Ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 — και ειδικά μετά το ντεμπούτο του The Sopranos το 1999 — το δίκτυο ξεκίνησε να εδραιώνει τη φήμη του ως το μέρος για να βρει κανείς τις τηλεοπτικές σειρές που ξέρουν τι σημαίνει αφήγηση. Και πλοκή. Και ήξερες ως συνδρομητής ότι πληρώνεις για καλή τηλεόραση. Δεν ακολουθούν -ακόμη αν και με το HBO MAX μοιράζεται εκ νέου η τράπουλα- τη συνταγή «ποσότητα για τη μάζα, ποιότητα σχεδόν ποτέ». Βέβαια το HBO πληρώνει καλά για να αποκτήσει τα ταλέντα, δεν λειτουργεί με λογική βιντεοκλάμπ (σχεδόν αμενσιότο).
Πριν λίγες μέρες, το Variety έκανε ένα θέμα(βούτυρο στο ψωμί κάθε δημοσιογράφου), βαθμολογώντας τις είκοσι καλύτερες σειρές του ΗΒΟ. Από σέξι βρικόλακες μέχρι πλατινέ σωτήρες που καβαλούν δράκους και αντιήρωες της μαφίας, αυτές είναι οι 20 καλύτερες σειρές HBO όλων των εποχών.
20. True Blood
(2008-2014)
Όταν ο Alan Ball ζωντάνεψε τα “Μυστήρια βαμπίρ του Νότου” όλοι ερωτεύτηκαν τον Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ. Πάρα πολλές σκηνές σεξ, που (δυστυχώς) στην τρίτη του σεζόν έγιναν θέμα για το μισογυνισμό τους και είδαμε και σκηνές βιασμού. Η σειρά δεν ανέκαμψε ποτέ και παρόλο που διατήρησε τους πιστούς θεατές της μέχρι το τέλος, είναι εκείνη η πρώτη ξεχωριστή χρονιά και η συνολική καινοτομία του “True Blood” που της κερδίζει μια θέση σε αυτή τη λίστα.
Προσωπικά, ποτέ δεν κατάλαβα την επιτυχία μιας σειράς για τα βάσανα της Σούκι που αγαπούσε έναν βρικόλακα, ο οποίος είχε χρυσή καρδιά και ήθελε να ενταχθεί στην κοινωνία των ανθρώπων.
19. True Detective
(2014-σήμερα)
Στην εναρκτήρια σεζόν του, το “True Detective” ήταν αριστούργημα. Ο Μάθιου Μακόναχι και ο Γούντι Χάρελσον, ο Κάρι Φουκουνάγκα έκαναν μια σειρά που δεν μπορούσες να μην δηλώσεις θαυμαστής της.
Δυστυχώς, η πρώτη σεζόν δημιούργησε τόσο υψηλές προσδοκίες που ήταν αδύνατο να δοθεί συνέχεια. Η ανθολογική σειρά σκόνταψε συγκριτικά στη δεύτερη σεζόν της και ανέκαμψε μόνο σε ένα κλάσμα της αρχικής επιτυχίας της στην 3η σεζόν, γι ‘αυτό και δεν κατατάσσεται ψηλότερα σε αυτή τη λίστα. Τώρα, το HBO αναπτύσσει μια τέταρτη σεζόν και συνεργάζεται με νέους συγγραφείς, αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το franchise να διεκδικεί οπουδήποτε κοντά στο ίδιο επίπεδο της αρχικής του επιτυχίας.
Προσωπικά, μετά την πρώτη σεζόν δεν θα επιχειρούσα να γυρίσω άλλη. Αλλά, δεν είμαι το HBO. Επίσης, όταν έχεις τον Μαχερσάλα Αλι σε πρωταγωνιστικό ρόλο και δεν κάνεις επιτυχία, κάτι κάνεις λάθος.
18. Big Little Lies
(2017-2019)
Στην πρώτη σεζόν, η Reese Witherspoon και η Nicole Kidman συγκέντρωσαν ένα εξαιρετικό καστ γυναικών για να εξετάσουν θέματα όπως η μητρότητα, οι γυναικείες φιλίες και η δύναμη της συγχώρεσης, ενώ παράλληλα άγγιζαν θέματα όπως η κακοποίηση και η απιστία.
