Πριν μερικές μέρες, μια ομάδα στο Facebook με τίτλο «Μήπως έχουμε τον ίδιο γκόμενο», μιμούμενη άλλες αντίστοιχες ομάδες σε άλλες χώρες, έκανε την εμφάνισή της, στην ελληνική εκδοχή της. Ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Και συζητήθηκε. Πέραν της ανασφάλειας και των κατώτερων ενστίκτων που γίνονται κάτι παραπάνω από σαφή με την πρωτοβουλία, πέραν των ζητημάτων που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πέραν του δικαιώματος που απλόχερα δόθηκε στον μέσο μισογύνη (κεκαλυμμένο και μη) να μιλήσει για γυναικεία κατινιά, στις αναρτήσεις στην ομάδα αποκαλύφθηκε και κάτι χειρότερο, μακράν χειρότερο, από serial μοναγαμικούς, Στάυρους Γεωργάδες, ανασφαλείς wannabe νύφες, αργόσχολα όντα και κέρατα του Θεού: η αρρωστημένη άνεση με την οποία μερικοί άνδρες διακινούν φωτογραφίες και ευαίσθητο υλικό σε ομάδες στο Telegram. Υλικό που βολεύεται με άνεση κάτω από τον όρο revenge porn.
Σε ομάδες 12 χιλιάδων ατόμων, διακινούνται φωτογραφίες γυναικών, εν αγνοία τους. Αυτό έγινε γνωστό, μάλλον κατά λάθος, από άντρες οι οποίοι είδαν τα προφίλ τους βολεμένα στο μπλε πλαίσιο των σχολίων στο Facebook. Φωτογραφίες που έχουν στείλει σε πρώην συντρόφους τους, όταν δεν ήταν ακόμα πρώην. Φωτογραφίες κοριτσιών που κοιμούνται και ο σύντροφός τους τις φωτογραφίζει χωρίς να το γνωρίζουν. Φωτογραφίες από συζύγους που συνοδεύουν το κλικ με τη χυδαία φράση «παιδιά, η γυναίκα μου». Φωτογραφίες γυναικών που ο αδερφός τους διακινεί σε 12 χιλιάδες άγνωστους άνδρες, που ας το αντιμετωπίσουμε, δεν ψάχνουν πορνό, ούτε κάτι που να του μοιάζει. Άνδρες που τους ερεθίζει η άγνοια των θηλυκοτήτων ότι 12 χιλιάδες άντρες τις παρατηρούν σε κομμάτια κρέας. Το γεγονός ότι στα μάτια τους ταπεινώνεται εντελώς, σχεδόν τιμωρητικά. Γιατί; Επειδή είναι γυναίκες. Τι γιατί;
Η υπόθεση έχει ήδη φτάσει στις αρχές, μερικοί χρήστες έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, screenshots ερευνώνται από τη δίωξη, γυναίκες ανεβάζουν βίντεο στο TikTok στα οποία μιλούν για δικές τους φωτογραφίες που διακινούνται σε αυτή τη μαύρη τρύπα. Τρέχει κάλεσμα στη Θεσσαλονίκη, από άτομα που έστω γνωρίζουν την ύπαρξη των ομάδων, ώστε να δώσουν όσα περισσότερα στοιχεία γίνεται στις αρχές. Είναι μόλις η αρχή του ντόμινο, βέβαια. Μια αρχή που πιθανότατα θα ταράξει 15 τουλάχιστον χιλιάδες «πασάκους» που δεν έμαθαν όταν έπρεπε να τι είναι ΟΚ και τι όχι σε ό,τι αφορά την αυτοδιάθεση ενός άλλου. Που αυτός ο άλλος είναι πάντα μια γυναίκα. Μια γυναίκα που ξαπλώνει, που δοκιμάζει ρούχα, που φορά ένα αποκαλυπτικό μαγιό, με το ύφασμα να τη μετατρέπει σε αντικείμενο στο διαστρεβλωτικό τους βλέμμα και στο ήδη διαστρεβλωμένο τους μυαλό.
«Υπάρχουν βιασμοί που τους επιτρέπουμε», γράφει η Λίσα Ταντέο, στο Θηρίο, αναφερόμενη σε όλα εκείνα τα αδιάκριτα βλέμματα που δέχεται μια γυναίκα σε ανύποπτο χρόνο. Σχεδόν καθημερινά. Ποτέ δεν τα συνηθίζει, ίσως απλώς να λέει ψέματα στον εαυτό της ότι τα απολαμβάνει. Μηχανισμός διαχείρισης. Αλλά το sextortion δεν είναι ένας βιασμός που επιτρέπουμε. Είναι ένας βιασμός κανονικός. Όσο κανονική, όσο μέσα στη ζωή μας είναι η ντιτζιταλική ζωή. Και θα πρέπει να τιμωρείται ως τέτοιος.
@elenip__ Είναι λυπηρό και τρομακτικό θα ελεγα να γινονται τετοια γεγονότα και πως κάποιοι άνθρωποι μπαίνουν σε αυτή την διαδικασία , αηδιάζω .. #telegram ♬ πρωτότυπος ήχος – Eleni P