Πριν μερικές μέρες, από story σε story, διάβαζα το σκρίνσοτ μιας συγκεκριμένης συνομιλίας σε επανάληψη: ένας τύπος απειλούσε μια κοπέλα πως αν τον αγνοήσει, δεν του απαντήσει ή τον μπλοκάρει, θα στείλει τις γυμνές φωτογραφίες της σε φίλους και συγγενείς. Ήταν απειλή για revenge porn; Σαφέστατα. Η κοπέλα του απάντησε «χαρά μου, αλάνι μου. Να τις στείλεις όπου θέλεις», και η μικρή αλλά μεστή αυτή συζήτηση μου προκάλεσε μια αμφιθυμία. Ναι, ένας κακοποιητικός, τοξικός άντρας, μεγαλωμένος από την πατριαρχία, φόρεσε ένα από τα χειρότερα προσωπεία της, αλλά έμπλεξε με τη λάθος τύπισσα. Η κοπέλα του έδειξε το πρόσωπο του θάρρους, αρνήθηκε να φοβηθεί ή τουλάχιστον να δείξει ότι φοβήθηκε και κράτησε μια στάση αναπολογητική. Ναι, τυχαίνει να κάνουμε sexting, τυχαίνει να στείλουμε nudes και δυστυχώς, υπάρχει ο κίνδυνος τα βήματα που κάνουμε για τη σεξουαλική μας απόλαυση να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας. Όχι γιατί είναι λογικό, αλλά γιατί έτσι διαχειρίζονται την εμπιστοσύνη αρσενικά που στο τέλος της μέρας, δεν ήταν στη στιγμή όταν έπρεπε. Άντρες που δεν έχουν διαβάσει σωστά τους όρους και της προϋποθέσεις του σεξ.
Λίγες ώρες αργότερα, μια χρήστης του Instagram δημιούργησε ένα εικαστικό. Μια στατιστική «πίτα» με το μερίδιο ευθύνης σε μια διαρροή γυμνών φωτογραφιών σου. Μου. Η πίτα της κατέληγε στο ότι αν διερρεύσουν προσωπικές σου στιγμές στην ιντερνετική άβυσσο, δεν φταις εσύ που τις έβγαλες, δεν φταις εσύ που δεν πρόσεχες που τις έστελνες, δεν φταίει η κακή ανατροφή που πήρες από το σπίτι σου, δεν φταίει η αστρολογία, ούτε η «κακή σου τύχη». Η ευθύνη βαραίνει τους ώμους του μαλάκα που παραβίασε την εμπιστοσύνη και την ιδιωτικότητά σου. Όχι στο upload, θα προσθέσω εγώ, αλλά από τη στιγμή που η σκέψη, η πρωτοβουλία να το κάνει, έγινε σπόρος στον εγκέφαλό του. Την πίτα αυτή την ανέβασα στη σελίδα του Provocateur στο Instagram, θεωρώντας πως είναι σημαντικό τη στιγμή που ανάμεσά μας, δίπλα μας στα λεωφορεία, απέναντί μας στα open spaces στα γραφεία, περπατούν και «τρέμουν» γυναίκες που νιώθουν πως ανά πάσα στιγμή μια γυμνή τους φωτογραφία, ένα βίντεο στο οποίο κάνουν το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο, σεξ, θα διαρρεύσει και θα αποτελέσει μέσο για να τις χλευάσει και να τις εκδικηθεί ένας πρώην σύντροφος ή ένας «πληγωμένος» εραστής ή κάποιος που θέλει να βγάλει εύκολα λεφτά ταΐζοντας τα κλειδαροτρυπικά φετίχ ατόμων που δεν αντιλαμβάνονται τη δύναμη του κλικ τους, μπρος στη σόλο εξπερμάτιση.
Τα social media είναι ήδη το metaverse αν με ρωτάς. Διαβάζοντας σχόλια νιώθεις να βρίσκεσαι σε καφενείο. Το μόνο που λείπει είναι η ρεαλιστική ζεστασιά ενός ελληνικού καφέ, γιατί κατά τα άλλα, ακούς το βουητό μονάδων που έχουν την απαραίτητη δόση εγωκεντρισμού, ξερολισμού και διάθεσης να επιβεβαιώσουν τον Dávila όταν έλεγε πως «το να έχεις απόψεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφεύγεις να σκέφτεσαι». Τα σχόλια της συγκεκριμένης ανάρτησης έφεραν στην επιφάνεια για ακόμα μια φορά τον διχασμό, μέσα από την εκφορά διαφορετικών απόψεων. Άντρες ανίκανους να διαχειριστούν τη γυναίκα του σήμερα, που διεκδικεί τη σεξουαλική ελευθερία με τα όπλα της εποχής και γυναίκες που νιώθουν έξω από τα νερά τους με την ελευθερία αυτή. Δεν μπορούν να την εκμεταλλευτούν και άρα πυροβολούν όποια τολμά να το κάνει. Μας διάβαζαν οι γονείς μας κάτι παραμύθια του Αισώπου με σχετικό επιμύθιο.
