Στις παράξενες ιστορίες που βγάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουμε διαβάσει πολλές φορές για αποκλεισμούς από διάφορες αιτίες: Άλλος γλίστρησε στο μπάνιο του και τραυματίστηκε, άλλος έχασε την πτήση γιατί δεν χτύπησε το ξυπνητήρι. Αλλά οι Ιάπωνες το πήγαν πια σε άλλο επίπεδο: Απέκλεισαν 19χρονη αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, μόλις τέσσερις ημέρες πριν η αποστολή αναχωρήσει από το Τόκιο για το Παρίσι, επειδή… κάπνισε ένα τσιγάρο και ήπιε ένα ποτήρι ουίσκι!

Η αθλήτρια δε αυτή δεν ήταν όποια κι όποια. Πρόκειται για την Σόκο Μιγιάτα, η οποία είχε χριστεί αρχηγός της ομάδας γυμναστικής της Ιαπωνίας σε μια διοργάνωση τόσο σημαντική όσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024. Η Ιαπωνία πριν τον αποκλεισμό της Μιγιάτα στόχευε στο να πάρει ένα ολυμπιακό μετάλλιο στο ομαδικό αγώνισμα της γυμναστικής για πρώτη φορά μετά το 1964, τόσο υψηλές ήταν οι φιλοδοξίες της. Και η Μιγιάτα, σε ατομικό επίπεδο, θεωρούνταν φαβορί για ένα ολυμπιακό μετάλλιο στη δοκό ισορροπίας. Άλλωστε είχε κατακτήσει και το χάλκινο μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022, κάτι που δείχνει το υψηλό της επίπεδο.

Τι τα θέλετε, όμως… Το τσιγάρο, το ποτό (και προφανώς το ξενύχτι για να πραγματοποιήσει όλα αυτά τα «εγκλήματα», όπως τα χαρακτήρισε η ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή) της έκλεισαν το σπίτι. Μάλλον την άφησαν στο σπίτι, να παρακολουθεί από την τηλεόραση τις προσπάθειες των συναθλητριών της.

Τσιγάρο και ουίσκι στη ζούλα; Τέλος οι Ολυμπιακοί Αγώνες!

Για να έλθει στο φως αυτή η «απαράδεκτη συμπεριφορά» (δανειζόμαστε και πάλι χαρακτηρισμούς από την επίσημη ανακοίνωση) χρειάστηκε να γίνει εκτεταμένη έρευνα. Διότι, άκουσον-άκουσον, η αθλήτρια δεν έκανε τσιγάρο ή αλκοόλ σε δημόσιο χώρο, αλλά στη ζούλα! Συγκεκριμένα, αποδείχτηκε ότι έκανε τσιγάρο «σε συγκεκριμένο ιδιωτικό μέρος στην περιοχή του Τόκιο» (προφανώς μέσα στο σπίτι της) και ήπιε ένα ποτήρι ουίσκι «σ’ ένα δωμάτιο του Αθλητικού Χωριού στο Εθνικό Προπονητικό Κέντρο», όπου προπονούνται οι αθλητές μέχρι να ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες! Αν τα’ κανε δημόσια, θα μπορούσε τουλάχιστον κάποιος να ισχυριστεί ότι δίνει το κακό παράδειγμα στα νέα κορίτσια που προσπαθούν να της μοιάσουν. Αλλά ούτε αυτό δεν συνέβη.

Όσοι παρατηρείτε την ηλικία της και απορείτε, δεδομένου ότι η Μιγάτα είναι πάνω από 18 ετών και άρα ενήλικη να ορίζει τη ζωή της όπως θέλει, μάθετε ότι ο νόμος στην Ιαπωνία απαγορεύει ρητά την κατανάλωση προϊόντων καπνού ή αλκοόλ μέχρι κάποιος να φτάσει στα 20 του χρόνια. Μπορεί κάποιος, δηλαδή, να ψηφίζει ή να έχει δίπλωμα αυτοκινήτου, αλλά όχι και να πίνει αλκοόλ, ούτε καν το παραδοσιακό σάκε της Ιαπωνίας. Δεν έχουν σχέση, δηλαδή, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά η γενικότερη νομοθεσία της Ιαπωνίας.

Η ανακοίνωση της ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν πολύ σκληρή, όχι για την Μιγιάτα, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά για την εθνική Ομοσπονδία Γυμναστικής! Για την αθλήτρια η Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι «έχει συνειδητοποιήσει το έγκλημα που διέπραξε» και «βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο, παρακολούθηση και υποστήριξη», ώστε να μην επαναλάβει κάτι τέτοιο στο μέλλον. Για την Ομοσπονδία της Γυμναστικής, όμως, είπε ότι «πρωτίστως είναι δικό της το λάθος και θα πρέπει να γίνει εκτεταμένη έρευνα, ώστε να αποδειχτεί ότι όλα τα μέλη της ομάδας γυμναστικής της Ιαπωνίας που θα ταξιδέψουν στο Παρίσι τηρούν όλους τους κανόνες του κράτους». Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπως καταλαβαίνετε, είναι σημαντικό ηθικό ζήτημα για την Ιαπωνία.

Αν υπάρχει κάποιο ελαφρυντικό για την αθλήτρια, αυτό αναγνωρίστηκε. Είναι «η υπερβολική πίεση που υφίσταται, όπως και οι άλλοι αθλητές και αθλήτριες, ενόψει της δύσκολης δοκιμασίας». Για ένα έθνος όπου η αποτυχία συνδέεται μέχρι και με το… χαρακίρι, καταλαβαίνει κανείς τι πίεση έβαλαν στους ώμους αυτού του κοριτσιού.

Η αθλήτρια, φυσικά, δεν επετράπη να πει τίποτα δημόσια. Μετά τον δημόσιο εξευτελισμό της, μάλιστα, φαίνεται ότι έκλεισε όλους τους λογαριασμούς της στα social media, στους οποίους ήταν και πολύ ενεργή με φωτογραφίες από τους αγώνες και τις διακρίσεις της. Μάλιστα δήλωνε πολύ χαρούμενη και αναγνώριζε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν το σημαντικότερο ραντεβού στην καριέρα της.

Φωτογραφίες: Instagram/gymnasticsjapan