Στο Παρίσι γράφεται ιστορία στους δρόμους ξανά. H γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Place de la Concorde ως απάντηση στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64. Η πρωθυπουργός Élisabeth Borne επικαλέστηκε το άρθρο 49:3 του συντάγματος – επιτρέποντας στην κυβέρνηση να αποφύγει μια ψηφοφορία στη Συνέλευση.
Η απόφαση λήφθηκε λίγα λεπτά πριν προγραμματιστεί η ψηφοφορία των βουλευτών για το επίμαχο νομοσχέδιο, επειδή δεν υπήρχε εγγύηση για την κατάκτηση της πλειοψηφίας.
Η κίνηση προκάλεσε οργή στους πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Πολλοί χλεύασαν τον πρωθυπουργό, τραγούδησαν το La Marseillaise και η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε την Παρασκευή κατά της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από ομάδα κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων γτραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και κυματίζοντας σημαίες των συνδικάτων.
Μια φωτιά άναψε στη μέση της Place de la Concorde και η αστυνομία με ασπίδες και ρόπαλα έριξε δακρυγόνα και κινήθηκε για να καθαρίσει την πλατεία.
Μέχρι το βράδυ, 120 άτομα είχαν συλληφθεί, είπε η αστυνομία του Παρισιού στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. Η αστυνομία του Παρισιού συγκρούστηκε με διαδηλωτές για τρίτη νύχτα το Σάββατο, καθώς χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία. Διάφορες δράσεις προγραμματίζονται πριν την πανελλαδική απεργία στις 23 Μαρτίου.
Η αυξανόμενη αναταραχή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ένα κύμα απεργιών από την αρχή του έτους και τη συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους του Παρισιού, άφησε τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία του από τα λεγόμενα «Gilets Jaunes». Διαδηλώσεις ήταν σε εξέλιξη ή προγραμματίστηκαν το Σάββατο σε πόλεις όπως το Μπορντό, η Νάντη, η Μασσαλία, η Βρέστη και αλλού στο Παρίσι, αφού τα συνδικάτα κάλεσαν σε αποφασιστική επίδειξη αντίστασης ενόψει της ένατης ημέρας εργατικής δράσης σε εθνικό επίπεδο που προγραμματίζεται για την Πέμπτη.
Οι απεργίες στα διυλιστήρια κλιμακώθηκαν το Σάββατο και οι κυλιόμενες απεργίες συνεχίστηκαν στους σιδηροδρόμους. Και η απεργία των εργαζομένων στα σκουπίδια που έχει αφήσει πολλούς δρόμους στο Παρίσι γεμάτους σακούλες σκουπιδιών συνεχίζεται. Ο υπουργός Εσωτερικών Darmanin είπε ότι θα διατάξει την αστυνομία να αναγκάσει ορισμένους από αυτούς να εργαστούν.
Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι περίπου τα δύο τρίτα των Γάλλων αντιτίθενται στις συνταξιοδοτικές αλλαγές.
Φοβούμενη περισσότερα προβλήματα, η αστυνομία του Παρισιού απαγόρευσε το Σάββατο περαιτέρω συγκεντρώσεις στην πλατεία και γύρω από τα Ηλύσια Πεδία, λόγω «σοβαρών κινδύνων διατάραξης της δημόσιας τάξης».
Ακόμα κι αν η κυβέρνηση της Μπορν επιβιώσει, ο Μακρόν έχει βγει από το επεισόδιο πολιτικά κατεστραμμένος. Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη για να κρατήσει τα οικονομικά του συνταξιοδοτικού συστήματος εκτός κόκκινου τα επόμενα χρόνια.
Διαβάστε ακόμη στο Provocateur:
Απεργία 8 Μάρτη: Οι εικόνες που δεν θα δείτε στα δελτία ειδήσεων
Το χαστούκι του καπιταλισμού δέχτηκε ο Εμανουέλ Μακρόν
Ντομάτες έριξαν στον Μακρόν γιατί η επανεκλογή απαιτεί θυσίες