Η Ιμάνε Κελίφ, η Αλγερινή μποξέρ που βρέθηκε στο Παρίσι για να εκπροσωπήσει τη χώρα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχε τη δυστυχία να γίνει το τελευταίο θύμα transvestigating. Τι σημαίνει ο συγκεκριμένος όρος;

Το transvestigating, συνδυασμός των λέξεων trans και investigating (διερεύνηση), αναφέρεται σε «καμένους» ανθρώπους που διασπείρουν στα social media θεωρίες συνωμοσίας, στις οποίες ψευδώς ισχυρίζονται ότι διάσημα πρόσωπα, συνήθως γυναίκες, είναι τρανς και κρύβουν την «αληθινή» ταυτότητα φύλου τους.

Η Ιμάνε Κελίφ έζησε κάτι πρωτόγνωρο, καθώς αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την παιδική της ηλικία για να αποδείξει πως γεννήθηκε και μεγάλωσε ως κορίτσι. Έπρεπε να απολογηθεί σε αγνώστους κατήγορους -αλλά και σε μερικούς «επιφανείς» όπως ο Ίλον Μασκ, η Τζόρτζια Μελόνι και διάφοροι άλλοι σταυροφόροι της anti-woke κουλτούρας.

Η Κελίφ και το transvestigating
Όλα τα «κορίτσια του Μποντ» και… όχι μόνο «αποδείκνυονται»… trans!

Transvestigating, μια μικρή αναδρομή

Το transvestigating ξεκίνησε από το Youtube στις αρχές του 2017. Όμως οι θεωρίες συνομωσίας γύρω από αθλήτριες που «είναι άντρες» ξεκίνησε σχεδόν αμέσως με τη συμμετοχή των γυναικών στα αθλήματα στίβου των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το 1928, οι γυναίκες που αγωνίστηκαν σε αθλήματα στίβου για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες κινούσαν αυτόματα υποψίες για την… αρρενωπότητά τους, σύμφωνα με την Τζέιμι Σουλτς, καθηγήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου Πεν. 20 χρόνια αργότερα, το 1948, ο οργανισμός που τώρα είναι γνωστός ως World Athletics καθιέρωσε έναν κανόνα που απαιτούσε από τις γυναίκες να υποβάλλουν σημείωμα από τον γιατρό του.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα για τις γυναίκες στη δεκαετία του 1960, καθώς στελέχη αθλητικών ομοσπονδιών καθιέρωσαν τις σωματικές εξετάσεις.

Έτσι, από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, οι γυναίκες που αγωνίζονταν σε μια διοργάνωση στίβου «καλούνταν σε μια αίθουσα, χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο και εκεί τις υποχρέωναν να ξαπλώσουν σε έναν καναπέ για να υποβληθούν σε γυναικολογική εξέταση», λέει η Σουλτς. Σύμφωνα με την ίδια, υπήρξαν περιπτώσεις γυναικών, οι οποίες γδύθηκαν και παρουσίασαν το σώμα τους σε ομάδα γιατρών.

Αργότερα, στα μέσα της ίδιας δεκαετίας, η ΔΟΕ υιοθέτησε το «Barr body Test», το οποίο εξέταζε τα χρωμοσώματα των αθλητών.

Οι αδυναμίες της συγκεκριμένης εξέτασης φανερώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν η Ισπανίδα εμποδίστρια, Μαρία Χοσέ Μαρτίνεζ – Πατίνιο, κόπηκε από την ισπανική Ολυμπιακή ομάδα το 1985 επειδή απέτυχε στο τεστ των χρωμοσωμάτων. Αυτό γιατί το τεστ αποκάλυψε ότι, εν αγνοία της, η Μαρτίνεζ – Πατίνιο είχε χρωμόσωμα XY, με σύνδρομο Μη Ευαισθησίας στα Ανδρογόνα (σύνδρομο Morris). Ένα άτομο με το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να έχει γεννητικά όργανα που φαίνονται θηλυκά, αλλά δεν έχει γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα.

Το γεγονός πως η Ισπανίδα αθλήτρια είχε σύνδρομο Morris σήμαινε ότι «το σώμα της δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην κυκλοφορούσα τεστοστερόνη που παρήγαγε φυσικά το σώμα της». Έτσι οι αξιωματούχοι διαπίστωσαν ότι η Μαρτίνεζ – Πατίνιο δεν εκμεταλλευόταν με αθέμιτο μέσα αγωνιζόμενη σε αγώνες με εμπόδια γυναικών, λέει η Σουλτζ.

Τρία χρόνια και μια δικαστική διαμάχη αργότερα, η Ισπανίδα εμποδίστρια κέρδισε την υπόθεσή της – μόνο που στο μεσοδιάστημα έχασε την ιδιωτικότητά της, την υποτροφία της και πολλές σχέσεις.

Άλλες αθλήτριες με διαφορές φύλου ή φυσικά υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, όπως η δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης Κάστερ Σεμένια από τη Νότια Αφρική, μάχονται με παρόμοιο τρόπο τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους στο δικαστήριο.

