Αν έχετε λογαριασμό στο Facebook τότε είναι πολύ πιθανό, έτσι αδικημένοι από τη ζωή που ξυπνήσατε και σήμερα, να πέσατε πάνω σε μία είδηση μου μύριζε μπαρούτι. Τι εννοούμε: Πυροτεχνουργοί με τα όλα τους κατέστρεψαν με ελεγχόμενη έκρηξη ένα ύποπτο κουτί που βρέθηκε μέσα στην Τεκτονική Στοά Αθηνών, επί της οδού Αχαρνών, ενώ λίγο νωρίτερα σήμερα το πρωί μία ακόμα βόμβα εξερράγη έξω από το ίδιο κτίριο, μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα αγνώστου.

Μάλιστα, αυτόπτης μάρτυρας που είδε τον δράστη περιέγραψε πώς ο δράστης τοποθέτησε τη βόμβα στην Τεκτονική Στοά, αλλά και το τι ακολούθησε μετά την πρώτη έκρηξη:

«Την ώρα που πέρναγα από την οδό Σουρμελή είδαν κάποιον που ακούμπησε κάτι κάτω, αλλά προχώρησα με τον σκύλο. Μόλις έφτασα στη γωνία Αλκιβιάδου και Σουρμελή έγινε η έκρηξη. Ήταν πάρα πολύ δυνατή. Είπα στην Αστυνομία τι φόραγε αυτό το άτομο. Αμέσως έτρεξε στη γωνία Σουρμελή και Αχαρνών και άρχισε να φωνάζει ”Γ@μ@ τη μασονία σας” τρεις φορές και έφυγε. Ήταν νεαρής ηλικίας. Δεν ξέρω τι άφησε, είτε άφησε σακίδιο πλάτης, είτε σακούλα. 6:35 ακριβώς έγινε η έκρηξη. Οι αστυνομικοί δεν πρόλαβαν να έρθουν, ήρθαν αμέσως μετά την έκρηξη».

Και αφού κάναμε μία σύντομη βουτιά στη μπαγιάτικη πλέον επικαιρότητα, πάμε στην Μασονία πριν το «Γ@μ@ τη μασονία σας». Με λίγα λόγια, ακολουθούν τα πέντε πράγματα που δεν ήξερες για τους Τέκτονες.

Οι Μασόνοι είναι η παλαιότερη αδελφότητα στον κόσμο

Οι Μασόνοι ανήκουν στην αρχαιότερη αδελφική οργάνωση στον κόσμο, μια ομάδα που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα στην Ευρώπη ως συντεχνία εξειδικευμένων οικοδόμων. Με την παρακμή της οικοδόμησης καθεδρικών ναών, τα πράγματα άλλαξαν. Σήμερα, «οι τέκτονες είναι μια κοινωνική και φιλανθρωπική οργάνωση που έχει ως στόχο να κάνει τα μέλη της να ζήσουν μια πιο ενάρετη και κοινωνικά προσανατολισμένη ζωή», λέει η Μάργκαρετ Τζέικομπ, καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες και συγγραφέας του βιβλίου Living the Enlightenment: Freemasonry and Politics in Eighteenth-Century Europe. Βασισμένη στον Διαφωτισμό, η οργάνωση «εξακολουθεί να μεταφέρει τις βασικές αξίες (της εποχής), τη θρησκευτική ανεκτικότητα, τη δίψα για γνώση και την κοινωνικότητα», λέει η Σεσίλ Ρεβοζέ, μασόνος, ιστορικός του τεκτονισμού και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό.

Τα σύμβολα

Το πιο γνωστό σύμβολο, είναι το Μάτι της Πρόνοιας ή το Παντοδύναμο Μάτι που συμβολίζει το κυριολεκτικό Μάτι του Θεού. Μπορεί να θεωρηθεί τόσο ως ένα είδος φροντίδας της επαγρύπνησης όσο και ως προειδοποίηση. Όπως και να έχει, είναι αναμφισβήτητα το πιο διάσημο μασονικό σύμβολο που υπάρχει. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μασονικά σύμβολα, το Μάτι της Πρόνοιας δεν είναι πρωτότυπο, αλλά βασίστηκε σε παρόμοια σύμβολα τόσο από την εβραϊκή όσο και από την αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία, όπου εικόνες και συμβολισμοί των ματιών ήταν επίσης αρκετά εμφανές και χρησιμοποιούνταν για να συμβολίζει τη θεϊκή επαγρύπνηση, φροντίδα και δύναμη. Η πιο διάσημη χρήση του Οφθαλμού του Παντογνώστη είναι στο χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου των ΗΠΑ.Το λιγότερο γνωστό μασονικό σύμβολο που αντλείται από τη φύση, είναι η κυψέλη. «Οι τέκτονες ήταν αρχικά εργαζόμενοι άνδρες που υποτίθεται ότι ήταν συνεχώς απασχολημένοι όπως οι μέλισσες”, λέει η Τζέικομπ. «Και η κυψέλη συμβολίζει την εργατικότητα της στοάς».

Μια ομάδα αποτελούμενη κυρίως από άντρες

Παραδοσιακά, η ένταξη στους τέκτονες ήταν ανοιχτή μόνο σε άνδρες. Στο «Καταστατικό του 1723», ένα είδος οδηγού για την οργάνωση από τον Τζέιμι Άντερσον που γράφτηκε υπό την αιγίδα της Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας, οι γυναίκες αποκλείονταν. Τώρα, «οι μασόνοι προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα, αρκεί να έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν την ετήσια συνδρομή». Αλλά ενώ οι γυναίκες επιτρέπεται να ενταχθούν σε μια συνδεδεμένη οργάνωση που ονομάζεται The Order of the Eastern Star και ορισμένες στοές αναγνωρίζουν γυναίκες μέλη, «ο τεκτονισμός δεν είναι τόσο παγκόσμιος όσο ισχυρίζεται, αφού σε πολλές χώρες οι γυναίκες εξακολουθούν να αποκλείονται». Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μπορεί να διαφέρει από πόλη σε πόλη, από στοά σε στοά.

Οι διάσημοι μασόνοι ήταν και είναι παντού

Διάσημοι μασόνοι βρίσκονται σε όλη την ιστορία: Ο Γεώργιος Ουάσινγκτον ήταν μασόνος και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν ιδρυτικό μέλος της πρώτης μασονικής στοάς στην Αμερική. Οι πρόεδροι Φραγκλίνος Δ. Ρούσβελτ και Τζέραλντ Φορντ ήταν μασόνοι, όπως και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ναι, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της Μεγάλης Στοάς, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν επίσης μασόνος.

Οι άθεοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι

Ο Τεκτονισμός δεν είναι θρησκεία, αλλά οι αγνωστικιστές ή οι άθεοι δεν μπορούν να ανήκουν εκεί, δήλωσε ο Μπρεντ Μόρις, ιστορικός τεκτονιστής, εκδότης του Scottish Rite Journal και τέκτονας 33ου βαθμού.

Και τώρα, αυτό που όλοι περιμένατε. Μπορεί και όχι. Κυρίες και κύριοι, όταν ο Γιώργος Τράγκας «μπούκαρε» στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας:

https://www.youtube.com/watch?v=9Sf4_bQgO34