Κάθε εποχή έχει τα αξεσουάρ της, τις τάσεις, εκείνα τα μικρά χρήσιμα και εντελώς άχρηστα αντικείμενα, που για κάποιο λόγο έχουμε όχι. Σήμερα, τα περισσότερα από αυτά συνοψίζονται σε ένα: το smartphone. Αλλά, διάολε, πριν δέκα χρόνια, οι τσάντες μας ήταν πιο βαριές. Βέβαια, η παρακάτω λίστα δεν περιλαμβάνει μόνο αντικείμενα. Και θα καταλάβεις τι εννοούμε.
Πριν δέκα χρόνια, τα “πράγματα” και τα “concepts” που θα δεις παρακάτω ήταν μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα όχι εντελώς μα πραγματικά διαφορετική από τη σημερινή. Πριν δέκα χρόνια, δηλαδή το 2012 περίπου, τα παρακάτω έβγαζαν νόημα, ενώ σήμερα όχι απλώς δεν βγάζουν, αλλά θα ήταν και κάπως παράξενο (και παράδοξο) το να έβγαζαν. Το Tumblr δεν είναι ανάμεσά τους, γιατί βαρεθήκαμε και να το ανατπύξουμε.
Το να βλέπεις τηλεόραση
Πριν δέκα χρόνια συνέβαινε το εξής παράξενο: όλοι γνωρίζαμε πως η τηλεόραση δεν είναι στα καλύτερά της, τη χωρίζει ένα μεγάλο κενό από την κοινωνία, η πληροφορία δεν έρχεται με αντικειμενικότητα, αλλά διάολε, όλοι βλέπαμε. Δηλαδή, το “δεν βλέπω τηλεόραση” σαν δήλωση, σε έκανε να ακούγεσαι πραγματικά σαν εξωγήινος. Σήμερα, από την άλλη, ακούγεσαι εξωγήινος αν δηλώσεις με απόλυτη φυσικότητα “βλέπω τηλεόραση” και δεν εννοείς συνδρομητικές πλατφόρμες, όπως το Netflix και το Disney+. Μα ποιον κοροϊδεύουμε; Ποιος θα ομολογούσε ότι βλέπει τηλεόραση το 2023 χωρίς απολογητικό ύφος και μια δήθεν αιτιολογία, του στιλ “θέλω να μένω ενήμερος για τον ξεπεσμό της κοινωνίας”;
Τα Blackberry
Παιδιά, το θυμάστε το Blackberry; Αν όχι, να σας ενημερώσουμε πως ήταν το κινητό των wannabe γιάπηδων, το οποίο αγόραζαν άνθρωποι που δεν ήταν γιάπηδες (τι πιο σύνηθες να συμβεί;), για να καταλάβουν πολύ σύντομα πως για να γίνει αυτό το κινητό πραγματικά χρηστικό, χρειαζόταν αρκετά λεφτά και υπομονή: σύνδεση και έξτρα πακέτο για internet, γιατί δεν είχε ούτε wifi ή τέλος πάντων δεν ήταν προσβάσιμα τα social apps τόσο απλά. Επίσης, για να τσατάρει και να επικοινωνεί μέσω αυτού, χρειαζόταν φίλους που να έχουν επίσης Blackberry. Και στην Ελλάδα δεν υπήρχαν τόσα θύματα.
Τα iPod
Την Apple τη μίσησαν πολλοί, το iPod κανείς. Ίσως μιλάμε για την πιο χρήσιμη συσκευή, εκείνη που θα μας λείψει περισσότερο από όλες. Όλη μας η μουσική μαζεμένη σε ένα ευκολόχρηστο και όμορφο γκατζετάκι, που κάποτε νιώθαμε ότι μάς έκανε να φαινόμαστε πιο κουλ. Ξεχάστηκε παντελώς όταν το iPod σαν concept ενσωματώθηκε στο iPhone και δεν υπήρχε λόγος να κουβαλά κανείς και τα δυο. Κανένας απολύτως.
Η μικρή ψηφιακή κάμερα στα πάρτι
Θα σε πάμε σε χρόνια που είχες ξεχάσει. Στα χρόνια που πήγαινες σε πάρτι, κουβαλώντας την τίμια ψηφιακή σου καμερούλα, που έβγαζε τίμιες ψηφιακές φωτογραφιούλες, καθόλου τίμιες ψηφιακές σέλφι (ναι εκείνες που έβγαζες στα τυφλά και ποτέ μα ποτέ δεν ήταν κολακευτικές) και μετά όλες αυτές τις τίμιες και μη φωτογραφιούλες από την τίμια ψηφιακή σου καμερούλα της ανέβαζες ΟΛΕΣ στο Facebook, σε -είσαι έτοιμος;- άλμπουμ. Δεν είχες ιδέα ότι κάποτε θα “ξεσκαρτάρεις”, θα καταλήγεις στην καλύτερη και θα την ανεβάζεις σε ένα ολοκαίνουργιο social, το Instagram, με μια ψαγμένη λεζάντα στην αποδομείς την τεράστια ματαιοδοξία σου. Χωρίς καν να έχεις τίμια ψηφιακή καμερούλα, όχι στην τσάντα σου, ούτε καν στο σπίτι σου.
Το να μην έχει Facebook η μάνα σου
Μιλώντας για Facebook, θυμάσαι εκείνες τις εποχές που ήσουν ο μόνος στην οικογένεια που είχε Facebook, η μάνα και η θεία σου δεν είχαν ιδέα τι είναι αυτό, δεν είχαν ακάουντς, δεν ήσουν αναγκασμένος να δεχτείς τα αιτήματα φιλίας τους και να διαβάζεις τις καλημέρες, τις καλησπέρες, τις καληνύχτες και τα cringe σχόλιά τους; Μόλις δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε.