Δεν πάει καιρός που ο Αλέξανδρος Κοψιάλης, μαζί με τον (ευρωβουλευτή, για να μη ξεχνιόμαστε) Φειδία Παναγιώτου έταζαν 50άρικα στον κόσμο που θα δεχόταν να εκτελέσει τα challenges που του έβαζαν – ένας μάλιστα έφτασε στο σημείο να μασήσει γόπα από τσιγάρο για να τα «τσεπώσει», ναι… Προσπαθώντας να αφήσουμε στην άκρη (δεν είναι εύκολο, διόλου…) τα ένα σωρό ηθικά και πρακτικά προβλήματα τέτοιων κινήσεων, θα πούμε πως οι εγχώριοι YouTubers δεν ανακάλυψαν την Αμερική. Απλά κλέβουν από Αμερική. Με την έννοια πως ξεπατικώνουν ιδέες που έρχονται κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως και αν μπορούν, με τους δικούς τους κώδικες, με βάση το δικό τους πενιχρό συγκριτικά μπάτζετ.

Κι εδώ μπαίνει στη συζήτηση ο MrBeast. Ο μεγαλύτερος σταρ του YouTube των καιρών μας, ένας τύπος που παράγει πρωτότυπο content με πάμπολλα εκατομμύρια views. Ένας σύγχρονος legend στον τομέα του, ας μην φοβόμαστε τις λέξεις. Όλοι αυτόν προσπαθούν να μιμηθούν κατά βάση. Έστω στο 1% καθώς πολύ απλά ο κατά κόσμον Τζίμι Ντόναλντσον παίζει σε… διαπλανητικά διαφορετική κατηγορία σε σχέση με τους άλλους.

Ψήνεσαι να πεθάνεις για τον MrBeast;

Ο MrBeast δεν παίζει το παιχνίδι, είναι αυτός που το ορίζει

Είναι ένα ψηφιακός creator που δεν βάζει όρια ο MrBeast. Που έχει καταλάβει απόλυτα την ανθρώπινη ψυχολογία, το πόσο πρόθυμοι είναι ορισμένοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου να γίνουν διάσημοι. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται. Και το κάνει με ιδιοφυή τρόπο. Περνάει επίσης προς τα έξω και το προφίλ του φιλάνθρωπου, κάτι που ενισχύει την persona, αλλά και τους φαν του.

Αν και δεν είναι όλα πάντα καλώς καμωμένα. Για να τραβήξει το ενδιαφέρον πάνω του, για να ξεχωρίσει από το μέσο όρο δεν έχει ιδιαίτερους ηθικούς ενδοιασμούς. Κάποτε πλήρωσε τα έξοδα 1.000 ατόμων για να κάνουν εγχείρηση καταρράκτη στα μάτια αναρτώντας μετά ένα 8λεπτο βίντεο με τίτλο «1.000 τυφλοί άνθρωποι βλέπουν για πρώτη φορά» – πιο clickbait και υπερβολικό πεθαίνεις.

Γενικώς το να δίνει extravagant βραβεία είναι το trademark του. Έχει χαρίσει σπίτι, αμάξια, μετρητά (πολλά) ως και ένα… ιδιόκτητο νησάκι. Το πιο δημοφιλές του challenger μέχρι πρότινος ήταν εμπνευσμένο από το Squid Game, ναι, το γνωστό κορεατικό δυστοπικό του Netflix.

Ψήνεσαι να πεθάνεις για τον MrBeast;

Το μεγαλύτερο έπαθλο που έχει δοθεί ποτέ και οι «προδομένοι» παίκτες

Τώρα είμαστε εν αναμονή του μεγαλύτερου των έργων του – μέχρι το επόμενο. Τα λεγόμενα Beast Games. Με έπαθλο 5 εκατ. δολαρίων στο νικητή. Μεγαλύτερο ποσό δεν (θα) έχει δοθεί ποτέ στην ιστορία τόσο του streaming όσο και της τηλεόρασης. Το ότι σύναψε συνεργασία με το Amazon Prime πήγε το όλο θέμα σε άλλο level, καθώς αυξήθηκαν κατακόρυφα οι πόροι, τα μέσα. Είναι μεγάλο upgrade σε σχέση με το YouTube, αναμφίβολα.

Τι ακριβώς παιχνίδια θα ‘ναι αυτά κανείς δεν ξέρει ακόμα στα σίγουρα, καθώς το project είναι σε εξέλιξη. Επειδή όμως η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε και κάποιοι άρχισαν να «κελαηδάνε», πάντα υπάρχουν τέτοιοι, αποκτήσαμε μέσω των New York Times μια πρώτη ιδέα για το τι μέρους του λόγους είναι αυτά τα Beast Games. Και καταπώς το ερμηνεύουμε είναι ένα Survivor άλλου είδους, της νέας εποχής.