Άντρες σχολιαστές άφησαν πικρά ειρωνικά σχόλια για τον «λόγο ύπαρξης των γυμνών φωτογραφιών». Το ίδιο και γυναίκες. Σαν να μην είναι δεδομένο πως το σώμα μας μπορούμε να το διαχειριζόμαστε όπως επιθυμούμε, αλλά κυρίως με αγάπη. Και πολλές φορές η αγάπη αυτή μπορεί να εκφραστεί μέσα από τον φακό, σε μια βιαστική στιγμή πριν ντυθούμε να πάμε στη δουλειά, σε ένα ραντεβού, για ένα ποτό. Ένα τετ α τετ με το γυμνό μας σώμα, το οποίο η Έμα Τόμσον μας θύμισε πως ποτέ δεν αντιμετωπίζουμε στα ίσα. Και όμως λέμε να το τολμήσουμε και να το φωτογραφίσουμε και να έχουμε και ένα ξεχωριστό folder με όλες τις φορές που το βρήκαμε ερωτικό στο κινητό μας. Ποιο είναι το πρόβλημα;
Μεγάλη μερίδα των σχολιαστών με την προβληματική άποψη πως το θύμα φταίει που έβγαλε τις φωτογραφίες είναι και γυναίκες. Μεγαλωμένες και αυτές από την πατριαρχία που θέλει τις γυναίκες ήσυχες και συντηρητικές και τους άντρες a priori θύτες. «Δεν ήξερε το ρίσκο;», ρωτάει μια από αυτές. Ποιο είναι το ρίσκο; Η απάντηση συνήθως σε αυτή την ερώτηση συνήθως προβάλει μια αρνητική εικόνα των αρσενικών, που είναι πάντα έτοιμοι να κατασπαράξουν την αξιοπρέπεια των γυναικών, να χλευάσουν την ιδιωτικότητά τους. Αυτό είναι και μια καλή απόδειξη πως η θεωρία ότι ο φεμινισμός είναι εχθρικός προς τους άντρες, χωλαίνει. Από ό,τι φαίνεται η πατριαρχία είναι εχθρική προς τους ίδιους τους άντρες, προβάλλοντάς τους ως θύτες από κούνια. Βέβαια, μετά σπεύδει να τους αθωώσει, κάνοντας victim blaming, με σεφερλικά «μα δεν ήξερες;». Το καρότο και το μαστίγιο.
Άλλος χρήστης σχολιάζει πως «όλες ονειρευόμαστε καριέρα πορνοστάρ». Γιατί προφανώς μια γυναίκα που στέλνει γυμνές φωτογραφίες, μια γυναίκα που κάνει sexting και έχει διάθεση να φτάσει σε οργασμό, φτιάχνει βιογραφικό για μια καριέρα στη βιομηχανία του πορνό. Γιατί η πατριαρχία μας λέει πως μόνο ο άντρας στέλνει dick pics, και μάλιστα χωρίς καν να του ζητηθεί. Πως η γυναίκα πρέπει να μοιάζει με τη μαμά μας. Ατού της είναι το καλό παστίτσιο και το εξαιρετικό σιδέρωμα. Μια καλή γυναίκα δεν έχει κοιτάξει τον εαυτό της γυμνό πάνω από τρία δευτερόλεπτα. Το γυμνό κορμί της πρέπει να της δημιουργεί ντροπή. Οφείλει να νιώθει άβολα για το στήθος της και να μην είναι σε ειλικρινή επικοινωνία με τη σεξουαλικότητα και τις ανάγκες της. Το σώμα της το μαθαίνει πάντα ένας άντρας καλύτερα από την ίδια.
Μια γυναίκα, αν στείλει γυμνά, θα πρέπει να το κάνει μόνο για να ικανοποιήσει έναν άντρα και για κανέναν άλλο λόγο. Αν, δε, έχει γυμνές φωτογραφίες της στο κινητό, δεν θέλεις να της μιλάς. Θα είναι η κατάρα της κοινής γνώμης. Μόνο οι άντρες στέκονται μπροστά στον καθρέφτη και βγάζουν φωτογραφίες περήφανοι για τα πέη τους. Μόνο οι άντρες συντονίζουν τα πώς και τα πότε και τα τι γίνεται μετά των γυμνών φωτογραφιών. Μόνο οι άντρες μπορούν να καταπατούν την εμπιστοσύνη των άλλων και να έχουν την κοινωνία στο πλευρό τους, να τους δικαιολογήσει μετά. «Στις έστειλε; Πρόβλημά της». Δεν αντιλαμβάνονται όμως την υποτιμητική, εγκληματική θέση στην οποία τους βάζει αυτή η ευκολία.
Δυστυχώς, η πατριαρχία δεν είναι μαλακή με κανέναν. Όχι απλώς δεν μας χωράει όλους, αλλά ούτε τους άντρες δεν χωράει τελικά. Απλώς τους περιμένει στη γωνία για να τους πει ένα «είσαι κακοποιητής από την κούνια. Απλώς σε ανεχόμαστε». Τίποτα το καινούργιο ή το πρωτότυπο δεν ειπώθηκε σε αυτά τα σχόλια. Ίσως έδωσαν όμως παράταση στο μπέρδεμα των γυναικών του 2022, που θέλουν να μπορούν και οφείλουν να μπορούν να διαχειρίζονται το σώμα, τη γύμνια και τη σεξουαλικότητά τους όπως θέλουν. Να μπορούν να θεωρούν αν όχι την εμπιστοσύνη, τουλάχιστον έναν «κώδικα» εντιμότητας αυτονόητο και δεδομένο στο σεξ. Και στο online sex.