Πικρό σαν δηλητήριο είναι το διαβατήριο που πήρα για τα ξένα; ΟΚ, για να τραγουδάμε Καζαντζίδη πρωί πρωί (αποκαλύπτουμε και την ώρα που γράφεται τούτο δω το πόνημα) η φάση είναι «κάπως». Για ένα διαβατήριο πάντως που δεν έχει τίποτα το πικρό για συνοδεία. Ίσα ίσα, κουβαλάει τη γλύκα της σπανιότητας, ήτοι του πολύτιμου. Υπάρχουν, όλα κι όλα, μόνο 500 σε τούτο τον ντουνιά.
Το κουβαλάνε περήφανα μαζί τους, μέλη του λεγόμενου Στρατιωτικού Τάγματος της Μάλτας, γνωστά και ως «Ιππότες της Μάλτας». Δεν είναι πρωταγωνιστές σε μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν ή σε κάνα βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο – αν και, το δίχως άλλο, θα μπορούσαν έτσι όπως το ακούμε.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα καθολικό θρησκευτικό τάγμα με ιστορία σχεδόν 1.000 ετών που προήλθε από τους σταυροφόρους Ιωαννίτες Ιππότες το 1099. Λειτουργούσε στα μέρη μας, στη Ρόδο συγκεκριμένα (1310-1523) και στη συνέχεια στη Μάλτα (1530-1798), όπου ήταν κυρίαρχο κράτος, μέχρι που το «ξεπάστρεψε» ο Ναπολέοντας.
Το Τάγμα, όμως, επέζησε. Σήμερα αποτελεί κρατική οντότητα και αναγνωρίζεται μάλιστα από τον ΟΗΕ, με καθεστώς παρατηρητή. Έχει δικό του Σύνταγμα, γραμματόσημα, νόμισμα, διαβατήρια (καταπώς είδαμε) ακόμα και πινακίδες κυκλοφορίας. Αλλά δεν έχει γη.
Τέτοιες… λεπτομέρειες ξεπερνιούνται. Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Έχουν συμφωνήσει λοιπόν να έχουν ως έδρα τη Ρώμη. Αν και από τους 13.500 σημερινούς Ιππότες, μόλις οι 100 ζουν εκεί σιμά. Οι υπόλοιποι είναι όπου γης και πατρίς. Ο επικεφαλής τους, φέρει τον τίτλο του Μεγάλου Μάγιστρου. Ο Αναπληρωτής Μέγας Μάγιστρος και ο Καγκελάριος είναι οι επόμενες δύο υψηλότερες θέσεις ιεραρχικά.
Ένα διαβατήριο που ούτε οι τελειωνειακοί ξέρουν
Για να επιστρέψουμε στο διαβατήριο, είναι χρώματος βυσσινί (κάποιοι λένε πως αυτό αποτελεί νύξη στο αίμα του Χριστού) και με χρυσά γράμματα. Αναγράφει στα γαλλικά «Ordre Souverain Militaire de Malte», έχει 44 σελίδες με υδατογράφημα τον μαλτέζικο σταυρό και φέρει το επίσημο έμβλημα του Τάγματος. Το δέχονται σε πάνω από 100 χώρες, ενώ με αρκετές άλλες υπάρχει ανοιχτός διπλωματικά δίαυλος επικοινωνίας.
Πολλοί τελωνειακοί, όταν το βλέπουν, διπλοτσεκάρουν για να βεβαιωθούν πως δεν είναι πλαστό. Και όταν μαθαίνουν τελικά τι είναι, ζητούν να το βγάλουν φωτογραφία, προφανώς για να έχουν να λένε για τότε που έπιασαν στα χέρια τους «το πιο σπάνιο διαβατήριο στον κόσμο». Το πιο ακριβοθώρητο ταξιδιωτικό έγγραφο…
«Ωραία όλα αυτά, αλλά γιατί υπάρχει ακόμα στις μέρες μας το Τάγμα, ένα κράτος χωρίς γη;», σε ακούμε νοερά να ρωτάς. Τι εξυπηρετεί; Στην πράξη λειτουργεί ως ς φιλανθρωπική οργάνωση που προσφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιππότες…