Θα ξεκινήσουμε με τα προφανή, ψιλομέτρια είναι η σειρά. Αλλά, σε κρατάει. Όχι για τις ερμηνείες. Αλλά για την κλειδαρότρυπα στον κόσμο των τεχνολογικών μπρούληδων που πιστεύουν ότι ο Τζεφ Μπέζος είναι ο Θεός τους. Πάρα πολλές παρανομίες (με το σταυρό στο χέρι κανείς ποτέ δεν έγινε πλούσιος), πάρα πολλές ώρες σε συσκέψεις (ακόμη και παίζοντας τένις στο Wii Sports) και πάρα πολλοί κοστουμάτοι που στο σχολείο δεν είχαν σχέση.
Θα κάνουν τα πάντα για τα λεφτά. Τα εκατομμύρια. Ο Travis Kalanick (δεν μπορεί να μπει στα παπούτσια του ο συμπαθέστατος Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ) ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uber κατά την πιο εκρηκτική περίοδο ανάπτυξης της εταιρείας που εξόργισε τους Έλληνες ταξιτζήδες περισσότερο από πελάτη που ζητάει απόδειξη. Είναι ένας τύπος που ανοίγει τις συνεντεύξεις για δουλειά με το κομβικό ερώτημα: «Είσαι μ@λ@κ@ς;» Και περιμένει η απάντηση να είναι «ναι».
Η σειρά ξεκινά με ένα κάπως βαρετό επεισόδιο (γίνεται καλύτερη μετά, δεν φτάνει ποτέ σε ύψη). Είναι βασισμένη στο βιβλίο του 2019 του δημοσιογράφου Mike Isaac και περιγράφει τη διαδρομή αυτών των νέων app που ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο μας, στην περίπτωσή μας από τότε που ονομαζόταν Ubercab και συγκρούεται με τις εταιρείας ταξί του Σαν Φρανσίσκο.
Το Super Pumped περιγράφει τη μετεωρική άνοδο του πρώην CEO της Uber Travis Kalanick και την τελική απομάκρυνση από την εταιρεία το 2017 εν μέσω καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, για εξαπάτηση οδηγών, παραβιάσεις απορρήτου των χρηστών και μια σειρά από άλλα σκάνδαλα και μηνύσεις. Ήταν ένα περιβάλλον όπου η ερώτηση “Είναι νόμιμο αυτό;” έβρισκε απάντηση σε πονηρά χαμόγελα και γέλια.
Δεν θα κάνουμε πολλά σπόιλερ, είναι μια σειρά που αφηγείται την άνοδο και την πτώση ενός νέου Μεσσία της τεχνολογίας και των startup και θα τον αντιπαθήσετε περισσότερο από όσο πιστεύατε με κάθε επεισόδιο, γιατί γίνεται πιο εγωιστής, θρασύς και παρανοϊκός από όσο περιμέναμε. Κάπου μπάζει το σενάριο και οι διάλογοι γιατί θέλει να μας περάσει όλο το βιβλίο σε κάθε επεισόδιο. Η σειρά, που δημιουργήθηκε από τους Brian Koppelman και David Levien των Billions, δείχνει πώς η τυφλή πίστη του Kalanick στον εαυτό του και στην εταιρεία που συνίδρυσε το 2009 οδήγησε την επιτυχία της αλλά και τον θάνατο της. Το 2017, ο Kalanick παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Uber. Παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο της Uber μέχρι το 2019, την ίδια χρονιά που η εταιρεία εισήλθε στο χρηματιστήριο.
Γιατί θα αντιπαθήσεις τον συνιδρυτή της Uber; Κυρίως γιατί έριχνε τις τιμές κάθε σεζόν για να κερδίσει περισσότερους επιβάτες για να ικανοποιήσει την ανάπτυξή της και δεν είχε σημασία για την Uber αν ο οδηγός δεν έβγαζε καν τον κατώτατο μισθό.
Η Αριάννα Χάφινγκτον θα νιώθει σίγουρα καλά που επιλέχθηκε η Ούμα Θέρμαν για το ρόλο της. Κάποιοι είδαν το όνομά του Κάιλ Τσάντλερ και έδωσαν μια ευκαιρία στη σειρά αυτή (στην Cosmote Tv διαθέσιμη). Αν περνάτε καλά με τέτοιες σειρές για αδίστακτους σταρταπάδες (αρπακτικά) υπάρχει και το το “The Dropout” του Hulu, μια άλλη ιστορία μιας νεαρής CEO, της Ελίζαμπεθ Χολμς και το “WeCrashed” του Apple TV+ , που προέκυψε από το podcast “WeCrashed: The Rise and Fall of WeWork”.
Ο 45χρονος δισεκατομμυριούχος Travis Kalanick βγαίνει με ένα 27χρονο μοντέλο της Victoria’s Secret, την Ντανιέλα κι ήδη έχει λανσάρει την εταιρεία που «είναι καλύτερη από την Uber». Κατάλαβες;