Τι πραγματικά ενδιαφέρει έναν σημερινό 20χρονο; Είναι όλ@ snowflakes, όπως τους κριτικάρουν διάφοροι που βλέπουν ότι οι πιτσιρικάδες θα τους προσπεράσουν στο φανάρι, άκοπα; Παθαίνουν κρίση ηλικίας; Τους λέμε zoomers, meta-millennials ή ζιλένιαλς; Είναι τόσο φασαίοι όσο νομίζουμε; Προβοκατόρικα ερωτήματα που απαντούν οι κατάλληλοι άνθρωποι, νέα παιδιά που σπουδάζουν, δουλεύουν και παράλληλα μεταφέρουν τα φανζίν σε digital μορφή. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Πάνος Τσιαρέας μας βοηθούν να καταλάβουμε την υπέροχη γενιά Gen Z μέσα από τον Αθηνέζο τους.
Τι είναι ο Αθηνέζος παιδιά; Ξέρετε ότι έτσι λέμε τους Αθηναίους στην Θεσσαλονίκη;
Φυσικά και ξέρουμε, άλλωστε επίτηδες επιλέξαμε την λέξη «Αθηνέζος». Το επιλέξαμε ακριβώς επειδή είναι ο κοροϊδευτικός όρος που χρησιμοποιούν οι Θεσσαλονικείς για να περιγράψουν τους Αθηναίους, που δεν γνωρίζουν τίποτα εκτός των τετραγωνικών χιλιομέτρων στα οποία εκτείνεται το λεκανοπέδιο. Ο Αθηνέζος μας είναι μια ιστοσελίδα, που πολύ θα ήθελε να είναι μπλογκ, αλλά δεν είναι. Είναι όμως ένας χώρος, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα όσα πράγματα μας αρέσουν ή δεν μας αρέσουν, όσα μας προβληματίζουν και όσα επιθυμούμε να γνωρίσουν οι άλλοι.
Έχετε πιάσει ποτέ φανζίν στα χέρια σας;
Και έχουμε πιάσει στα χέρια μας, και έχουμε συλλέξει και αν δεν είχε γίνει αυτό, ο Αθηνέζος δεν θα ήταν ακριβώς αυτό που είναι. Εννοούμε ότι από πλευράς αισθητικής, επιλογής θεματών ακόμα και στη στόφα της γραφής είναι εμφανείς οι επιρροές μας από διάφορα φανζίν. Ιδίως από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.
Προβοκατόρικη ερώτηση, αν μου βάζετε Κ.ΒΗΤΑ στη λίστα σας στο Spotify είστε απλά φασαίοι ή νιώθετε νοσταλγία για το παρελθόν που δεν ζήσατε; Οι σημερινοί 20χρονοι νιώθουν ή είναι dead inside (όπως λένε αστειευόμενοι);
Οι κακές γλώσσες θα πουν ότι το σάιτ μας μυρίζει φασαιίλα. Δεν θα διαψεύσουμε, ούτε θα επιβεβαιώσουμε τις φήμες. Πρέπει να πούμε όμως, ότι ο Κ.ΒΗΤΑ όχι απλώς δεν ανήκει στην προηγούμενη γενιά (άλλωστε κάνει μουσική μέχρι και σήμερα), αλλά όπως και όλα τα πράγματα με τα οποία καταπιανόμαστε, πιστεύουμε ότι η διαχρονικότητά τους θα διαρκεί όσο θα ασχολούνται μαζί τους οι νεότερες γενιές. Όσον αφορά το “dead inside” οι σημερινοί 20χρονοι δεν το λένε αστειευόμενοι. Στο κείμενο που γράψαμε με τίτλο «κρίση ηλικίας στα 20» εξηγούμε ακριβώς αυτό το συναισθηματικό αλαλούμ των σημερινών 20χρονων και την προσπάθειά τους να χτίσουν τη ζωή τους σ’ έναν κόσμο που πλέον δεν μπορεί να τους υποσχεθεί τίποτα.
Πείτε μου μερικά πράγματα για το Athinezos.com. Πόσοι είστε στην ομάδα, πότε το πήρατε απόφαση και γιατί;
Ήμασταν για διακοπές τον Αύγουστο του 2020 στο Αίγιο, απ΄ όπου κατάγεται ο Γιάννης, και πάνω σε μια φάση καλοκαιρινής ραστώνης, με αλμύρα, μπίρες και κουβεντούλα, μας ήρθε η ιδέα του σάιτ. Πάντα σκεφτόμασταν πως θέλουμε να κάνουμε κάτι δημιουργικό από κοινού και είμαστε κάτι παραπάνω από ευγνώμονες που βρήκαμε άτομα με τα οποία μοιραζόμαστε κοινό όραμα και αισθητική. Τον Αθηνέζο αυτήν την στιγμή αποτελούν ο Φίλιππος Αβραμίδης, ο ταλαντούχος γραφίστας που ευθύνεται για τις υπέροχες οπτικοποιήσεις και γραφιστικά που κοσμούν το σάιτ και οι συντάκτες/ριες: Ιωάννα Μυλωνάκου, Χρύσανθος Μπουρουτζόγλου, Ισμήνη Καφαντάρη, Μυρτώ Πατέρα, Σοφία Σδράλη, Μυρτώ Τσιαρέα, Γιώργος Πασσάς και εμείς (επίσης ευχαριστούμε τον εικονογράφο Κωνσταντίνο Σκλαβενίτη για την πολύτιμη βοήθειά του). Το είχαμε ανάγκη λοιπόν, το κάναμε πράξη και ευχηθήκαμε να αρέσει και στον κόσμο.