Ήταν ένα φιλόδοξο πρότζεκτ που προοριζόταν ως μίνι σειρά, αλλά, η επιτυχία της σειράς με τα βραβεία που συγκέντρωσε και της προθυμίας του HBO να το επαναλάβουν, οδήγησε την ομάδα (συμπεριλαμβανομένων των Shailene Woodley, Zoë Kravitz και Laura Dern) σε επανένωση για να συνεχίσει την ιστορία με μια δεύτερη σεζόν – και στρατολόγησαν την Meryl Streep για έναν ρόλο που θα θυμόμαστε καιρό. Θα υπάρξει μια σεζόν 3;
Προσωπικά, το είδα ως σαπουνόπερα με υπέροχα σπίτια και soundtrack και καταπληκτικές ερμηνείες από την αφρόκρεμα του Χόλιγουντ. Αυτά.
17. Eastbound & Down
(2009-2013)
Δεν χρειάζεται να αγαπάτε το μπέιζμπολ για να εκτιμήσετε την κωμωδία πίσω από αυτή τη σειρά στην οποία ο συνδημιουργός πρωταγωνιστεί επίσης ως Kenny Powers, ένας καμένος πίτσερ MLB που επιστρέφει στη γενέτειρά του για να διδάξει γυμναστική.
Μπορεί να είναι μια σειρά με κάπως περίεργο, κάφρικο χιούμορ. Ίσως, υποτιμημένη στην Ελλάδα. Σουρεαλιστική θα ήταν ευφημισμός. Αποψάρα μου.
16. The Leftovers
Από τις πιο αγαπημένες μου σειρές. Αυτές τις σειρές που θέλεις να τις βλέπεις μόνος σου. ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. Το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού εξαφανίστηκε ξαφνικά χωρίς εξήγηση. Τρία χρόνια αργότερα, το “The Leftovers” ακολούθησε τις ζωές αυτών που έμειναν πίσω σε μια μικρή κοινότητα της Νέας Υόρκης (μεταξύ αυτών οι ηθοποιοί Τζάστιν Θερού, Έιμι Μπρένεμαν, Λιβ Τάιλερ, Ανν Ντάουντ), προσπαθώντας να συνεφέρουν τους εαυτούς τους.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εμφανείς απαντήσεις για ό,τι συνέβη είναι ένα ψυχολογικό βάρος που οι επιζώντες — και η κοινωνία γενικότερα — δεν μπορούν να αντέξουν.Η καλύτερη τηλεοπτική αφήγηση για τη θλίψη, την απομόνωση και το τραύμα. Ωστόσο, χρειάστηκε λίγος καιρός για να ξεδιπλωθούν αυτές οι αφηγήσεις. Κρίμα που δεν έγινε παγκόσμιο φαινόμενο. Ή μάλλον, καλύτερα.
15. Girls
(2012-2017)
Η σειρά της Λένα Ντάναμ την καθιέρωσε σίγουρα ως φωνή της γενιάς της, παρά την οργή που προκάλεσε τότε το αξέχαστο σχόλιο του χαρακτήρα της από τους κριτικούς. Η σειρά, η οποία ακολούθησε τέσσερις κολλητές σε ένα ταξίδι ενηλικίωσης στη Νέα Υόρκη, κατέγραψε εκείνη την παράξενη στιγμή στη ζωή ενός ατόμου όταν περιβάλλεται από ελπίδα, χωρίς να φοβάται να πάρει τρομερές αποφάσεις και δεν έχει ακόμα αυτογνωσία για να νιώθει πότε είναι εγωιστής. Με λιγότερο πομπώδη λόγια, αφηγήθηκε τη γαματοσύνη των εικοσάχρονων που δεν έχουν ακόμη λιώσει από την καθημερινότητα.
Οι δυνατές ερμηνείες από τις Allison Williams, Jemima Kirke και Zosia Mamet κράτησαν τους θεατές κολλημένους στη σειρά. Εκεί, μάθαμε οι περισσότεροι τον Adam Driver. Η σειρά που βλέπαμε πριν οι μιλένιαλ καταλάβουν το σύμπαν και τα κάνουν όλα Instagram pose.
14. Watchmen
(2019)
Ο δημιουργός της σειράς, Ντέιμον Λίντελοφ («Lost», «The Leftovers») δεν μεταφέρε το graphic novel στην τηλεόραση αλλά επεκτείνει στην ουσία το σύμπαν των Watchmen. Οι κριτικοί την αποθέωσαν. Λιγότερο action superhero series, περισσότερο πολιτικό statement. Ναι, το παρελθόν της Αμερικής είναι γεμάτα ρατσιστικά μακελέματα. Το καστ τα έδωσε όλα και οι φανατικοί θέλουν δεύτερη σεζόν.
13. Succession
(2018-σήμερα)
Η πρώτη σεζόν γινόταν καλύτερη εβδομάδα με την εβδομάδα, τελικά έγινε ένα must-watch καθώς εξελίχθηκε από σαπουνόπερα για τον τρόπο ζωής των πλουσίων σε μια ουσιαστική σάτιρα για μια ιδιαίτερα εταιρική μοναρχία του 21ου αιώνα. Η δεύτερη σεζόν μετέτρεψε την παράσταση σε πολιτιστικό φαινόμενο με τις ξεκαρδιστικές και σπαρακτικές ερμηνείες των Jeremy Strong, Kieran Culkin και Sarah Snook ως απόγονοι του Roy που τρώνε τα σωθικά τους με την ελπίδα να πάρουν τα κλειδιά του βασιλείου.
Η διετής διακοπή μεταξύ των σεζόν 2 και 3 λόγω της πανδημίας έκανε το σόου καλύτερο, καθώς οι δημιουργοί βελτιώθηκαν σε αυτό που λειτούργησε (τους μεγαλειώδεις μαχητικούς και εξαιρετικά ελαττωματικούς χαρακτήρες που αγαπάτε να μισείτε), ενώ συνεχίζουν να προσφέρουν μερικές από τις πιο δυσλειτουργικές οικογενειακές δυναμικές που έχουν προβληθεί ποτέ στην τηλεόραση.
12.Silicon Valley
(2014-2019)
Η σειρά Silicon Valley βασίζεται στην υποκρισία των σύγχρονων βαρόνων της τεχνολογίας. Το σόου έχασε την σπίθα του όταν έφυγε ο Μίλερ, αλλά ακόμα και με μειωμένη δυναμική είχε πάντα κάτι να πει για το τεχνολογικά απειλητικό παρόν μας. Πόσες άχρηστες start up κυκλοφορούν εκεί έξω;
11. Oz
(1997-2003)
Σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα — όπου κρατούμενοι διαφορετικών εθνοτικών ταυτοτήτων εποπτεύονται μόνο χαλαρά και κυρίως αφήνονται ελεύθεροι να κυβερνήσουν τον εαυτό τους — το Οζ είναι μια λεπτομερής μελέτη του φατριασμού και της συνεχιζόμενης εγκληματικότητας της ζωής πίσω από τα κάγκελα. Πριν υπάρξει το “Orange Is The New Black” ή το “Prison Break” υπήρχε αυτό το δράμα με επίκεντρο τη φυλακή, μια σκοτεινή σειρά που περιστρεφόταν γύρω από τους κρατούμενους και το προσωπικό στο σωφρονιστικό ίδρυμα του Όσβαλντ.
Ο σκληρός ρεαλισμός ήταν το νόημα της σειράς, ανοίγοντας την πόρτα για πολλές πιο σοκαριστικές σκηνές στην καλωδιακή τα επόμενα χρόνια.
10. Boardwalk Empire
(2010-2014)
Μια σειρά για γκάνγκστερ και πολιτικούς που αγωνίζονται για την εξουσία στην Ατλάντικ Σίτυ. Στο τέλος κέρδισε διθυραμβικές κριτικές από τους κριτικούς και πήρε 20 Primetime Emmys κατά τη διάρκεια των πέντε σεζόν του, εδραιώνοντας τη θέση του ως ένα από τα καλύτερα δράματά του καναλιού.
