Το χθεσινό ποστάρισμα της Τέιλορ Σουίφτ, ακριβώς μετά το τέλος του προεδρικού ντιμπέιτ ανάμεσα στην Καμάλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ, έρχεται έξι χρόνια αφότου η τραγουδίστρια έκανε για πρώτη φορά πολιτική δήλωση.

Μέχρι το 2018, η Σουίφτ παρέμενε κλειστή σε ό,τι αφορά την πολιτική – και έχει αντιμετωπίσει κριτική όλα αυτά τα χρόνια για το εάν και πότε επιλέγει να κάνει γνωστές τις απόψεις της.

Ακολουθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε η Σουίφτ έχει παρέμβει στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ.

Οκτώβριος 2018: H παρθενική εμφάνιση της Τέιλορ Σουίφτ στην πολιτική ζωή

Η Σουίφτ έσπασε για πρώτη φορά την πολιτική της σιωπή το 2018, όταν επέκρινε την υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία του Τενεσί, Μάρσα Μπλάκμπερν και υποστήριξε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Φιλ Μπρέντεσεν, για τη Γερουσία και Τζιμ Κούπερ για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Στο παρελθόν ήμουν απρόθυμη να εκφράσω δημόσια τις πολιτικές μου απόψεις, αλλά λόγω πολλών γεγονότων στη ζωή μου και στον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια, νιώθω πολύ διαφορετικά γι’ αυτό τώρα», έγραψε η Σουίφτ σε ανάρτησή της στο Instagram.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, η Σουίφτ δημοσίευσε μια φωτογραφία με τη μαμά της στις 30 Οκτωβρίου 2018 προς υποστήριξη του Μπρέντεσεν. «Θέλουμε ηγεσία, όχι εξτρεμισμό που βασίζεται στον φόβο», έγραψε.

Μια σκηνή στο Taylor Swift: Miss Americana, δείχνει τη Σουίφτ και την ομάδα της να μιλάνε για την απόφασή της να υποστηρίξει τον Μπρέντεσεν έναντι της Μπλακμπερν. «Δεν μπορώ να δω άλλη διαφήμιση [με] εκείνη να συγκαλύπτει αυτές τις πολιτικές πίσω από τις λέξεις “χριστιανικές αξίες του Τενεσί», εξηγεί. «Μένω στο Τενεσί. Είμαι Χριστιανή. Δεν είναι αυτό που πρεσβεύουμε».

Ενώ ο πατέρας της και τα μέλη του προσωπικού της ανησυχούσαν για την ασφάλεια και τις επιπτώσεις που έχει η πολιτική τοποθέτηση, η Σουίφτ αντιδρά: «Πρέπει να είμαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας. … Μπαμπά, θέλω να με συγχωρήσεις που θα το κάνω, γιατί θα το κάνω».

Παρά την υποστήριξη της Σουίφτ, ο Μπρέντεσεν δεν κατάφερε να νικήσει την Μπλάκμπερν.

Οκτ. 2018: H ενθάρρυνση στους θαυμαστές της να ψηφίσουν νωρίς

Τον Οκτώβριο του ίδιας χρονιάς, στη λεζάντα μιας φωτογραφίας με τα δάχτυλα των ποδιών της βαμμένα με κόκκινο, λευκό και μπλε (τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας), η Σουίφτ ενθάρρυνε τους θαυμαστές της να επωφεληθούν από την πρόωρη ψηφοφορία, η οποία επιτρέπει στους ψηφοφόρους να υποβάλουν τα ψηφοδέλτιά τους πριν από την ημέρα των εκλογών.

«Κάτι που θα ήθελα να ήξερα όταν ήμουν 18 ετών και ψήφιζα για πρώτη φορά: ΠΡΟΩΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΑ», έγραψε η Σουίφτ και εξηγεί: «Κάνει τόσο γρήγορο και εύκολο να πάτε και να ψηφίσετε πριν από τις 6 Νοεμβρίου. Η πρόωρη ψηφοφορία ξεκινά ΣΗΜΕΡΑ στο Τενεσί και φτάνει μέχρι την 1η Νοεμβρίου».