Ποιο είναι το κοινό σας; Ή ποιοι θα θέλατε να σας διαβάζουν;
Θέλουμε να μας διαβάζουν πέραν από όλη την υφήλιο, άνθρωποι, που δεν είναι απλώς άνθρωποι, αλλά είναι ιδέες, όπως η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη ή ο Νίκων Αρκουδέας. Σοβαρά τώρα, το κοινό μας είναι ός@ βρίσκουν κάτι στα κείμενά μας με το οποίο να μπορούν να ταυτιστούν. Αυτό δεν έχει να κάνει απαραίτητα με κοινές εμπειρίες, αλλά και με τις ιδέες ή με το είδος του χιούμορ. Φυσικά, έχουμε αντιληφθεί ότι απευθυνόμαστε κυρίως σε φοιτητές και γενικά σε ζιλένιαλς, χωρίς όμως αυτό να μας περιορίζει στο υλικό που παράγουμε, είτε αυτό είναι κείμενα, πλέιλιστ ή κολλάζ. Ιδανικά, θα θέλαμε να ξέρουμε ότι υπάρχουν άτομα που διαβάζουν ένα κείμενο του Αθηνέζου, ακριβώς επειδή είναι από αυτό το σάιτ.
Εμένα αυτό που με καίει είναι άλλο, διαβάζουν οι νέοι σήμερα ή λένε «από πότε είναι αυτή η εφημερίδα»; Κι αν όντως αγοράζουν εφημερίδες και περιοδικά (ποια) ή όλα τα καταναλώνουν με τα κινητά τους;
Αυτό ακριβώς, δηλαδή το ότι οι νέοι δεν διαβάζουν μας είχε απασχολήσει απ ‘όταν εμπνευστήκαμε και αρχίσαμε να στήνουμε το σάιτ. Είναι αλήθεια ότι οι σημερινοί 20χρονοι δεν θέλουν να διαβάζουν μεγάλα κείμενα και οι περισσότεροι προτιμούν να καταναλώνουν memes ή σύντομα ποστ στα σόσιαλ. Θέλαμε να φτιάξουμε και πιο μεγάλα κείμενα που θα τραβούσαν έναν συνομήλικό μας να τα διαβάσει.
Είστε μια woke γενιά και μπορείτε να μας βοηθήσετε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Τι θα ήθελες να πείτε στους 40αρηδες και σε λοιπούς boomers;
Είμαστε πράγματι μια woke γενιά, κι αυτό επειδή δεν φοβόμαστε να πάρουμε θέση για ό,τι μας αφορά και για ότι θέλουμε ν’ αλλάξουμε. Η γενιά των γονιών μας, πιστεύει ότι «όσα μας απασχολούν, τα έχει ζήσει και ξέρει», ενώ αυτό είναι απλά μια δικαιολογία για να μη συζητήσει τις ενίοτε ριζοσπαστικές απόψεις μας. Αυτό που θα τους λέγαμε είναι πως οι ιδέες μας δεν είναι απλά προϊόν αντιδραστικότητας, αλλά μια φρέσκια κατανόηση των πραγμάτων που διεκδικεί περισσότερες ελευθερίες στα πάντα—ειδικά στη συνείδηση και στο νοιάξιμο.
Η πολιτική ορθότητα που χαρακτηρίζει την γενιά σου πιστεύετε ότι είναι φάση ή ότι θα μείνει μαζί μας και θα γίνουμε Σουηδία;
Η πολιτική ορθότητα θα μείνει και θέλουμε να μείνει. Δεν μας ενοχλεί ούτε η συνθήκη που την έφερε, ούτε η ίδια η έννοια, παρά μόνο η κουλτούρα άτακτης ακύρωσης των πραγμάτων και των ατόμων που έχουν μείνει πίσω από την εποχή, χωρίς να έχουν προλάβει να γίνουν αντικείμενο επαρκούς συζήτησης. Άλλωστε είναι η μόνη δύναμη που έχουμε, ώστε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο, στον οποίο θα σεβόμαστε το άλλο, ό,τι κι αν είναι αυτό.
Πιστεύω στην Gen Z, εσείς πιστεύετε ότι θα αλλάξετε τον κόσμο ή απλά θέλετε να μαζεύετε followers και να γίνετε brand;
Η αλήθεια είναι πως δεν μας χαλάει να γίνουμε μπραντ, καθώς όλο αυτό το ξεκινήσαμε, με απώτερο στόχο να περπατήσουμε στα κόκκινα χαλιά των Καννών ή έστω να συμμετάσχουμε σε εκπομπή της Αννίτας Πάνια, ως κοινό. Για να απαντήσουμε και στην ερώτησή σου, όμως, αυτή η ελπίδα κάθε γενιάς, «να αλλάξει τον κόσμο» μας φαίνεται ουτοπική. Η δικιά μας γενιά προσπαθεί με όσα έχει να αλλάξει τα επιμέρους, διεκδικώντας δικαιώματα και κοινωνικές ελευθερίες, εργασιακή ασφάλεια, ίσες ευκαιρίες και ριζική μεταβολή όσων συστημάτων μας φαίνονται εξαρχής άδικα ή μη βιώσιμα. Οριοθετώντας τους στόχους μας, μπορούμε, σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, όντως να αλλάξουμε πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση.