Ασυμμάζευτη και κωμικοτραγική εκστρατεία για ζευγάρωμα γίνεται viral στο ελληνικό TikTok -που όταν δεν θυμίζει δοκιμαστήριο fast fashion ρούχων και χορευτικά βγαλμένα από το “Μπράβο Ρούλα” – βρίσκει το comic relief της εβδομάδας. Είναι απαράδεκτο να στέλνεις ηχητικό σε 6000 γυναίκες στα social media μιλώντας σαν τρίχρονο αγοράκι; Μπορεί. Σιγουρά κάτι λέει για σένα το γεγονός ότι δεν αντιλαμβάνεσαι ότι η μη απάντηση (το λεγόμενο “διαβάστηκε”) είναι απάντηση και επιμένεις. Η οπαδική συσπείρωση των γυναικών που δημοσιεύσαν τα ηχητικά του έμοιαζε με την ιδανική απάντηση. Όλοι θεωρήσαμε ότι το “φαινόμενο Σταύρος Γεώργας” έκανε τον 48ωρο κύκλο του σαν μια ιωσούλα των σόσιαλ και συνεχίσαμε τη ζωή μας.
Την αποδόμηση της γοητείας του δεν πήρε καλά ο φυσικός αυτουργός. Κι επέστρεψε με σεξιστικά επιχειρήματα και νέα εκστρατεία δυσφήμησης του φύλου του. Δεν μας “τσέχασε” το παληκάρι. Φυσικά, δεν απολογήθηκε ποτέ για την αντικειμενοποίηση των γυναικών, την επιθετικότητα και την αδίστακτη επιδίωξη μιας ακόμη κατάκτησης. Θεωρεί ότι είναι κομμάτι της βιολογίας του. Κουβαλά την παγιωμένη πατριαρχική εντύπωση ότι οφείλει να υποταχθεί στις ορμόνες του. Ναι, αυτή η ρητορική της τοξικής αρρενωπότητας που θεωρεί ανδραγάθημα τις ερωτικές περιπτύξεις με παντρεμένες γυναίκες. Είναι μέρος του προβλήματος που τον βολεύει να θεωρεί την τεστοστερόνη κομμάτι της ρητορικής του “άνδρα κυνηγού”, του γενετικά προγραμματισμένου να προτιμά πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους και να αποφεύγει συστηματικά τις δεσμεύσεις. Η ανήθικη, βεβιασμένα εκβιαστική και ύποπτη ρητορική του “άντρας είμαι” μοιάζει λες και ακούμε τη δήθεν επιστημονική θεωρία (ψευδοεπιστημονική θα ήταν πιο ταιριαστό) για τη φυλετική ανωτερότητα των λευκών αποικιοκρατών.
Αναζητείται σοβαρότητα. Αν ο σκύλος μου μπορεί να καταλάβει ότι το “όχι σημαίνει όχι” και να αναπτύξει αντιληπτική ικανότητα, σίγουρα μπορεί και ένα δίποδο ζωντανό εκεί έξω. Μπορεί να μάθει τι σημαίνει “συναίνεση”. Η εξελικτική θεωρία δεν προωθεί το στερεότυπο που θέλει τους άνδρες “κυνηγούς” και τις γυναίκες “θηράματα”. Δεν θα εξηγήσουμε εμείς σε κάθε Σταύρο Γεώργα εκεί έξω το νόημα του δαρβινισμού και τι σημαίνει η κοινωνική συμπεριφορά του. Αυτοί οι άντρες ξέρουν πολύ καλά πόσο ακατάλληλες ήταν οι φωνούλες τους, αλλά επέλεξαν να μας αναγκάσουν αν τις ακούσουμε.
Ο αντιφεμινιστικός αντιήρωας του TikTok
Τι μας είπε στην μη απολογία του στο Instagram o γνωστός ως γύπας του TikTok, ένα στερεότυπο προς αποφυγή πλέον; “Να ξέρετε ότι έχω δακρύσει από τα σχόλια που έχετε κάνει δημόσια ειδικά από γυναίκες που έχετε φάει άκυρο και έχετε γράψει αρνητικά σχόλια για μένα.. Έχω συνομιλίες και είναι κρίμα. Καλά δε μιλάω για άντρες τώρα… Πολλοί άντρες που έχετε γράψει για μένα πόσο θα θέλετε να ήσασταν στην θέση μου, πίστεψέ με. Και δεν μιλάω γι’ αυτό που έγινε viral, μιλάω για τις γυναίκες. Στην ουσία μία νύχτα δική μου… Το αφήνω το υπόλοιπο πάνω σας”.
Ας το αναλύσουμε επιφανειακά: Το μόνο που κάνει είναι να εκτροχιάσει τη συζήτηση και να απορρίψει τις βιωμένες εμπειρίες γυναικών.Οι καταχρηστικοί σύντροφοι είναι επιδέξιοι στη χειραγώγηση. Χρησιμοποιούν τα πάντα για να σας κάνουν να νιώσετε ότι αυτό που συμβαίνει είναι δικό σας λάθος. Ουσιαστικά μας λέει ότι θα ήθελε να απαλλαγεί από κάθε ευθύνη κι ότι αξίζει επαίνους και επικύρωση. Μάταια κάνει μια απόπειρα να ανακατευθύνει τη συζήτηση για το σεξισμό, τον μισογυνισμό και τα δικαιώματα των γυναικών, επιμένοντας ότι δεν φταίει για κάτι.
“Μερικές είστε πραγματικά για καυλάντισμα και τρολάρισμα”
Τι μας λέει αυτή η φράση; Ο σεξισμός συμβαίνει, επωφελούμαι από αυτό, είμαι αναπόφευκτα σεξιστής επειδή κοινωνικοποιήθηκα έτσι. Κυρίως, φανερώνει παραλυτική εμμονή με την προστασία της δικής του αντίληψης για τον εαυτό του. H αυταπάτη είναι μια σταθερή ψευδής πεποίθηση που βασίζεται σε μια ανακριβή ερμηνεία μιας εξωτερικής πραγματικότητας παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο. Κοινώς, παραλληρηματική διαταραχούλα. Το παρόν κείμενο μπορούμε να το στείλουμε κι ως ηχητικό.