Ορισμένοι όχι και τόσο καλοί άνδρες και γυναίκες προσπαθούν να επωφεληθούν από μια κοινωνία σε μεταβατικό στάδιο, και διαθέτει χαρακτήρες ικανούς να λύσουν τα προβλήματά τους με δολοφονίες, αλλά αποφασισμένοι να εξαντλήσουν πρώτα κάθε σχεδόν νόμιμη πολιτική και επιχειρηματική επιλογή. Το Boardwalk Empire έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το πώς ο αμερικανικός τρόπος εξουσίας – ένας συνδυασμός χαρισματικής πειθούς και ωμής βίας – «ωρίμασε» τη δεκαετία του 1920. Στιβ Μπουσέμι ΣΟΛΑΡΙΣΜΑ.
9. Sex and the City
(1998-2004)
Το ξέφρενο καταναλωτικό έπος της αρθρογράφο/ sex ediotr Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) και των τριών κολλητών φίλων της (την Kim Cattrall, την Kristin Davis και τη Cynthia Nixon), το Sex and the City πολύ γρήγορα έγινε τηλεοπτικό ραντεβού για γυναίκες και άνδρες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι φαντασιώνονταν ότι είναι ευκατάστατοι και κάνουν τόσο σεξ στο Μανχάταν. Αν είχατε ένα Cosmo τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αυτή η εκπομπή είναι ίσως ο λόγος. Κι αν γεμίσατε με τακούνια τις ντουλάπες σας.
8. Game of Thrones
(2011-2019)
Τα μυθιστορήματα του George R.R. Martin “A Song of Ice and Fire” ενέπνευσαν ένα έπος φαντασίας σε αξέχαστα μικρά επεισόδια, γεμάτα με γραφικές λεπτομέρειες και πραγματικά συγκλονιστικές εκπλήξεις. Χρειάστηκε το όραμα των συγγραφέων David Benioff και D.B. Weiss για να δούμε πώς — με λίγο εξορθολογισμό — αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί στην τηλεόραση. Και χρειάστηκε το όραμα των στελεχών του HBO για να δουν ότι το Game of Thrones θα μπορούσε να καλύψει το κενό που άφησε το τέλος του The Sopranos και του Deadwood. Η σειρά έχασε κάποιο αφηγηματικό βάθος μόλις ο Μπένιοφ και ο Βάις ξέφυγαν από την πλοκή του Μάρτιν για να προσαρμοστούν. Αλλά, από το πρώτο επεισόδιο μέχρι το τελευταίο, παρέμεινε ΤΟ τηλεοπτικό ραντεβού.
Ανεξάρτητα από το πώς αισθάνονται οι θεατές για το τέλος (ΤΡΑΥΜΑ), δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι το HBO είναι πρόθυμο να προσπαθήσει για άλλη μια φορά -με όλα τα spinoffs και τα prequels σε εξέλιξη- να πει μια επική ιστορία.
7. Curb Your Enthusiasm
(2000-σήμερα)
Μια σειρά για το καυστικό χιούμορ του Larry David και η παιδική χαρά των διάσημων φίλων του.
Ωμός αυτοσχεδιασμός ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ. Δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να ειπωθούν, είναι θρυλική η σειρά αυτή. Ιδιόρρυθμη σάτιρα από τον συνδημιουργό του ‘Seinfeld’ και ανεξάντλητο roasting.
6. The Wire
(2002-2008)
Tο The Wire είναι πραγματικά μια πολύ πιο φιλόδοξη ανατομία των θεσμών της πόλης και πώς αποτυγχάνουν τόσο για τους αξιοπρεπείς ανθρώπους που εργάζονται μέσα σε αυτούς όσο και για τους πιο ευάλωτους πολίτες. Είναι μια αμερικανική αστική τραγωδία απαράμιλλης ηθογραφίας. Το έργο ήταν τόσο κοινωνικός σχολιασμός όσο και ένα συναρπαστικό δράμα βασισμένο στην πραγματική ζωή (ο Simon έτρεχε το “Baltimore Sun” για αρκετά χρόνια). Ευλογημένος όποιος δεν έχει δει τη σειρά και βρει χρόνο για binge watching.
