Ίσα που προλάβαμε να συνηθίσουμε να προφέρουμε τη «Μποτσουάνα» χωρίς να κάνουμε σαρδάμ και επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα στο Βέλγιο.
Το απόγευμα της Παρασκευής, ανακονώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας μετάλλαξης, σε νεαρή γυναίκα, ανεμβολίαστη, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Η γυναίκα, μάλιστα, είχε διαγνωστεί με το κορωνοϊό και στο παρελθόν, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν έχει καμία σχέση με τη Νότια Αφρική ή με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου.
Αν δεν βρίσκεις λόγο για μια δόση πανικού, να υπενθυμίσουμε πως από το πρωί, δημοσιεύεται το εξής στατιστικό σχετικά με τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Μποτσουάνα: 500% πιο μεταδοτική από τις ήδη υπάρχουσες. Τι είναι αυτό που μας έπιασε; Ταχυπαλμία;
Σε κάθε περίπτωση λίγο νωρίτερα, δύο ύποπτα κρούσματα της νέας παραλλαγής εντοπίστηκαν στη χώρα. Την είδηση έκανε γνωστή διακεκριμένος ιολόγος, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για την εξάπλωσή της στην Ευρώπη.
Το Βέλγιο εφαρμόζει νέα μέτρα
Το Βέλγιο, μετά από αυτή την εξέλιξη, βάζει νέα, αυστηρότερα μέτρα σε εφαρμογή. Από σήμερα, Παρασκευή, αλλάζει το ωράριο καταστημάτων εστίασης, με τα μπαρ να κλείνουν νωρίτερα, ενώ κλείνουν για τρεις εβδομάδες τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Παράλληλα, χριστουγεννιάτικες αγορές, πολιτιστικοί χώροι, μπαρ και εστιατόρια κλείνουν στις 11 το βράδυ, με μέγιστο αριθμό τα έξι άτομα ανά τραπέζι.
Η νέα αυτή παραλλαγή βρέθηκε σε δείγματα πολύ πρόσφατα, από τις 12 ως τις 20 Νοεμβρίου στη Μποτσουάνα, το Χονγκ Κονγκ (ταξιδιώτης από Νότια Αφρική) και τη Γκαουτένγκ (επαρχία της Νότιας Αφρικής). Η παραλλαγή μπορεί να εντοπιστεί από ένα συγκεκριμένο PCR test, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τον εντοπισμό της, καθώς και την κατανόηση της μεταδοτικότητάς της.
Να πανικοβληθούμε;
Μιλώντας στην Καθημερινή, ο Ηλίας Μόσιαλος έδωσε μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα:
“Χρειάζεται συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση και πιστεύω απαγόρευση των πτήσεων από ορισμένες χώρες της Αφρικής μέχρι να έχουμε καλύτερη εικόνα της εξελισσόμενης κατάστασης.
Επισημαίνω επίσης ότι και σε πολλές άλλες περιπτώσεις είχαμε ανησυχήσει πολύ αλλά τελικά, με εξαίρεση των Άλφα και Δέλτα παραλλαγών, δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Όποτε αν η νέα παραλλαγή είναι λίγο πιο επικίνδυνη αλλά λιγότερο μεταδοτική από τη Δέλτα, τότε ίσως να μην υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα. “