«Η Χάρις έβαλε τον Τραμπ σε θέση άμυνας σε ένα καυτό ντιμπέιτ» είναι ο κεντρικός τίτλος των Νew York Times, οι οποίοι αναδεικνύουν την αντιπρόεδρο νικήτρια του πρώτου ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο υποψηφίους προέδρους.

«Οι έξυπνες επιθέσεις της Χάρις προκάλεσαν απαντήσεις με φλογερή ρητορική από τον Τραμπ» σημειώνει η Washington Post προσθέτοντας πως στο ντιμπέιτ «Η απόδοση της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και η συχνά απογοητευτική αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, υπογράμμισαν πόσο έχει αλλάξει η δυναμική της κούρσας από τότε που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έληξε την εκστρατεία του».

To Politico ανέδειξε ξεκάθαρη νικήτρια του ντιμπέιτ την Καμάλα Χάρις, σπεύδοντας να υπογραμμίσει πως δεν ήταν καν μια μάχη στήθους με στήθος.

«Η απόδοση της αντιπροέδρου εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ (σσ. στο ντιμπέιτ), εκεί όπου επανειλημμένα και σκόπιμα τον ενοχλούσε και τον έβγαλε εκτός ισορροπίας, απείχε πολύ από την καταστροφική συζήτηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο. Και έδωσε στους Δημοκρατικούς την αντιστροφή του ρόλου που ήλπιζαν μετά την αλλαγή τους στην κορυφή του ψηφοδελτίου» σχολιάζει το Politico.

Ακόμη και το Fox News, ξεκάθαρος σύμμαχος του Τραμπ, μοιάζει να κατανοεί πως το momentum ανήκει στην Καμάλα.

Nτιμπέιτ: Οι πιο… ιστορικές στιγμές της μονομαχίας

Υπήρχαν πολλές αμφιλεγόμενες αναφορές, γελοία επιχειρήματα, αλλά και αμήχανες στιγμές σε ένα ντιμπέιτ όπου η Καμάλα Χάρις χρησιμοποίησε όλη την εμπειρία της από την επαγγελματική της πορεία ως εισαγγελέας, «καθοδηγώντας τον μάρτυρα» που λένε και στα δικαστικά δράματα.

Ως η πιο γελοία αναφορά ανακηρύχθηκε η ατάκα του Τραμπ περί υποστήριξής του από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, «έναν από τους πιο αξιοσέβαστους ανθρώπους».

Η έκφραση που προφανώς θα γίνει meme είναι η κίνηση της Καμάλα που θεατρικά έβαλε το χέρι της στο πηγούνι, παρακολουθώντας με προσποιητό ενδιαφέρον τον Τραμπ να λέει «ο πατέρας της, «ο πατέρας της, είναι ένας Μαρξιστής καθηγητής Οικονομικών. Και την έχει διδάξει καλά».

Λίγο αργότερα στο ντιμπέιτ, υπήρξε μια στιγμή – ρεβάνς για τον Τραμπ, όταν εκείνη τον διέκοψε. «Μισό λεπτό. Μιλάω αυτή τη στιγμή, αν δεν σας πειράζει, σας παρακαλώ» γύρισε και της είπε ο Τραμπ, για να συμπληρώσει: «Σου ακούγεται αυτό γνωστό;». Προφανώς και ο πρώην πρόεδρος χρησιμοποίησε την ίδια ατάκα για την οποία είχε γίνει viral η Καμάλα, όταν την είχε διακόψει ο Μάικ Πενς.

Μια από τις πιο περίεργες στιγμές ήταν όταν η Λίνσεϊ Ντέιβις, μία από τις συντονίστριες του ABC το οποίο και μετέδωσε το ντιμπέιτ, σημείωσε έπειτα από την απάντηση του Τραμπ για την άμβλωση και την υποτιθέμενη «εκτέλεση» νεογέννητων μωρών, εντελώς ειλικρινά: «Δεν υπάρχει πολιτεία σε αυτή τη χώρα όπου είναι νόμιμο να σκοτώνεις ένα μωρό μετά τη γέννησή του«.

Αυτή δεν ήταν η μόνη στιγμή που ακούστηκε fake news από το στόμα του Τραμπ στο ντιμπέιτ, ο οποίος υιοθέτησε ένα τέτοιο σχετικά με μετανάστες που τρώνε κατοικίδια στο Οχάιο. «Στο Σπρίνγκφιλντ, τρώνε τα σκυλιά, οι άνθρωποι που εισήλθαν. Τρώνε τις γάτες. Τρώνε – τρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων που ζουν εκεί». Αργότερα, αυτό το επιχείρημα επισημάνθηκε ως fake news.

Η Χάρις, δεν αναφέρθηκε απλά στην προσήλωση του Τραμπ στα μεγέθη του πλήθους που την ακολουθούν. Έκανε και ρελάνς εκνευρίζοντάς τον: «Αυτό που θα παρατηρήσετε επίσης είναι ότι ο κόσμος αρχίζει να εγκαταλείπει νωρίς τις συγκεντρώσεις του από εξάντληση και πλήξη».

Μια από τις πιο γελοίες αναφορές της βραδιάς ήρθε και πάλι από το στόμα του Τραμπ και αφορούσε στα επεισόδια στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021. «Δεν είχα καμία σχέση με αυτό εκτός από το ότι μου ζήτησαν να κάνω μια ομιλία». Όλοι γελάμε!

Με την αύρα της Τέιλορ Σουίφτ

Στο τέλος της βραδιάς φαίνεται πως οι Δημοκρατικοί ήταν εκείνοι που φούσκωσαν από υπερηφάνεια για την απόδοση της υποψήφιάς τους. Δεν είναι τυχαίο πως η Τέιλορ Σουίφτ βρήκε κατάλληλη τη στιγμή να επικοινωνήσει την προτίμησή της στην Καμάλα, με ένα δεικτικό σχόλιο, αφού η φωτογραφία που ανέβασε είναι με τη γάτα της -ειρωνική αναφορά στο σχόλιο του υποψήφιου αντιπροέδρου του Τραμπ, Τζ. Ντ. Βανς, ο οποίος είχε πει πως «η χώρα διοικείται από ένα μάτσο άτεκνες κυρίες με γάτες».

«Όπως πολλοί από εσάς, παρακολούθησα τη συζήτηση απόψε. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε την έρευνά σας σχετικά με τα ζητήματα που αντιμετωπίζετε και τις θέσεις των υποψηφίων για τα θέματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Ως ψηφοφόρος, φροντίζω να παρακολουθώ και να διαβάζω ό,τι μπορώ για τις προτεινόμενες πολιτικές και τα σχέδιά τους για τη χώρα» έγραψε η Σουίφτ.

Η ποπ σταρ, αφού δηλώνει την ξεκάθαρη υποστήριξή της στην Καμάλα, σημειώνει πως είχε τρομάξει όταν μια ομάδα Ρεπουμπλικάνων είχε φτιάξει φωτογραφίες της μέσω ΑΙ, στις οποίες υποστήριζε τον Τραμπ. Και μάλιστα ο Τραμπ είχε κάνει Repost τις συγκεκριμένες φωτογραφίες.