Ο «πανικός» που θα προκαλούσε ο Βαλάντης στο Survivor ήταν πολλά υποσχόμενος. Εξαρχής. Οι «ειδικοί» του είδους, δεν συζητούσαν καν τις εγγυήσεις αυτής της υπόσχεσης. Δεν είναι νέο πως ο κακός κάθε ριάλιτι προγράμματος είναι ο στρόβιλος γύρω από τον οποίο μπαίνουν σε τροχιά οι καλοί, οι αδιάφοροι, οι μέτρια καλοί, οι μέτρια κακοί, οι παίκτες που δεν θυμόσουν καν ότι είναι εκεί γύρω μέχρι να τους δεις να αποχωρούν. Φέτος ο στρόβιλος λέγεται Βαλάντης και οι παίκτες που στροβιλίζονται γύρω του απαιτούν να σταματήσει, να αποχωρήσει και ας πέσει κατά πολύ το τηλεοπτικό ενδιαφέρον, εκείνο που μετριέται σε νούμερα, όπως καθετί κερδοφόρο. Το ίδιο και το κοινό, που δηλώνει απερίφραστα “βγάλτε τον”, γιατί δεν έχει πια πλάκα. Ίσως δεν είχε ποτέ.
Με ένα γκουγκλάρισμα του ποδιού, μπορεί να αντιληφθεί κανείς γιατί ο Βαλάντης φάνηκε «χρυσός» για το φετινό Survivor. Στις πιο πρόσφατες συνεντεύξεις του εμφανιζόταν υπερπροστευμένος απέναντι στον κορωνοϊό, έχοντας καλυμμένα τα ρούχα του, διαβάζοντας μηνύματα χωρισμού της πρώην συντρόφου του, μπροστά στην κάμερα, δηλώνοντας πως θέλει να ξεχάσει σχέσεις που τον αδίκησαν τόσο βαθιά. Για τα πρακτικά, να αναφέρουμε πως η πρώην αυτή σύντροφος τον εγκατέλειψε γιατί ο Βαλάντης, κατά τα λεγόμενά της, «δεν προσέφερε τίποτα στην κοινωνία». Αυτή είναι μια φράση που ο ίδιος φαίνεται να έχει υιοθετήσει και να τη χρησιμοποιεί εναντίον συμπαικτών του στο ριάλιτι επιβίωσης. Αυτόν τον μηρυκασμό μιας φράσης που πλήγωσε τον ίδιο, ας τον σχολιάσει κάποιος ειδικός ψυχικής υγείας, όχι εμείς.
Σε κάθε περίπτωση, ο τραγουδιστής και νυν Διάσημος παίκτης της κόκκινης ομάδας, από τα πρώτα κιόλας επεισόδια κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο του πιο κακού παίκτη του ριάλιτι. Ουσιαστικά, ο τρόπος που φέρει εις πέρας τον ρόλο του δεν αφήνει περιθώρια για ερμηνείες και υποκειμενικότητες. Ο Βαλάντης φαίνεται να έχει αποφασίσει πως θα φτάσει στον πυρήνα της τέχνης του να είσαι villain, μόνο που το έχει πιάσει λίγο τεμπέλικα το σενάριο. Slut shaming, ευθείες προσβολές, κατηγορίες του μέσου boomer και το αποκορύφωμα: ένας προσβλητικός υπαινιγμός με όπλο ένα θέμα υγείας, τον καρκίνο. Με αυτόν τον ευτελή τρόπο θεώρησε καλή ιδέα να προσβάλει συμπαίκτριά του, επιζώσα. Λίγα λεπτά πριν, στην ίδια παίκτρια έκανε πρόταση να παραστήσουν τους ερωτευμένους για να κάνουν “τηλεόραση”. Από ό,τι φαίνεται, δεν βγάζεις εύκολα τα 90s από το αγόρι.
Αυτό που φαίνεται να μην έχει καταλάβει ο Βαλάντης είναι πως το να είσαι κατάφορα αγενής, να μη δείχνεις τον αυτονόητο σεβασμό σε θέματα υγείας, να εκτοξεύεις σεξιστικά σχόλια και προσβλητικά συμπεράσματα απέναντι σε γυναίκες, με «όπλο» σου τη δική σου, μέση, ίσως μέτρια και κάπως πασέ για την εποχή, ψευτο-ηθική, δεν σε κάνει villain. Σε κάνει γραφικό. Σε κάνει τον τύπο που λέει “κάνουμε τηλεόραση” και εννοεί αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι: κιτρινισμό, πασέ “σενάριο”, φθηνή αισθητική και ένα κλείσιμο ματιού στα κατώτερα ένστικτα του κόσμου. Χιλιοπαιγμένο, τουλάχιστον.
Σε ένα πιο βαθύ ψυχολογικό επίπεδο, σε μετατρέπει σε ένα πλάσμα με μηδενική ενσυναίσθηση και πλήρη έλλειψη αντίληψης του τι ακριβώς βγαίνει από το στόμα σου. Οι φίλοι μας οι Αμερικανοί το λένε dissociation. Στον κόσμο αυτό, δεν σε καθορίζει το τι σκέφτεσαι, αλλά το τι περνά το αόρατο φίλτρο που κρύβεται στην άκρη της γλώσσας σου. Και για τον Βαλάντη, αυτό το φίλτρο έχει χαλάσει. Και δεν δείχνει να έχει καμία διάθεση να το επιδιορθώσει, για χάρη του, για χάρη της κοινωνίας ή έστω της τηλεοπτικής γαλήνης.
Βέβαια, η τηλεόραση και οι άνθρωποί της, θεωρούν τη γαλήνη αποτυχία, μιας και αυτή δεν εξαργυρώνεται σε νούμερα. Ο Βαλάντης φαίνεται να εξυπηρετεί με έναν ανέλπιστα ιδανικό τρόπο τις σκοπιμότητες. Ωστόσο, το ίδιο έκανε και ο «νταής» και «μάτσο» παίκτης του Big Brother, που έφερε την κουλτούρα του βιασμού στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Και αυτό δεν πήγε καλά. Το λιγότερο σε επίπεδο προστίμων.