Από τις ειρωνείες πέρασε στις προσβολές ο Ντόναλντ Τραμπ. Άλλαξε επίπεδο… Όταν ανακοινώθηκε ότι η Κάμαλα Χάρις θα είναι τελικά η αντίπαλός του για την προεδρία των ΗΠΑ είχε αντιδράσει με γέλια και μια υποτιμητική δήλωση ότι «η μάχη θα είναι πιο εύκολη μ’ αυτήν». Τώρα πέρασε στην αγαπημένη του ρητορική προσβολών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια πρόεδρος στο παρελθόν είχε τονίσει μόνο την ασιατική-αμερικανική κληρονομιά της μέχρι πρόσφατα, όταν, όπως ισχυρίστηκε, «έγινε μαύρη»!

«Δεν ήξερα ότι ήταν μαύρη μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όταν έτυχε να γίνει μαύρη και τώρα θέλει να γίνει γνωστή ως μαύρη», είπε ο Τραμπ στο συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Μαύρων Δημοσιογράφων στο Σικάγο. Κι αναρωτήθηκε: «Τελικά δεν ξέρω, είναι Ινδή ή είναι μαύρη»;

Κάποιοι αυτό μπορεί να το εκλάβουν σαν πανικό. Οι προσβολές, άλλωστε, είναι το τελευταίο καταφύγιο όσων αισθάνονται αδύναμοι. Αλλά ακόμα κι αν δεν είναι πανικός (καθώς σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις ως τώρα το… ματς της αμερικανικής προεδρίας παραμένει ανοιχτό), είναι ενόχληση. Διότι ο Τραμπ εκτός από υπερβολές ξεστόμισε και ψέματα.

Η Κάμαλα Χάρις διαφήμιζε ότι είναι μαύρη!

Η Κάμαλα Χάρις ούτως ή άλλως έχει διαφημίσει τον εαυτό της από την προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία ως η πρώτη μαύρη και Ασιατοαμερικανίδα αντιπρόεδρος. Από την αρχή της πολιτικής της καριέρας ως εισαγγελέας της Καλιφόρνια είχε διαφημίσει ότι οι γονείς της είναι από την Ινδία και τη Τζαμάικα, άρα έχει background και στις δύο κοινότητες.

Επίσης, η Καμάλα φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ, ένα παραδοσιακά μαύρο πανεπιστήμιο, και κατά τη διάρκεια της παρουσίας της εκεί εντάχθηκε στην κατά κύριο λόγο μαύρη αδελφότητα Alpha Kappa Alpha. Όταν δε εξελέγη στο Κογκρέσο έγινε μέλος της Ομάδας Μαύρων. Άρα εκτός από τα γενετικά χαρακτηριστικά φάνηκε από την αρχή ότι ακολούθησε και τη μαύρη κουλτούρα, πολύ πριν γεννηθεί στη σκέψη της η ιδέα να διεκδικήσει αξιώματα και να προσελκύσει αυτές τις ομάδες ψηφοφόρων.

Ο Τραμπ, βέβαια, έχει ιστορικό επιθέσεων κατά των αντιπάλων του με βάση τα φυλετικά χαρακτηριστικά. Αυτός δεν ήταν που κατηγόρησε ψευδώς τον Μπαράκ Ομπάμα, τον πρώτο μαύρο πρόεδρο της χώρας, ότι δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ; Αυτός δεν ήταν που επιτέθηκε στην πρώην πρεσβευτή του ΟΗΕ και την αντίπαλό του στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, Νίκι Χέιλι, με ψευδείς ισχυρισμούς ότι δεν μπορούσε να είναι πρόεδρος επειδή οι γονείς της δεν ήταν πολίτες των ΗΠΑ όταν γεννήθηκε;

Η ίδια η Κάμαλα Χάρις έχει περιγράψει αναλυτικά πως όταν ενηλικιώθηκε ασχολήθηκε με την ινδική της κληρονομιά και επισκεπτόταν συχνά τη χώρα. Η μητέρα της βύθισε επίσης τις δύο κόρες της στη μαύρη κουλτούρα του Όκλαντ της Καλιφόρνια.

Ο Τραμπ, βέβαια, δεν έμεινε στα φυλετικά σχετικά με την αντίπαλό του. Στο ακροατήριό του είπε ότι η Κάμαλα Χάρις είχε αποτύχει στις εξετάσεις δικηγορίας νωρίς στη νομική της σταδιοδρομία. Όντως η Καμάλα αποφοίτησε από το Κολέγιο Νομικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Χέιστιγκς το 1989. Όντως απέτυχε στην πρώτη της προσπάθεια και πέτυχε στη δεύτερη. Η στατιστική αποδεικνύει ότι λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς που υποβάλλονται στο τεστ περνούν στην πρώτη προσπάθεια, κάτι που σημαίνει ότι η Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια φοιτήτρια δεν ήταν ανεπαρκής, αλλά του μέσου όρου.