«Πρόκειται για γυναίκες στις οποίες δόθηκε γυναικείο φύλο κατά τη γέννηση, οι οποίες ανατράφηκαν ως κορίτσια και γυναίκες, πάντα συναγωνίζονταν ως κορίτσια και γυναίκες. Έχουν νικηθεί από άλλες γυναίκες που αγωνίζονται στην κατηγορία των γυναικών. Κι όμως, αμφισβητούμε αν αυτές οι γυναίκες είναι γυναίκες», δηλώνει στο NPR ο Παγιόσνι Μίτρα, εκτελεστικός διευθυντής του Humans of Sport, που υποστηρίζει αθλητές με διαφοροποίηση φύλου. «Αυτό δεν είναι απλή εικασία. Αυτή είναι η πραγματική ζωή των ανθρώπων» συμπληρώνει.

Το μεγάλο, ελίτ club των… Trans

Πριν την Ιμάνε, υπήρχαν πολλές περιπτώσεις διασήμων που βρέθηκαν στο στόχαστρο αυτών των alt right λογαριασμών που εξαπολύουν ένα τοξικό «κυνήγι μαγισσών». Πολλές είναι οι διάσημες που έγιναν αντικείμενο transvestigating: Από τη Μισέλ Ομπάμα μέχρι τη Μάργκο Ρόμπι, από την Τζένιφερ Λόπεζ μέχρι την πρώτη κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, η οποία έκανε μήνυση σε δύο γυναίκες καθώς οι θεωρίες συνωμοσίας για εκείνη έπνιγαν τα Γαλλικά social media.

Η Αμαντίν Ροΐ, η οποία δηλώνει μέντιουμ, ​​εμφανίστηκε σε δικαστήριο του Παρισιού την Τετάρτη 20 Ιουνίου, για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με μια συνέντευξη που έκανε στη Νατασά Ρεΐ, μια ανεξάρτητη δημοσιογράφο που δεν εμφανίστηκε στη δικαστική αίθουσα επικαλούμενη ασθένεια.

Το 49χρονο μέντιουμ πήρε μια 4ώρη συνέντευξη από τη Ρεΐ στο κανάλι της στο YouTube, στην οποία η δημοσιογράφος μίλησε για το «κρατικό ψέμα» και την «απάτη» που ισχυρίστηκε ότι αποκάλυψε.

Η Ρεΐ ήταν «απελπισμένη να μοιραστεί τα ευρήματα της έρευνάς της», ισχυρίστηκε η Ρεΐ, η οποία απλώς «αποδέχθηκε το αίτημά της».

Για την αξιοπιστία των ισχυρισμών της δημοσιογράφου, η Ρόι επέμεινε ότι η Ρεΐ «είχε περάσει τρία χρόνια ερευνώντας, δεν είναι σαν να το έβγαλε από το μυαλό της».

«Λυπάμαι που αυτό δεν λήφθηκε και δεν διερευνήθηκε από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης», είπε η Ροΐ, η οποία είπε ότι δεν μπορούσε να «κρύψει» ένα τόσο «σοβαρό» θέμα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίζονταν ότι η πρώτη κυρία, Μπριζίτ Μακρόν, δεν είχε υπάρξει ποτέ και ότι ο αδερφός της Ζαν Μισέλ είχε αλλάξει φύλο και είχε πάρει αυτήν ταυτότητα, πολλαπλασιάστηκαν.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Μπριζίτ Μακρόν έχει τρία παιδιά από τον προηγούμενο γάμο της. Ναι, λεπτομέρειες, θα πείτε…

Το σχεδιάγραμμα που εξηγεί γιατί η Εμίλια Κλαρκ είναι trans.

O συνδυασμός μυσογυνισμού, τρανσφοβίας και θεωριών συνωμοσίας εξιτάρει τους «transvestigators» οι οποίοι θεωρούν πως έτσι επιτίθονται στην ελίτ. Γυναίκες διάσημες για τις αθλητικές ή καλλιτεχνικές τους επιδόσεις, μεταξύ αυτών οι Lady Gaga (της έχει γίνει σχετική ερώτηση), Άγια Νακαμούρα, Εμίλια Κλαρκ, Σερίνα και Βίνους Ουίλιαμς καθώς και γυναίκες που βρίσκονται στην εξουσία ή πέριξ αυτής, όπως η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Γιασίντα Άρντερν, η σύζυγος του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτζ, Μπρίτα Έρνστ, γίνονται αντικείμενο εξευτελισμού εξαιτίας αυθαίρετων συμπερασμάτων.

Σε τι συναρπαστική εποχή ζούμε, indeed.

Με πληροφορίες από NPR, Vice, France24.

Φωτογραφίες: Instagram/imane_khelif_10, Instagram/michelleobama, Instagram/emmanueletbrigittemacron


YΓ. Αν έχετε κουράγιο, μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ κάποιες από τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη Μισέλ Ομπάμα.