Η ασθένεια θεωρείται απειλιτική για περίπου τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι ενδημεί σε 110 χώρες του κόσμου, όπου σε ετήσια βάση προσβάλλει από 50 έως 528 εκατομμύρια ανθρώπους.
Το νέο εμβόλιο της Sanofi για τον δάγκειο πυρετό κάνει παγκόσμια πρώτη στο Μεξικό, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας, που αναμένει να κατατεθεί φάκελος εγκρίσεων σε περίπου 20 χώρες στο τέλος του χρόνου.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το Μεξικό είχε εγκρίνει την προληπτική θεραπεία της Sanofi Pasteur, που ονομάζεται Dengvaxia, για τους τέσσερις ορότυπους του δάγκειου πυρετού, αλλά μόνο για ασθενείς ηλικίας από 9 έως 45 ετών, που ζουν σε περιοχές όπου η νόσος είναι ενδημική. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το πρώτο εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό στον κόσμο, δεν έχει ακόμη έγκριση για χρήση σε μικρά παιδιά, ένα πληθυσμό που εκτιμάται ότι βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το νέο εμβόλιο μειώνει κατά μέσο όρο 60% τον κίνδυνο ανάπτυξης της σοβαρότατης ασθένειας – ένα ποσοστό που μοιάζει χαμηλό, αλλά στην πραγματικότητα είναι σημαντικό, δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτήν. Ειδικά στα παιδιά και στους εφήβους η προστασία μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώςμ σε μελέτη όπου συμμετείχαν παιδιά ηλικίας από 9 έως 16 ετών από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, το εμβόλιο μείωσε κατά 80% τον κίνδυνο νοσηλείας στο νοσοκομείο.
Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων είναι μία «αυτοπεριοριζόμενη νόσος» και η θνησιμότητά του είναι κάτω από 1%, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων(ΚΕΕΛΠΝΟ). Ο δάγκειος πυρετός εκδηλώνεται με συμπτώματα κοινής ίωσης, δηλαδή με πυρετό, κεφαλαλγία (πονοκέφαλο), πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις, ναυτία, εμέτους και εξανθήματα, ενώ, σε σοβαρότερες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει θρομβοπενία (μειώνονται τα αιμοπετάλια και έτσι δεν πήζει το αίμα) και αιμορραγίες. Ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές αποτελούν οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.
Η νόσος κάποτε ενδημούσε και στην Ελλάδα, αλλά, πλέον, έχει εκριζωθεί, με την τελευταία γνωστή του επιδημία στην χώρα μας να σημειώνεται την διετία 1927-1928. Ο ιός μεταδίδεται με κουνούπιατου είδους Aedes, ιδίως με το κουνούπι Aedes aegypti.