Από το μουδιασμένο ξεκίνημα των πολιτικών τοποθετήσεων, μέχρι την ξεκάθαρη στάση μετά το ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ, αυτές είναι οι τοποθετήσεις της Τέιλορ Σουίφτ γύρω από την πολιτική.

Ιούνιος 2019: Υποστηρίζει τον νόμο περί ισότητας

Την 1η Ιουνίου 2019, η Σουίφτ μοιράστηκε μια ανοιχτή επιστολή στο X -τότε ονομαζόταν Twitter- καλώντας τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λαμάρ Αλεξάντερ του Τενεσί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας, με τον νόμο περί ισότητας, νομοθεσία που αποσκοπεί στην αποτροπή των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Επέκρινε, μάλιστα, και τον τότε Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο:

«Προσωπικά απορρίπτω τη θέση του Προέδρου ότι η κυβέρνησή του “υποστηρίζει την ίση μεταχείριση όλων” και ότι ο νόμος για την ισότητα «στην παρούσα μορφή του είναι γεμάτος με δηλητηριώδη χάπια που απειλούν να υπονομεύσουν τα γονικά δικαιώματα και τα δικαιώματα συνείδησης», έγραψε η Σουίφτ για να συνεχίσει:

«Δεν μπορεί κανείς να υποστηρίζει μια κοινότητα ενώ ταυτόχρονα την καταδικάζει στην επόμενη ανάσα ως αντίθετη προς τη “συνείδηση” ή τα “γονικά δικαιώματα”. Είναι ένα απίστευτα επιβλαβές μήνυμα για να στείλετε σε ένα έθνος γεμάτο υγιείς και στοργικές οικογένειες με γονείς, γιους ή κόρες ομόφυλους, non binary ή trans».

Στην ίδια ανάρτηση, η Σουίφτ ζήτησε από τους θαυμαστές της να στείλουν παρόμοιες επιστολές προς τους γερουσιαστές τους και να υπογράψουν μια αναφορά στο Change.org που ξεκίνησε για να υποστηρίξει τον νόμο. «Ας δείξουμε την περηφάνια μας απαιτώντας, σε εθνικό επίπεδο, οι νόμοι να μας αντιμετωπίζουν πραγματικά όλους ισότιμα», έγραψε.

Μάρτιος 2019: Υπερήφανη που βρίσκει την πολιτική της φωνή

Σε ένα δοκίμιο για την Elle με τίτλο «30 πράγματα που έμαθα πριν κλείσω τα 30», η Σουίφτ γράφει: «Βρίσκω τη φωνή μου με όρους πολιτικής».

«Πήρα τον χρόνο μου για να εκπαιδευτώ γύρω από το πολιτικό σύστημα και την κυβέρνηση, αφού υπογράφουν νομοσχέδια που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή», έγραψε. «Είδα τόσα πολλά ζητήματα που έθεταν σε κίνδυνο τους πιο ευάλωτους πολίτες μας και ένιωσα ότι έπρεπε να μιλήσω για να προσπαθήσω να βοηθήσω να γίνει μια αλλαγή».

Δήλωσε, μάλιστα, ότι σχεδίαζε να είναι πιο ενεργή πολιτικά. «Η επίκληση του ρατσισμού και η πρόκληση φόβου μέσω μηνυμάτων δεν είναι αυτό που θέλω από τους ηγέτες μας και συνειδητοποίησα ότι στην πραγματικότητα είναι δική μου ευθύνη να χρησιμοποιήσω την επιρροή μου ενάντια σε αυτήν την αποκρουστική ρητορική», είπε. «Θα κάνω περισσότερα για να βοηθήσω».

Αύγουστος 2019: Αποκαλεί την κυβέρνηση του Τραμπ «απολυταρχική»

Σε συνέντευξή της στον Guardian, η Σουίφτ είπε ότι μετάνιωσε που έμεινε σιωπηλή κατά τις εκλογές του 2016 – και ότι, αν είχε μιλήσει ανοιχτά, θα είχε υποστηρίξει την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Αποκάλεσε τη διακυβέρνηση του Τραμπ «απολυταρχική» και υποσχέθηκε να ενεργήσει διαφορετικά στις εκλογές του 2020. «Θέλω απλώς να κάνω ό,τι μπορώ για τις εκλογές του 2020. Θέλω να καταλάβω πώς ακριβώς μπορώ να βοηθήσω, ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι να βοηθήσω», είπε.

