Με τον Βαγγέλη Χαρισόπουλο δουλεύαμε κάποτε μαζί, σε εποχές που το να βλέπουμε να ανάβουν πούρα με καιόμενα πεντοχίλιαρα, δεν θεωρούνταν όσο εξωφρενικό και ασυνήθιστο, ως “έπρεπε”. Το να γίνεις φίλος με έναν τέτοιο απίθανο, υπογείως αστείο και υστερικά ιδιοφυή δεν είναι δύσκολο, αλλά είναι πραγματικά σπάνιο.

Ένας τύπος που, αν μη τι άλλο, ξέρει να ξεχωρίζει. Από το να “δίνει πόνο” με το stand-up του, μέχρι να πετάει θανατηφόρες ατάκες στο “Shopping Star“, ο Βαγγέλης είναι αυτός ο φίλος που σου σπάει τα νεύρα, αλλά δεν μπορείς να σταματήσεις να γελάς μαζί του. Η αλήθεια είναι πως ο Χαρισόπουλος δεν έχει πρόβλημα να τσιγκλήσει λίγο το κοινό, ακόμα κι αν ξέρει ότι μπορεί να μην γελάσουν όλοι. Είναι το ρίσκο που παίρνει με κάθε του αστείο, κάθε του εμφάνιση, κάθε του… περούκα, γιατί ναι, θα ήθελε να ήταν γυναίκα με μαλλί μέχρι τη μέση – και φαίνεται ότι το αντιμετωπίζει με αυτοσαρκασμό και χιούμορ, όπως πάντα.

Στη συνέντευξή μας, μιλήσαμε για τη φαλάκρα, την τηλεόραση και τον stand-up κωμικό που δεν έχει τίποτα να χάσει. Αν είχε μαγικό ραβδί, θα τους έδερνε όλους – με αγάπη, φυσικά – και δεν φοβάται να το πει. Γιατί ο Βαγγέλης, ακόμα κι αν δεν τον βλέπεις, είναι πάντα εκεί, να σε αιφνιδιάζει, να σε κάνει να γελάς και, τελικά, να σε κερδίζει.

Απολαύστε τον χαλαρά, και όπως πάντα… υπεύθυνα:

-Δεν σου έφτανε που εισαι εκφωνητής στο Shopping Star, φέτος θα σε βλέπουμε και στο Πάμε Δανάη στο Mega με τη Δανάη Μπάρκα. Πως προέκυψε αυτό; 

-Επειδή είμαι ψωνάρα, όπως όλοι όσοι κάνουμε τηλεοραση, δεν μου αρκεί να ακούγομαι,  θέλω και να φαίνομαι.  Η Δανάη και η παρέα της είναι ιδανικοί  για μένα, αφού με κάνουν να νιώθω πολύ άνετα  ώστε να δείξω και μια άλλη πτυχή του τηλεοπτικού μου χαρακτήρα.  Είναι μια εκπομπή που έχει θετική μάτια στα πράγματα και δίνει χώρο στο χιούμορ. Καλή μας αρχή και εκεί λοιπόν! 

-Αν έπρεπε να διαλέξεις ένα ρούχο για να πας σε πάρτι μεταμφιέσεων, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Φυσικά κάτι με περούκα. Μου πήγαινε πολύ το μαλλί και το θεωρώ μεγάλη αδικία που μου έχει πέσει. Μπορεί να ντυνόμουν γυναίκα. Επίσης θα ήμουν μια πολύ όμορφη γυναίκα. Είναι μεγάλη αδικία που γεννήθηκα άντρας. Και φαλακρός. 


-Πιστεύεις ότι το χιούμορ είναι καλύτερο όταν προκαλεί ή όταν «χαϊδεύει» το κοινό;

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να «χαϊδεύεις» το κοινό. Προτιμώ να προκαλώ. Όμως σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανόν το κοινό να μην γελάσει. 


