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας δείχνουν ότι όταν είναι αδύνατο να διατηρήσουμε σταθερά πρότυπα ύπνου, ο επαρκής ύπνος τα σαββατοκύριακα μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για την καρδιά μας.

Η επαρκής ανάπαυση σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και αρτηριακής πίεσης, καλύτερες διατροφικές επιλογές και μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. «Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε πολλά καρδιολογικά προβλήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, καρδιακή προσβολή, παχυσαρκία, διαβήτη και εγκεφαλικό», εξηγεί η Goldberg. «Επιπλέον, ο διακοπτόμενος ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και αρρυθμιών».

Ο ύπνος του σαββατοκύριακου κάνει καλό στην υγεία

Επιπλέον, η επαρκής ανάπαυση συνδέεται με την καλύτερη ψυχολογική υγεία, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου για καρδιοπάθειες. «Ο ύπνος είναι αναζωογονητικός και βασικό συστατικό της διατήρησης της υγείας της καρδιάς», τονίζει ο Makarem.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Υπάρχει ένα όριο στον ύπνο που μπορούμε να αναπληρώσουμε τα σαββατοκύριακα; Υπάρχει μια ελάχιστη ποσότητα ύπνου που πρέπει να έχουμε καθημερινά, η οποία δεν μπορεί να αναπληρωθεί; Και για εκείνους που κοιμούνται επαρκώς κάθε μέρα, έχουν ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα να αποφύγουν τις καρδιοπάθειες;

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Η Gulati υποστηρίζει ότι η αβεβαιότητα παραμένει: «Ίσως ο μηχανισμός πίσω από αυτά τα ευρήματα να είναι ότι το να αναπληρώσουμε τον ύπνο είναι καλύτερο από το να μην τον έχουμε καθόλου».

Ο ύπνος του σαββατοκύριακου κάνει καλό στην υγεία

Οι ειδικοί συνιστούν να επιδιώκουμε τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ και να διατηρούμε ένα σταθερό μοτίβο ύπνου. Αυτό σημαίνει να πηγαίνουμε για ύπνο και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Εάν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, συζήτησέ το με τον γιατρό σου. Θυμήσου, εσύ είσαι ο καλύτερος υπερασπιστής της υγείας σου!

Με πληροφορίες από το CNN.