Μπορείς να γίνεις εκατομμυριούχος πουλώντας το απολύτως τίποτα; Μπορείς. Από τότε που ο ψηφιακός καλλιτέχνης Beeple έσπασε τα ρεκόρ με μια πώληση 69 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021, το NFT μπήκε στη ζωή μας. Όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες έχουν τοποθετήσει τη δουλειά τους σε πλατφόρμες όπως το OpenSea για να αγοράζονται και να πωλούνται με κρυπτονομίσματα. Μέρα με τη μέρα, η δημοτικότητα και η απήχησή τους αυξάνονται με παγκόσμιες διασημότητες και εταιρείες κολοσσούς να παρουσιάζουν τα NFT τους.
Αν αμφιβάλλατε για τη δύναμη των NFT , η ιστορία του Gustaf Al Ghozali μπορεί να σας αλλάξει γνώμη. Ο 22χρονος Ινδονήσιος φοιτητής πληροφορικής έγινε εκατομμυριούχος μέσα σε μια νύχτα αφού πούλησε τις selfies του ως NFT. Από το 2017, ο Ghozali βγάζει καθημερινά selfies. Η συλλογή του Ghozali, που ονομάστηκε «Ghozali Everyday», περιλαμβάνει selfies που τραβούσε σχεδόν καθημερινά από την εποχή που ήταν 18 έως 22 ετών, καλύπτοντας ένα διάστημα πέντε ετών, από το 2017 έως το 2021. Σκοπός του ήταν να χρησιμοποιήσει το άλμπουμ με σχεδόν 1.000 selfies για να δημιουργήσει ένα timelapse βίντεο για τον εορτασμό της επερχόμενης αποφοίτησής του, αλλά άλλαξε τα σχέδιά του αφού ανακάλυψε την τεχνολογία blockchain και το crypto metaverse. Την 1η Ιανουαρίου 2022, ο 22χρονος φοιτητής από την Ινδονησία έκοψε το πρώτο του έργο τέχνης NFT στο OpenSea,
Άρχισε να πουλά τις φωτογραφίες με 0,001 ETH (3,25 δολάρια) η καθεμία, λανσάροντας το NFT την Κυριακή 9 Ιανουαρίου και το μόνο που χρειάστηκαν ήταν μόνο λίγες μέρες για το ξεπούλημα. Στην πρώτη του πώληση, έβγαλε 3.000 δολάρια. Στη συνέχεια, μετά από δύο ημέρες, η συλλογή είχε μια κορύφωση περίπου 1 ETH (3250 $) για κάθε NFT και χθες είχε σταθεροποιηθεί γύρω στην κατώτατη τιμή 0,38 ETH με 277 ETH σε όγκο συναλλαγών, πράγμα που σημαίνει ότι η κατώτατη τιμή αξίζει περίπου 1,4 εκατομμύρια δολάρια.
Πώς έγινε αυτό;
Μόλις ένας Ινδονήσιος διάσημος σεφ βρήκε το προφίλ του μερικές εβδομάδες αργότερα στον ιστότοπο του OpenSea και το προώθησε. Αυτό δημιούργησε τις πρώτες πωλήσεις και στη συνέχεια, η ζήτηση εκτινάχθηκε. Η συλλογή NFT του 22χρονου προωθήθηκε από τον Ινδονήσιο διάσημο σεφ Arnold Poernomo, τον Ινδονήσιο επιχειρηματία αθλητικών παπουτσιών και streetwear Jeffry “Jejouw” Jouw και διάφορα άλλα μέλη της αποκεντρωμένης χρηματοοικονομικής κοινότητας. Ήδη, η επιτυχία του Ghozali έχει δημιουργήσει πολλούς λογαριασμούς απομίμησης και χαμηλής ποιότητας rip-offs, κάτι που είναι μόνο ένα παράδειγμα των παγίδων που πρέπει να προσέξουν οι αγοραστές.
Ο Ghozali από τότε έχει αναρτήσει στο Twitter ότι δεν θα δημοσιεύει πλέον άλλες από τις διάσημες selfies του και προέτρεψε τους συλλέκτες “να μην κάνουν κατάχρηση των φωτογραφιών του”. «Μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε, όπως το χτύπημα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά παρακαλώ μην κάνετε κατάχρηση των φωτογραφιών μου γιατί οι γονείς μου θα απογοητευτούν πολύ μαζί μου», έγραψε, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του.
Η φάση είναι μέτα.