Αν ήταν τίτλος επεισοδίου των Friends η πέμπτη σεζόν του “The Crown” θα λεγόταν “αυτό με το διαζύγιο της Νταϊάνα” . Πολλά χασμουρητά μετά μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι καλά τα μαντάτα για τον Πίτερ Μόργκαν. Μπορεί να μην είναι υπέρ του το timing, είναι πολύ πρόσφατη η κηδεία της πραγματικής πρωταγωνίστριας της σειράς κι αν μας ρωτάτε είχε καλύτερη σκηνοθεσία και πλοκή). Το γεγονός του διαζυγίου μεταξύ του πρίγκιπα Καρόλου (Ντομινίκ Γουέστ) και της πριγκίπισσας Νταϊάνα (Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι) μόνο στα πρωινάδικα της Κατερίνας Καινούργιου δεν το έχουμε δει. Και αλήθεια, ποιος σκέφτηκε να δώσει το ρόλο του Καρόλου στον Γουέστ. Δεν υπάρχει ταύτιση. Λάθος, λάθος. Νομίζουμε ότι η σκηνοθετική οδηγία ήταν: περπάτα με το με το αριστερό χέρι στην τσέπη του σακακιού. Φέρτε πίσω τον Κάρολο της τέταρτης σεζόν.
Είδαμε το πρώτο επεισόδιο και δεν βρήκαμε ότι έχει κάτι να μας πει. Μπορεί να μας διαψεύσουν τα επόμενα επεισόδια. Δύσκολο αλλά εδώ σφυρίζονται πέναλτι στο 97ο. Η Νταϊάνα και η ανάγκη της να την αγαπούν (έτσι αποδίδεται και σε αυτό το πολιτιστικό προϊόν) καταναλώνει όλο το οξυγόνο. Από το πρώτο λεπτό που εμφανίζεται η Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι (αν στην σκηνή πάνω στο σκάφος νιώσατε ότι βλέπετε το Tenet, δεν είστε μόνοι) καταλαβαίνει ο θεατής ότι αυτή η σεζόν δεν έχει πρωταγωνίστρια την Ελισάβετ, αλλά μια καρικατούρα της Νταϊάνα. Η Βασίλισσα, η Ιμέλντα Στάντον μοιάζει με κέρινο ομοίωμα της πραγματικής. Και μένουμε εκεί. Την θυμίζει σίγουρα (αν έχετε αγγλικά νομίσματα και τα προσέξετε, θα δείτε τις ομοιότητες) αλλά δεν φέρνει τίποτα στο γυαλί η ερμηνεία της. Είναι δευτερεύον χαρακτήρας σε αυτή την ιστορία. Σαν να εξάντλησε ο Μόργκαν την ιστορία της στα προηγούμενα.
Δεν είναι η φιγούρα της αυτό που είχαμε συνηθίζει τις προηγούμενες σεζόν, ένας χαρακτήρας/ πρίσμα για να παρακολουθήσουμε τα ιστορικά γεγονότα της Αγγλίας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Σε αυτή τη σεζόν νιώθουμε σαν να διαβάζουμε φυλλάδα με τετριμμένα κουτσομπολιά. Άβολα. Δεν το περιμέναμε ότι ο πιο ενδιαφέρον χαρακτήρας της σειράς θα είναι ο Τζον Μέιτζορ του Τζόνι Λι Μίλερ (αγνώριστος).
Επιμένουμε ότι η γνώμη μας είναι υποκειμενική και θεωρούμε ότι σε αυτή τη σειρά ταιριάζει μια ατάκα από το πρώτο επεισόδιο: “Μερικές φορές αυτά τα παλιά πράγματα είναι πολύ δαπανηρά για να συνεχίσουν να επισκευάζονται”. Πριν από έξι χρόνια όλα ήταν τόσο διαφορετικά στις ζωές μας. Μετά την πανδημία δεν έχουμε πλέον χρόνο να ασχοληθούμε με βαρετές πλοκές κι ανθρώπους με άπειρα προνόμια και περισσότερα first world problems.