Φανταστείτε πως είναι μια σειρά δοκιμασιών για την οποία οι διαγωνιζόμενοι υπογράφουν συμβόλαιο που λέει πως αποδέχονται τον κίνδυνο να υποστούν σοβαρό τραυματισμό ακόμα και να πεθάνουν! Επίσης τους κάνουν ερωτήσεις του τύπου αν θα δεχόσουν να σε θάψουν ζωντανό ή αν θα μπορούσες να κολυμπήσεις στην ακτή αν σε πετάγανε ξαφνικά από ένα πλοίο στη μέση της θάλασσας.

Με λίγα λόγια, οι παίκτες (θα έπρεπε να) πάνε ψυλλιασμένοι για το χειρότερο. Κι όμως, ακόμα κι έτσι, ήταν πολλοί αυτοί που δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν αυτό που συνάντησαν. Το πρόβλημα γαρ είναι ότι σε αυτά τα παιχνίδια πάνε πολλά άτομα που δεν έχουν ιδέα τι (πάνε να) κάνουν. Θέλουν πάση θυσία να γίνουν διάσημοι, βλέπουν το τυρί αλλά όχι και τη φάκα. Ματαιοδοξίας το ανάγνωσμα. Δηλαδή τι περίμεναν άραγε; Πως θα τους έκαναν αέρα και μασάζ; Χωρίς βέβαια αυτό να δικαιολογεί την οποιαδήποτε κακοποιητική συμπεριφορά, αν όντως υπήρξε τέτοια.

Ψήνεσαι να πεθάνεις για τον MrBeast;

Τα παράπονα των παικτών για το νέο δημιούργημα του MrBeast

Τα γυρίσματα των Beast Games άρχισαν τον Ιούλιο και συμμετείχαν 2.000 άνθρωποι παρότι η αρχική ενημέρωση ήταν για 1.000 παίκτες κι αυτό όσο να ‘ναι είναι unfair για ανθρώπους που δανείστηκαν (!) για να παίξουν – κακό του κεφαλιού τους θα έλεγε βέβαια κάποιος σκωπτικός. Ηλικίας από 18 ως… 82 ετών – ναι, υπήρχε κι ένας κοτσονάτος παππούς που θα ‘πε κάτι σαν YOLO και μπήκε στο παιχνίδι.

Όλοι μαζί έμειναν σε ένα γήπεδο στη Νεβάδα (την έδρα των Λας Βέγκας Ρέιντερς) για αρκετές μέρες. Ενόσω καλούνταν να περάσουν από διάφορες περίεργες δοκιμασίες, από το να μετακινήσουν βαριά αντικείμενα ή να πρέπει να κλέψουν μια σημαία μέσα από κάτι σαν στίβο μάχης. Όλα αυτά ενώ ήταν πλήρως αποκομμένοι από τον έξω κόσμο.

Τα παράπονα μετά, όσα διάρρευσαν έστω, είχαν να κάνουν με το πόσο λίγο φαγητό τους έδινε η παραγωγή να φάνε και πόσο σπάνια. Άλλοι είπαν πως δεν είχαν ιδέα πως τα αγωνίσματα θα ήταν τόσο εξοντωτικά και δύσκολα. Όμως αυτό είναι το νόημα τέτοιων ριάλιτι. Δεν το δικαιολογούμε, το αιτιολογούμε. Ωθούν τους ανθρώπους στα όρια τους γιατί ξέρουν πως αυτό δημιουργεί content. Στη δυσκολία γεννάται η θεαματικότητα, τα views. Τόσο κυνικό; Για τους ανθρώπους που τρέχουν αυτά τα project, ναι.

Τα Beast Games φαίνεται συνεπώς πως θα είναι από τα πιο σκληρά ever θεάματα επί της οθόνης. Τα όσα μεταφέραμε παραπάνω, που βγήκαν ανώνυμα από συμμετέχοντες στη διαδικασία, αυτό ακριβώς καταδεικνύουν. Και είναι ακόμα νωρίς, λογικό να υποθέσουμε πως το καλύτερο ή χειρότερο πιο σωστά έπεται. Οι 1.000 παίκτες που πέρασαν επιτυχώς και στις 4 δοκιμασίες στη Νεβάδα συνεχίζουν στην επόμενη φάση του ριάλιτι. Η οποία γυρίζεται αυτές τις μέρες στον Καναδά. Τούτη τη φορά κανείς πάντως δεν θα δικαιούται να πει πως περίμενε κάτι πιο light, κάτι διαφορετικό. Ο κόσμος του MrBeast θα πρέπει να τους έχει γίνει πια ξεκάθαρος. Ψήνεσαι να πεθάνεις για το μεγαλείο του MrBeast; Κάπως έτσι…