Ο θάνατος της Ελισάβετ έφερε στο φως διάφορους υποστηρικτές και νοσταλγούς της μοναρχίας στην Ελλάδα, οι οποίοι κάπως χάρηκαν με την παρουσία του Παύλου Γλύξμπουργκ στο BBC και στο Channel 4 που αυτοπροσδιορίζεται Διάδοχος του Στέμματος στην Ελλάδα. Το hashtag #Crown Prince of Greece, βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις των trends με τους χρήστες του Twitter να κάνουν οργισμένα σχόλια κάτω από μεγάλα διεθνή μέσα όπως το CNN, το BBC, το Channel 4 News και άλλα, που παρουσιάζουν τον Παύλο Γλύξμπουργκ ως δήθεν διάδοχο του βασιλικού θρόνου της Ελλάδας.
Στο ΣΚΑΪ , ο κ. Οικονόμου έκανε ένα γλωσσικό ολίσθημα που μαρτυρά πολλά. Ανέφερε ότι «υπό κανονικές συνθήκες θα λεγόταν έτσι». Δεν θα θέλαμε να μας διευκρινίσει τι εννοεί. Δυστυχώς, καταλάβαμε.
Στο σημείο αυτό αξίζει μια μικρή ιστορική αναδρομή: Στην Ελλάδα, δημοκρατικά, ο λαός αποφάσισε ότι δεν θέλει βασιλεία. Ποτέ δεν ήθελε άλλωστε, η μοναρχία στην Ελλάδα επιβλήθηκε με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830 (μαζί με την ανεξαρτησία του Ελληνικού Κράτους). Για τη θέση του μονάρχη οι συμβαλλόμενες χώρες επέλεξαν τον πρίγκιπα Λεοπόλδο του Σαξ-Κόμπουργκ & Γκότα (μετέπειτα Βασιλιά του Βελγίου), ο οποίος, παρά την αρχική του αποδοχή, τελικά δεν δέχτηκε την πρότασή τους.
Μετά την παραίτηση του Λεοπόλδου και τη δολοφονία του Καποδίστρια, με νέα συνθήκη της 25ης Απριλίου / 7ης Μαϊου 1832, ο μόλις 17χρονος πρίγκηπας Όθωνας των Βίττελσμπαχ της Βαυαρίας αναγορεύεται ως Βασιλιάς της Ελλάδος και το νέο κράτος ονομάζεται Βασίλειον της Ελλάδος.Οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν ήταν απόλυτα σύμφωνες με την επιλογή, ιδιαίτερα η Μεγάλη Βρετανία έφερε εμπόδια.
Άρα, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία αποφάσισαν ότι η Ελλάδα θα έχει Βασιλιά. Οι Έλληνες δεν ένιωσαν ποτέ οργανικό δέσιμο με μια βασιλική οικογένεια σε όλη την πορεία του θεσμού κυρίως εξαιτίας της ξενοδουλείας των βασιλέων. Ο Κωνσταντίνος στις 13 Δεκεμβρίου 1967, μετά από ένα αποτυχημένο αντι-κίνημα ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών εγκαταλείπει την Ελλάδα (μαζί με τον τότε Πρωθυπουργό Κων/νο Κόλλια) και την 1η Ιουνίου 1973, με Συντακτική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου καταργείται η Μοναρχία.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όσα χρόνια υπήρχε μοναρχία στην Ελλάδα συνέβησαν τα εξής: η καταστροφική πολιτική του Κωνσταντίνου Α’, που οδήγησε την Ελλάδα στον Εθνικό Διχασμό και στην Μικρασιατική Καταστροφή, η κατάλυση της Δημοκρατίας και η επιβολή φασιστικού καθεστώτος από τον Γεώργιο Β’, οι ολέθριες αντισυνταγματικές παρεμβάσεις του Κωνσταντίνου Β’ που προκάλεσαν την Απριλιανή Δικτατορία.
Πάμε τώρα για ένα μάθημα του Συντάγματος μας. Σύμφωνα με το άρθρο 4. Τίτλοι ευγένειας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες. Ο τίτλος που μπορεί να; χρησιμοποιεί ο Παύλος Γλύξμπουρκ είναι αυτός του πρίγκιπα της Δανίας. Το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν αναγνωρίζει τίτλους ευγενείας.
Οι Γλύξμπουργκ και αρκετοί βασιλόφρονες επιμένουν ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βιέννης του 1815, ο τίτλος διατηρείται ισόβια, ακόμα και όταν παύεται το αξίωμα. Ο τίτλος δεν είναι ευγενείας, αλλά λειτουργεί ως προσδιορισμός του προσώπου. Με την προσθήκη της λέξης “τέως”. Κάτι που το BBC ανιστόρητα λησμόνησε να βάλει ως προσφώνηση. Δεν είναι διάδοχος του θρόνου ο Παύλος Γλύξμπουργκ. Αυτό είναι γεγονός. Ο θρόνος είναι ανύπαρκτος.