5. Insecure
(2016-2021)
Η σειρά ακολούθησε τον χαρακτήρα της Rae και της φίλη της Molly (Yvonne Orji) και μια καθώς περιηγούνταν στη ζωή, την αγάπη και τις καριέρες στο Λος Άντζελες. Μια αυθεντική απεικόνιση ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι πραγματικές γυναίκες σήμερα.
Δεν μπορεί κάνεις εύκολα να καταλάβει γιατί είναι καλύτερη σειρά από το The Wire.
4.Deadwood
(2004-2006)
Σε μια πόλη της Νότιας Ντακότα της δεκαετία του 1870 το Deadwood συγκέντρωσε μια συλλογή χαρακτήρων με διαφορετικές ιδέες για το τι να κάνει κάποιος με όλες τις νέες ευκαιρίες που έρχονται στο δρόμο τους. Κάποιοι ήταν ανθρακωρύχοι, κάποιοι καταστηματάρχες, κάποιοι ιεροκήρυκες, κάποιοι αστυνομικοί… και κάποιοι ήταν τζογαδόροι, ένοπλοι ληστές ή πόρνες. Ο Timothy Olyphant, ο Ian McShane και η Molly Parker ήταν μόνο μερικοί από τους ξεχωριστούς ηθοποιούς που ζωντάνευσαν τον παράνομο οικισμό παρουσιάζοντας απροσάρμοστους χαρακτήρες.
3. Six Feet Under
(2001-2005)
Για μένα είναι η απάντηση σε κάθε ερώτηση σχετικά με την τηλεόραση. Και τη ζωή. Σε κάθε επεισόδιο οι Φίσερ αντιμετωπίζουν τη δική τους θνητότητα στα μάτια των πενθούντων πελατών τους, μέχρι το φινάλε μιας σειράς που είναι ένα από τα καλύτερα στην ιστορία της τηλεόρασης. Κορυφαίο καστ.
2. Veep
H πολιτική σάτιρα Veep με πρωταγωνίστρια την Julia Louis παρέμεινε ένα θαύμα από την αρχή μέχρι το τέλος. Εκείνη παίζοντας έναν χαρακτήρα που είναι ένα είδος (αντι-) φεμινιστικού προτύπου, δεδομένου ότι είναι εξίσου καλή στο να σπαταλά χρήματα των φορολογουμένων σε προσωπικές βεντέτες όπως κάθε άντρας.
Όταν η Julia Louis-Dreyfus και ο δημιουργός της σειράς Armando Iannucci σύστησαν τους θεατές στη Selina Meyer, την πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρο της Αμερικής, ξεκίνησαν να κάνουν μια πολιτική κωμωδία που κέρδισε εύκολα τους θεατές και τους κριτικούς. Στο τέλος, το “Veep” έφυγε με 17 Emmys.
1.The Sopranos
(1999-2007)
Πραγματικά, οι Sopranos βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας επειδή είναι τόσο πολύ καλό. Αρχικά μοιάζει με μια χαριτωμένη υπόθεση – πώς είναι η οικογενειακή ζωή ενός μαφιόζου- καταλήγει να αποκαλύπτει τόσα πολλά για την επιχειρηματική ηθική, την μικροπρεπή κατάχρηση εξουσίας και τον τρόπο με τον οποίο δικαιολογούμε τις χειρότερες πλευρές του εαυτού μας. Ο πρωταγωνιστής Τζέιμς Γκαντολφίνι μετατρέπει τον Τόνι Σοπράνο σε Everyman που θα προτιμούσαμε να μην συναντήσουμε.
Κατά τη διάρκεια της πορείας της, η σειρά έδωσε στους θεατές μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες συμβουλευτικές συνεδρίες και άνοιξε επίσης το δρόμο για αρκετούς από τους μεγαλύτερους αντιήρωες της τηλεόρασης (Walter White, Don Draper). Για το φινάλε, δεν θέλω να πω πολλά.