«Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι λόγω της αφθονίας του στη φύση, το υδρογόνο είναι ο θεμέλιος λίθος του σύμπαντος. Διαφωνώ με αυτό. Εγώ λέω πως η ηλιθιότητα βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στη φύση και αυτή είναι ο θεμέλιος λίθος του σύμπαντος…», είχε πει κάποτε ο Φρανκ Ζάπα και πραγματικά, ποιος μπορεί να διαφωνήσει μαζί του; Επίσης ποιος μπορεί να διαφωνήσει για τη σημαντικότητά του στο χώρο της μουσικής; Μιλάμε για έναν καλλιτέχνη, στοχαστή και ακτιβιστή που ποτέ του δεν εγκλωβίστηκε στα στενά όρια της μουσικής βιομηχανίας που θέλει τους «σταρζ» να κρατούν αποστάσεις από τα κοινωνικά ζητήματα και να τους ενδιαφέρει μόνο η εικόνα τους πάνω στη σκηνή.
Όχι, ο Φρανκ Ζάπα δεν ήταν ένας από τους πολλούς, ήταν η εξαίρεση στον κανόνα. Άλλωστε, «το μυαλό μου ήταν σαν αλεξίπτωτο, δεν μπορούσε να λειτουργήσει αν δεν ήταν ανοιχτό», συνήθιζε να λέει ο μέγας σάτιρος της ροκ. Της ροκ είπαμε; Αναγκαστικά τον βάζουμε σε αυτό το κουτάκι αν και στη μουσική άκουγες από τζαζ μέχρι ηλεκτρονική και ορχηστρική μουσική.
Αλλά ας μείνουμε για λίγο ακόμα στο πώς αντιμετώπιζε τη ζωή και τις καταστάσεις γύρω του. Υπήρξε σκληρός κριτής των ΗΠΑ και υπέρμαχος της ελευθερίας. Πώς το έκανε αυτό; Παρακολουθούσε τα πάντα γύρω του, έβλεπε τον κόσμο να αλλάζει, έβαζε συνεχώς σε λειτουργία την κριτική του σκέψη. Έτσι, αναγκαστικά, αφού ήταν ένας άνθρωπος που παρακολουθούσε τις εξελίξεις, δεν μπορούσε να μην σχολιάσει και τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.
Ο τεράστιος Φρανκ Ζάπα γεννήθηκε στις 21 Δεκέμβρη του 1940 στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, δημιούργησε περισσότερους από 60 δίσκους, πέθανε στις 4 Δεκεμβρίου του 1993 και, στο ενδιάμεσο, πρόλαβε να σχολιάσει και τον ελληνικό λαό. Δεν το λες και λίγο. Ακολουθούν μερικές από τις μεγάλες του αλήθειες.