Ήταν άνθρωποι, ας ξεκινήσουμε από εκεί πριν προσπαθήσουμε να κάνουμε την σχεδόν καθημερινή πια, βουτιά στον ελληνικό παραλογισμό -εν μέσω γενικότερης κρίσης το έργο μας δυσκολεύει. Τα όσα διαβάζουμε τις τελευταίες ώρες, ωστόσο, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να ασχοληθούμε με τα social media τα οποία, με τη σειρά τους, ασχολούνται -μεταξύ άλλων- με τους 26 (σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ) απανθρακωμένους ανθρώπους που εντοπίστηκαν στη Δαδιά.
Τραγωδία, ναι. Για κάποιους.
Τα περισσότερα σάιτ της χώρας χρησιμοποίησαν τη λέξη «μετανάστες» δίπλα από τον αριθμό των νεκρών. Αυτόματα, το όποιο σοκ δημιουργήθηκε από την είδηση, μετριάστηκε. Για κάποιους. Η θλίψη που ακολούθησε, επίσης μετριάστηκε καθώς, όταν κάποιος μπαίνει στη διαδικασία να εστιάσει στην εθνικότητα, χάνει και την ουσία η οποία δεν άλλη από το αποτέλεσμα: τον θάνατο. Είναι ένα είδος αποπροσανατολισμού. Τα όσα είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, είναι ενδεικτικά:
«Σε επιτόπιο έλεγχο πυροσβεστών στην ευρύτερη περιοχή του Άβαντα εντοπίστηκαν 18 άτομα (σ.σ. ο αριθμός έχει φτάσει τους 26) πλησίον παραπήγματος. Με δεδομένο πως δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση εξαφάνισης από χθες, ερευνάται το ενδεχόμενο να εισήλθαν παράνομα στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι από χθες είχαν σταλεί μηνύματα 112 εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνεται ότι, τα μηνύματα μεταδίδονται και σε κινητά από ξένα δίκτια που βρίσκονται στην περιοχή. Ήδη από το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας έχει ενεργοποιηθεί η ομάδας αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών. Οι έρευνες σε όλο το μήκος της περιοχής που εκδηλώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη η πυρκαγιά, συνεχίζονται».
Σε αυτό το σημείο θα διακόψουμε το πρόγραμμά μας για λίγα λεπτά, δευτερόλεπτα καλύτερα, όσα χρειάστηκαν δηλαδή και τα έκτακτα δελτία ειδήσεων για να μεταφέρουν την είδηση. Μετανάστες (στην καλύτερη) είναι, προχωράμε, δεν θα ασχοληθούμε και πολύ. Στην ίδια κατηγορία με τους νεκρούς της Πύλου ανήκουν.
«Ερευνάται το ενδεχόμενο να εισήλθαν παράνομα στη χώρα», λοιπόν. Η μικρή αυτή πρόταση ήταν αρκετή για να δημιουργηθεί κάτι πολύ μεγάλο στα social media. Αναμενόμενο μέχρι ενός βαθμού αλλά ποτέ δεν παύει να σε εκπλήσσει το πόσο γρήγορα ένας άνθρωπος(;) μπαίνει σε λειτουργία αποκτήνωσης. Πριν καλά καλά μάθουμε ποιοι είναι, πόσοι είναι, τι ακριβώς έγινε και πώς φτάσαμε να μετράμε νεκρούς, τους βαφτίσαμε «λάθρο», ακόμα και «εμπρηστές».
Ορθή επανάληψη: Πριν καλά καλά μάθουμε ποιοι είναι, πόσοι είναι, τι ακριβώς έγινε και πώς φτάσαμε να μετράμε νεκρούς, τους βαφτίσαμε «λάθρο», ακόμα και «εμπρηστές».
Από τα πρώτα κιόλας σχόλια σε Facebook και Twitter γίνεται κατανοητό ότι στήνεται μεθοδικά ένα αφήγημα, βασισμένο στις πολλές «ειδήσεις» που αναρτούν διάφορα μεγάλα σάιτ της χώρας τα οποία, φυσικά, μόνο τυχαία δεν είναι. Ήδη, τα «παράτυποι μετανάστες στον Έβρο, αυξάνονται οι έλεγχοι από την ΕΛΑΣ», πέφτουν βροχή.
Αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, θα συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας με μια ελληνική ταινία να ελαφρύνουμε το κλίμα.