Αν σου έδιναν το μαγικό ραβδί για μια μέρα, τι θα άλλαζες στον κόσμο της ελληνικής τηλεόρασης;

Πρώτα θα τους έδερνα όλους με το ραβδί και μετά θα έδιωχνα όσους παρουσιάζουν εκπομπές πάνω  από 10 χρόνια. 

-Έχεις σκεφτεί ποτέ να κάνεις stand-up με θέμα το “Shopping Star”; Πόσοι θα άντεχαν την αλήθεια;

Το έχω προσπαθήσει, αλλά δεν μου βγαίνει. Η αλήθεια, εξάλλου, δεν διαφέρει από αυτό που βλέπουν. 


-Τι πιστεύεις ότι θα γινόταν αν το κοινό του “Shopping Star” σε έβλεπε από κοντά για πρώτη φορά;

Καλά, δεν είμαι και ο «μασκοφόρος εκδικητής». Με έχουν δει. Και ξενερώνουν, γιατί με φαντάζονται διαφορετικό. Πιο όμορφο, σαφώς.


-Ποιο είναι το μεγαλύτερο ρίσκο που έχεις πάρει στη ζωή σου και πώς κατέληξε;

Η απόφαση να φύγω από τη Θεσσαλονίκη για να έρθω στην Αθήνα, και να αφήσω το ήρεμο λιμανάκι της Αγγλικής Φιλολογίας για την τρικυμιώδη θάλασσα των ΜΜΕ. Η σοφότερη απόφαση μετά το κόψιμο του τσιγάρου. Κατέληξε όπως βλέπεις. Με εμένα να κάνω αυτό που μου αρέσει, στην πόλη που μ’αρέσει. 

(Ω, ερχεται το Cancel από σαλονικιούς) 


-Τι θα ήθελες να κάνεις στη ζωή σου που ακόμη δεν έχεις καταφέρει;

Να κάνω δική μου σατιρική εκπομπή, δικό μου σήριαλ,  να πετύχω στο standup comedy και να κάνω οικογένεια. Όπως έχεις καταλάβει, δεν έχω καταφέρει τίποτα. 


-Αν η ζωή σου ήταν μια ταινία, ποιος θα ήθελες να σε υποδυθεί και γιατι; 

O κωμικός Neal Brennan γιατί νιώθω ότι μοιάζουμε -ως προσωπικότητες εννοώ, όχι εμφανισιακά – ή ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης διότι μοιάζουμε εμφανισιακά, όχι ως προσωπικότητες. 


-Πιστεύεις ότι το χιούμορ μπορεί να σώσει τον κόσμο; Και αν ναι, πώς;

Το θέμα είναι να ξέρουμε από τι πρέπει να τον σώσουμε. Το χιούμορ μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε, αν είναι δημιουργικό, προκλητικό και έξυπνο. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ελπίδα.


-Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισες ως stand-up κωμικός;

Να ξεκινήσω το standup σε μεγάλη ηλικία. Ζηλεύω πάρα πολύ τους συναδέλφους που κάνουν standup από τα 20 τους, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα.


-Τι κάνεις όταν αισθάνεσαι ότι το χιούμορ σου δεν γίνεται κατανοητό;

Τί εννοείς; 


-Αν έπρεπε να περιγράψεις τον εαυτό σου με τρεις λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Χο Τσι Μινχ


-Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός καλού stand-up;

Να έχει σύνδεση με τις αναφορές του κοινού. Μπορεί το κείμενό σου να είναι πολύ καλό, αλλά να μην τους αγγίζει κυρίως λόγω ηλικίας. Οι μεγάλοι, ας πούμε, δεν καταλαβαίνουν πολύ τα social media, και οι μικροί δεν ξέρουν τι σημαίνει ΠΑΣΟΚ. Αν παίζεις μπροστά σε πιτσιρικάδες και κάνεις πλάκα για προβλήματα υγείας, δεν πολυενδιαφέρονται. Όπως και αν παίζεις μπροστά σε παντρεμένους και τους μιλάς για φλερτ στο Tinder. Γελάνε μόνο όσοι κερατώνουν τον/την σύζυγο.Και έτσι φανερώνονται. Γι’αυτό το κάνω, εξάλλου. 

-Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στο παρελθόν σου, τι θα ήταν αυτό;

Να τολμούσα περισσότερο στη ζωή μου και να μην καθυστερούσα στις αποφάσεις μου. Είμαι σε όλα πολύ αργός. Άργησα να κάνω σχέσεις, άργησα να ταξιδέψω, άργησα να σου απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις.


-Ποιο είναι το αγαπημένο σου αστείο όλων των εποχών και γιατί;

Θα σου πω δύο: Ένα είναι η μίμηση που έκανε ο κωμικός Russel Peters για την ομιλία των νοτιοαφρικάνων, και το άλλο είναι ένα αστείο του κωμικού Πάρη Ρούπου  που λέει «Εγώ πάντα μετά το σεξ θέλω κάτι αλμυρό. Ευτυχώς έχω τα δάκρυά μου». 

-Έχεις δοκιμάσει ποτέ να κάνεις το κοινό να γελάσει με κάτι που προσωπικά δεν βρίσκεις καθόλου αστείο;

Όχι. Είναι σαν να είσαι λαϊκός τραγουδιστής και να θες να ερμηνεύσεις trap. Τώρα που το σκέφτομαι, αυτό θα ήταν όντως πολύ αστείο.


-Αν η κωμωδία ήταν μαγείρεμα, ποια θα ήταν τα βασικά σου υλικά;

Δεν ξέρω ποια θα ήταν τα υλικά, αλλά σίγουρα θα ήταν πολλά και η συνταγή μπελαλίδικη. Και μυστική.


-Ποιο είναι το μεγαλύτερο κλισέ που σε εκνευρίζει όταν το ακούς;

«Αυτή η χώρα σκοτώνει τα όνειρά μου» 


-Αν έπρεπε να επιλέξεις ανάμεσα σε μια ζωή χωρίς γέλιο ή χωρίς μουσική, τι θα διάλεγες και γιατί;

Σίγουρα μια ζωή χωρίς μουσική, για να μην ξανακουσω ποτέ trap. 


-Ποια είναι η γνώμη σου για την αυτολογοκρισία στην κωμωδία;

Έχω, αλλά δεν μου επιτρέπω να την πω. 

-Πώς αντιδράς όταν κάποιος δεν γελάει με τα αστεία σου;

Ζητάω να τον βγάλουν έξω . Γι’αυτό παίζω συχνά χωρίς κοινό.

Μετά από 25 χρόνια εξορίας από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και 1300 μαραθώνιους shopping, o γνωστός ως «φωνή» της τηλεοπτικής επιτυχίας Shopping Star, που δυστυχώς έχει και πρόσωπο, Βαγγέλης Χαρισόπουλος παρουσιάζει την πρώτη του solo stand up comedy παράσταση, με τίτλο «Πόσο Χρόνο Έχω;»
Ο Βαγγέλης Χαρισόπουλος επιστρέφει στη σκηνή, εξαπολύοντας μια επίθεση γέλιου και αυτοσαρκαστικού χιούμορ. Μια παράσταση που θα σας κάνει να αγαπήσετε επιτέλους τους φαλακρούς, και να βρείτε τρόπους να ξεχάσετε τους πρώην.
Επίσης εγείρει σημαντικά φιλοσοφικά ερωτήματα όπως: «Ποιοι κάνουν τατουάζ με λατινικά;» και σας εξηγεί πώς παραγγέλνεις σε σαλονικιώτικο γυράδικο.

«ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΕΧΩ;»
Βαγγέλης Χαρισόπουλος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ- MISS MARMALADE Παιανία, πλατεία Δημοσθένους
ΠΕΜΠΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ- ARCH LIVE STAGE Γκάζι,
Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως 111
Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση: 12€ more.com
Ειδική Τιμή εισιτηρίου Θέασης: (Α.με.Α. / άνεργοι / φοιτητές / ειδικές
κατηγορίες με την επίδειξη της αντίστοιχης κάρτας): 10€
Στην είσοδο: 15€

Illustration: Peggy Dadaki