Το έχουμε πλέον εμπεδώσει.
Αν θες να θεωρείς τον εαυτό σου “γνήσιο” παιδί της εποχής, αν θες να μην είσαι…δακτυλοδεικτούμενος όπου σταθείς κι όπου βρεθείς-από το γραφείο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι το γυμναστήριο και το καθιερωμένο πλέον καθημερινό ραντεβού για καφέ-τότε, πάρ’το επιτέλους χαμπάρι: το “αξεσουάρ” που σε…μυεί στο σήμερα, ακούει στο όνομα “Smartphone” ή αλλιώς “έξυπνο τηλέφωνο”, ντε.
Και μέχρι εδώ όλα καλά.
Αν διαθέτεις το ποσό που ισοδυναμεί με το μισθό ενός μήνα-που αν είσαι από τους τυχερούς που έχουν ακόμη δουλειά, εισπράττεις-τότε κατευθύνεσαι με καμάρι στο πλησιέστερο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας και…αποκαθίσταται η τάξη των πραγμάτων. Προμηθεύεσαι, δηλαδή κι εσύ το “πολυπόθητο” αυτό τηλέφωνο.
Τώρα μπορείς πλέον να κινείσαι κι εσύ με το “κεφάλι ψηλά” και να διεκδικείς το…σεβασμό και την κοινωνική αναγνώριση που συνεπάγεται η απόκτησή του.
Τι γίνεται όμως, όταν μετά από την περίοδο αυτή της “χάριτος”, έρχεσαι αντιμέτωπος με την “σκληρή, άτιμη και άδικη” πραγματικότητα;
Και για να το κάνουμε πιο σαφές, όταν διαπιστώνεις ότι η συσκευή του κινητού σου τηλεφώνου δέχεται κακόβουλες επιθέσεις από διαδικτυακούς “κακούς δράκους” ή αλλιώς τους γνωστούς “χάκερ” και τότε βλέπεις τον κόσμο σου ξαφνικά να…γκρεμίζεται;
Κι όμως, όπως αποκαλύπτει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπάρχουν τρόποι να θωρακίσει κανείς τη συσκευή του, γιατί καλό το χιούμορ, αλλά δεν αργεί η στιγμή που το πράγμα μπορεί και να ξεφύγει καθώς οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν πίσω από κάτι τέτοιο, είναι αρκετά σοβαροί.
Για να δούμε, λοιπόν, τι μπορεί κανείς να κάνει έτσι ώστε να αποτρέψει μια επίθεση στα άδυτα των προσωπικών του δεδομένων μέσα από το κινητό του τηλέφωνο.
Ξεκινάμε από τα βασικά: Αλλάξτε συχνά τους κωδικούς πρόσβασης και εγκαταστήστε ένα αντιικό λογισμικό. Επίσης, προσπαθήστε να μην αφήνετε τη συσκευή εκτός οπτικού πεδίου και μην την παραχωρείτε σε τρίτους.
Στη συνέχεια, αφού έχετε κάνει αυτά, αποφεύγετε να ανοίγετε “περίεργα” μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή προγραμμάτων άμεσης επικοινωνίας (instant messaging), όπως επίσης και να ανεβάζετε ευαίσθητα δεδομένα και προσωπικές σας στιγμές στην εφαρμογή “iCloud”.
Τέλος, διασφαλίστε το λογαριασμό με κωδικό επιβεβαίωσης, που θα έρχεται στο κινητό τηλέφωνο του κατόχου του λογαριασμού εφόσον αλλαχθεί η συσκευή πρόσβασης και επιστρατεύστε τη φαντασία σας έτσι ώστε να σκεφτείτε έναν σύνθετο κωδικό με συνδυασμό μικρών και κεφαλαίων γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων τουλάχιστον οκτώ ψηφίων.
Και βέβαια εννοείται ότι δεν συνίσταται για κάτι τέτοιο, η χρήση ημερομηνίας γέννησης, αριθμού αυτοκινήτου και παρόμοιων εύκολων κωδικών.
Μετά από όλες αυτές τις χρήσιμες συμβουλές διά χειρός των έμπειρων αξιωματικών του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ε, πιστεύουμε να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τα κινητά και κατ’επέκταση τους εαυτούς μας από τα…δόντια των πανούργων χάκερ.
Άλλωστε, μην ξεχνάτε: τόσο κόπος προηγήθηκε για να εξασφαλιστεί το πολυπόθητο, “μαγικό” αυτό τηλέφωνο…