Αν κάτι μπορούμε να πούμε σίγουρα για την ιστορία, είναι πως επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Εργάτες που επισκεύαζαν μια κρύπτη που σχεδόν κατέρρεε στη Σκωτία, το 1957, έμαθαν αυτό το μάθημα με τον σκληρό τρόπο. Σε άλλα νέα, οι εργασίες τους «φράκαραν» όταν έπεσαν πάνω σε τρία πολύ παλιά πέτρινα φέρετρα. Στην πραγματικότητα, είχαν μόλις ανακαλύψει ένα μεσαιωνικό νεκροταφείο στο Withorn, την περιοχή στην οποία ζούσε η παλαιότερη χριστιανική κοινότητα της Σκωτίας.
Στο σήμερα, το project “Cold Case Withorn” προσπάθησε να δώσει ζωή στον τόπο αυτό, χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία. Το project δημοσίευσε εικόνες από αναδημιουργίες των προσώπων των τριών ατόμων που βρέθηκαν θαμμένα στο σημείο, από τον Μεσαίωνα. Πρόκειται για έναν πλούσιο επίσκοπο, μια άγνωστη και ιδιαίτερα όμορφη νεαρή γυναίκα και έναν ανώνυμου κληρικού με υπερωιοσχιστία.
Οι ανακατεσκευές ξεκίνησαν με κρανία. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ του Ηνωμένου Βασιλείου «δανείστηκαν» τα κρανία από τα εθνικά -και άλλα- μουσεία της Σκωτίας. Τα κρανία πέρασαν από 3D scanner, με τις σαρώσεις αυτές να παρέχουν τα τη βάση για την ανακατασκευή, την οποία ανέλαβε ο ανθρωπολόγος, Δρ. Κρίστοφερ Ριν. «Αυτή η ανακατασκευή συνεπάγεται χρήση μαλακών ιστών του προσώπου, μυών που σμιλεύονται ξεχωριστά για να ταιριάζουν σε κάθε κρανίο και επιστημονικές μεθόδους εκτίμησης του κάθε χαρακτηριστικού του προσώπου, όπως μάτια, μύτη, στόμα και αυτιά, από τη μορφολογία του κρανίου», διαβάζουμε στο MyModernMet.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών; Τρεις εκπληκτικά ρεαλιστικές φωτογραφίες ανθρώπων που έζησαν πριν από εκατοντάδες χρόνια. Ένας από αυτούς ταυτοποιήθηκε ως Επίσκοπος Walter. Ο Επίσκοπος Walter θάφτηκε γύρω στο 1235 με ένα χρυσό δαχτυλίδι, ενώ από τη φιγούρα του έγινε σαφές πως ήταν ένας άνδρας με ιδιαίτερη οικονομική άνεση. Τα ισότοπα στα δόντια του έδειχναν πως μεγάλωσε στο Galloway. Ένας ακόμα κληρικός είναι ανάμεσα στους τρεις ανθρώπους, τα πρόσωπα των οποίων ανασκευάστηκαν, μόνο που αυτός ήταν εμφανώς σε χειρότερη οικονομική μοίρα, ενώ μια ιδιαιτερότητα στο άνω χείλος του έκανε την ανοικοδόμηση πιο δύσκολη.
Το τρίτο κρανίο άνηκε σε μια 20χρονη γυναίκα, την οποία οι επιστήμονες περιγράφουν ως «κλασικής ομορφιάς», βασιζόμενοι κυρίως στη σπάνια συμμετρία του προσώπου της. Στην ανακατασκευή της φαίνεται σκεπτική, όμορφη, με λιτά ξανθά μαλλιά. Φυσικά οποιαδήποτε αναδόμηση προσώπου έχει και μια κάποια «καλλιτεχνική πινελιά», σε λεπτομέρειες όπως το μέγεθος των αυτιών και γενικότερα σε όποιο σημείο τα οστά δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις.
Με λίγα λόγια, οι επιστήμονες κατάφεραν να μάς δώσουν αρκετές πληροφορίες για την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων, αλλά κυρίως μια ζωντανή εικόνα των προσώπων τους.
Διάβασε ακόμα: Οι 4 πιο άκυρες δίκες του Μεσαίωνα