Πόνεσε η ψυχή μου με τα δάκρυα των κοριτσιών που έπεσαν θύματα ενός απατεώνα εξαιτίας ενός λάθος swipe. Έψαχναν ένα απλό ραντεβού, έστω, τον άντρα των ονείρων τους κι έπεσαν πάνω σε ένα πικροχάμπαρο που της άφησε απένταρες, απεγνωσμένες, να αμφισβητούν τη λογική τους, χωρίς αξιοπρέπεια κι αυτοπεποίθηση. Της άφησε δύσπιστες απέναντι σε όποιον άντρα φαίνεται πολύ καλός για να είναι αληθινός. Από τον τίτλο καταλαβαίνουμε ότι αυτό το διαδικτυακό ειδύλλιο δεν πρόκειται να έχει αίσιο, παραμυθένιο τέλος.
Το ντοκιμαντέρ του Netflix βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία μερικών γυναικών που θα μπορούσε στη θέση τους να βρεθούμε όλες. Η ιστορία έχει ως εξής, μοιάζει σαν παραμύθι που μετατρέπεται σε εφιάλτη. Μια γυναίκα μιλά με έναν άντρα που γνώρισε στην εφαρμογή γνωριμιών Tinder. Τον λένε Simon Leviev. Το πρώτο τους ραντεβού ξεκίνησε σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων και συνεχίστηκε με ένα αυθόρμητο ταξίδι με ιδιωτικό τζετ. Ούτε αυτές το πίστευαν.
Η Σεσίλε έψαξε στο Google τον Σάιμον. Το Instagram του φάνηκε να επιβεβαιώνει την ταυτότητά του. Ένα βράδυ, της στέλνει ο πρίγκιπάς της φωτογραφίες και βίντεο με τον ίδιο και τον σωματοφύλακά του, αιμόφυρτους, με απειλές προς τη ζωή τους από εχθρούς τους (τι φάση) και ξαφνικά ανήμπορούς να έχουν πρόσβαση σε κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς. Και με αυτό τον τρόπο, ζητούσε από τα θύματα να μοιράζονται τις πιστωτικές τους κάρτες προσωρινά. Βέβαια, πλαστογραφούσε τραπεζικές αποδείξεις για να αποδείξει ότι είχε ήδη κάνει τη συναλλαγή.
Οι συνεντεύξεις με τα θύματα γίνονται σε ένα οικείο περιβάλλον, σε ένα εστιατόριο, σαν να είναι σε ραντεβού. Το ντοκιμαντέρ γίνεται μια φεμινιστική ιστορία εκδίκησης, όπου περιφρονημένες κι εξαπατημένες γυναίκες βοηθούν τους ερευνητές να φέρουν τον Σάιμον ενώπιον της δικαιοσύνης. Ευτυχώς, η Σεσίλε αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια της μεγαλύτερης εκδοτικής εφημερίδων της Νορβηγίας, της VG . Έστειλε όλες τις συνομιλίες και τις φωτογραφίες της στο WhatsApp, ελπίζοντας ότι θα το κάλυπταν. Κι, ευτυχώς, η ιστορία της έγινε viral.
Συμπέρασμα: Κάθε άγνωστος που συναντάτε στο Tinder (ή το Grind) μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας για πάντα. Προς το χειρότερο τις περισσότερες φορές. Δεν είναι απλά μια ιστορία για την αγάπη και την απογοήτευση.
Μικρή σημείωση: ο Shimon Hayut εξέτισε στο παρελθόν δύο χρόνια στη φυλακή της Φινλανδίας για εξαπάτηση πολλών γυναικών προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα ιδιωτικά του τζετ και τις Ferrari. Καταδικάστηκε ξανά το 2019 και αφέθηκε ελεύθερος αφού εξέτισε 5 μήνες της 15μηνης ποινής. Κυκλοφορεί εκεί έξω.