Μέχρι τώρα έχουμε τα εξής δεδομένα για το γκραφίτι στο Πολυτεχνείο: Πρώτον, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Athens Voice, υπεύθυνη είναι η ομάδα Icos & Case που έχει υπογράψει και αρκετές αντίστοιχες παρεμβάσεις ανά την πρωτεύουσα. Δεύτερον, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση αναζητώντας τους υπαιτίους για την διάπραξη του, πλημμεληματικού βαθμού, αδικήματος της «διακεκριμένης φθοράς σε αντικείμενο που χρησιμεύει για κοινό όφελος». Τρίτον ο πρώην πρύτανης του Καποδιστριακού, πολέμιος του κομματισμού στα πανεπιστήμια και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τις «επαναλαµβανόµενες καταστροφές σε πανεπιστηµιακούς χώρους» και ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει σε μια σειρά από σχετικά ερωτήματα. Και πάει λέγοντας.
Το στόρι να μην το επαναλάβω είναι γνωστό πια σε όλους και όλες, ότι πριν από μερικές ημέρες ξύπνησαν οι Αθηναίοι και είδαν τους εξωτερικούς τοίχους του Πολυτεχνείου, από την πύλη της Πατησίων ως την πύλη της Στουρνάρη, καλυμμένους από ένα γιγαντιαίο γκραφίτι. Άλλοι γουστάρανε, άλλοι ξεράσανε, περί ορέξεως ουδείς λόγος. Στα ζητήματα αισθητικής αντικειμενικό κριτήριο δεν υπάρχει και όποιος πιστεύει το αντίθετο να πάει να κάνει παρέα στο φάντασμα της Ιεράς Εξέτασης. Ούτως ή άλλως στην συγκεκριμένη περίπτωση, το γκραφίτι των Icos & Case δεν ήρθε να αμαυρώσει μια πάλλευκη μαρμάρινη επιφάνεια αλλά να καλύψει ένα μάλλον άθλιο συμπίλημα από μισοσκισμένα πανώ, χύμα ταγκιές, συνθήματα που πέφτανε το ένα πάνω στο άλλο και συμπέρασμα δεν έβγαζες, συν ό,τι απέμενε από τις διαδοχικές «ανακουφίσεις» περαστικών, μπαχαλάκηδων και οργάνων της τάξεως. Για να μην λέμε ότι έκρυψε μόνο τοίχους, διότι έκρυψε επίσης και οσμές…
Βεβαίως άμα δεν περνάς από τη Στουρνάρη ή την Πατησίων σε καθημερινή βάση δεν τα βλέπεις όλα αυτά. Αντ’ αυτού κάθεσαι στα Χαλάνδρια, στα Φάληρα και στις Εκάλες και τα παίρνεις στο κρανίο «γιατί κάποια κωλόπαιδα κατέστρεψαν το Πολυτεχνείο». Αναπαυμένος στη θαλπωρή του καναπέ σου, θολωμένος από τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ και τους ματσουκοφόρους που ρωτάνε μαθητές του Δημοτικού έχετε Θεό!) και θείτσες ποια είναι η γνώμη τους για το γκραφίτι. Έτοιμος να διαρρήξεις για μία ακόμη φορά τα ιμάτιά σου, διότι εκατελύθησαν ο νόμος και η τάξις.
Καθότι εκεί καταλήγουμε για μία ακόμη φορά. Πολιτικό είναι το ζήτημα, δεν είναι ούτε αισθητικό, ούτε χρωματικό, ούτε αρχιτεκτονικό. Ο κ. Φορτσάκης που δεν συνηθίζει να μασάει τα λόγια του ρώτησε ευθέως «ποια μέτρα είχαν ληφθεί» για την φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων καθώς και «ποια μέτρα θα ληφθούν» για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα στο μέλλον. Κοινώς επιστρέφουμε στα παλιά, γνωστά ερωτήματα περί πανεπιστημιακού ασύλου και παρουσίας δυνάμεων της τάξεως στο περιβάλλον του πανεπιστημίου. Στο γνωστό μπρα ντε φερ, για να είμαι ακριβής, ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώροι ελεύθερη έκφρασης και σε όσους πιστεύουν ότι η μακρά χειρ του νόμου πρέπει να διέλθει τις πύλες τους.
Εκεί είναι εν τέλει το ζουμί της όλης υποθέσεως και όχι σε κάποια «βεβήλωση» ιερών συμβόλων. Τα γκραφίτι άλλωστε στον εσωτερικό χώρο του Πολυτεχνείου, που είναι ιδιαιτέρως άφθονα και πολύχρωμα λόγω Αρχιτεκτονικής, δεν έχουν δώσει ποτέ αφορμή για γκρίνιες. Ίσως γιατί δεν μπαίνουν μέσα να τα αντικρίσουν ούτε οι θείτσες ούτε οι μαθητές του Δημοτικού…
Υ.Γ.: Πάμε για το πόσες μέρες θα περάσουν ώσπου να κολληθεί πάνω στο επίμαχο γκραφίτι το πρώτο “αγωνιστικό” πανό;