Η Σουίφτ είπε ότι, μεγαλώνοντας ως σταρ της country μουσικής, την προειδοποιούσαν συχνά να αποφύγει να είναι σαν τους Chicks, οι οποίοι αντιμετώπισαν αντιδράσεις από τη βιομηχανία επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Ιράκ.

«Τους είδα να σβήνουν. Η πιο εκπληκτική μπάντα που είχαμε, έσβησε, επειδή μιλούσαν πολιτικά. Και δέχονταν απειλές θανάτου. Έγιναν ένα τέτοιο παράδειγμα που ουσιαστικά κάθε καλλιτέχνης της country που ήρθε μετά, κάθε δισκογραφική σου λέει, “Απλά μην εμπλακείς, ό,τι κι αν γίνει”».

Οκτώβριος 2020: Υποστήριξη στον Τζο Μπάιντεν

Η Σουίφτ πραγματοποίησε την πρώτη της ανοικτή στήριξη σε υποψήφιο πρόεδρο στις 7 Οκτωβρίου 2020, όπου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ψηφίσει τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις σε μια συνέντευξη στο περιοδικό V.

«Θα ψηφίσω με υπερηφάνεια τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις στις φετινές προεδρικές εκλογές», είπε. «Υπό την ηγεσία τους, πιστεύω ότι η Αμερική έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει τη διαδικασία θεραπείας που τόσο χρειάζεται».

Ιούνιος 2022: «Tρομοκρατημένη» από την ανατροπή του νόμου περί αμβλώσεων

Την ημέρα που ανατράπηκε η απόφαση ορόσημο για τα δικαιώματα της άμβλωσης (απόφαση Roe εναντίον Wade), η Σουίφτ έκανε retweet μια ανοιχτή επιστολή από την πρώην Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα, και πρόσθεσε ότι ήταν «απολύτως τρομοκρατημένη που φτάσαμε εδώ».

 «Μετά από τόσες δεκαετίες αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών στο σώμα τους, η σημερινή απόφαση μάς το έχει αφαιρέσει αυτό», έγραψε η Σουίφτ.

Σεπτ. 2023: Προκαλώντας αύξηση των ψηφοφόρων

Την Εθνική Ημέρα της ψηφοφορίας, η Σουίφτ δημοσίευσε μια ιστορία στο Instagram που συνδέεται με το Vote.org και ενθαρρύνει τους θαυμαστές να εγγραφούν για να ψηφίσουν. Η οργάνωση είπε ότι περισσότεροι από 35.000 ψηφοφόροι εγγράφηκαν για να ψηφίσουν μετά τη δημοσίευση του story της.

Αύγουστος 2024: Ο Τραμπ μοιράζεται ψεύτικες φωτογραφίες υποστήριξης

Ο Τραμπ δημοσίευσε φωτογραφίες της Σουίφτ ντυμένη ως Uncle Sam, που δημιουργήθηκαν με Τεχνητή Νοημοσύνη της Σουίφτ και έγραφε: «Η Τέιλορ θέλει να ψηφίσεις τον Ντόναλντ Τραμπ». Η ανάρτηση του Truth Social φάνηκε επίσης να δείχνει πολλούς θαυμαστές της Σουίφτ να εκφράζουν την υποστήριξή τους στον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

Η Σουίφτ είπε αργότερα ότι οι ψεύτικες εικόνες που κυκλοφόρησε ο Τραμπ την ενέπνευσαν να δημοσιοποιήσει την υποστήριξή της στην Καμάλα Χάρις:

«Πραγματικά εμφανίστηκαν όλοι οι φόβοι που έχω για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τους κινδύνους της διάδοσης παραπληροφόρησης», έγραψε στην ανάρτησή της στο Instagram υποστηρίζοντας την Καμάλα Χάρις. «Με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαι πολύ συγκεκριμένη σχετικά με τα πραγματικά μου σχέδια ως ψηφοφόρος για αυτές τις εκλογές. Ο απλούστερος τρόπος για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης είναι προωθώντας την αλήθεια».

Φωτογραφίες: Instagram/Taylorswift

Με πληροφορίες από το Time