Το πρώτο δεκάμηνο του 2021, Η Γραμμή SOS 15900 δέχτηκε 7.809 κλήσεις. Από αυτές οι 5.405 αφορούσαν περιστατικά βίας, οι 3.182 ενδοοικογενειακή βία και οι 2.699 από αυτές αναφέρονταν σε νυν ή πρώην σύντροφο ως δράστη. Όλα αυτά μέσα σε δέκα μήνες. Χρειαζόμαστε άλλη απόδειξη πως οι γυναίκες δεν είμαστε ασφαλείς; Όχι. Θα συνεχίσουμε να έχουμε τέτοιες αποδείξεις σχεδόν καθημερινά. Δυστυχώς, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, ναι.
Με κεντρικό μήνυμα τη φράση «Λέξεις μαχαίρια», το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ως αρμόδιος κρατικός φορέας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών ξεκίνησε καμπάνια ευαισθητοποίησης, για όλα όσα αγνοούμε συστηματικά.
«Τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αποτελούν αποτρόπαιες πράξεις, που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, και τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας, ενώ τη σιωπή τους πρέπει να σπάνε, όχι μόνο τα θύματα, αλλά όλοι οι πολίτες, φίλοι, συγγενείς, γείτονες που είναι μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλες και όλοι για να απαλλαγούμε δια παντός από τη βία και την κακοποίηση» υπογράμμισε η εξωκοινοβουλευτική υφυπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, αρμόδια για θέματα δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.
Σύμφωνα με την υπουργό, μια σειρά μέτρων και δράσεων ώστε να καταπολεμηθεί ουσιαστικά η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης.
Η Γραμμή 15900 δέχθηκε από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021 συνολικά 3.730 κλήσεις από επιζήσασες γυναίκες και 1.675 κλήσεις από τρίτα πρόσωπα. Στη γραμμή καλούν τόσο οι ίδιες οι επιζήσασες, όσο και τρίτα πρόσωπα, όπως γονείς, αδέλφια και παιδιά.
Μέσα σε αυτούς τους δέκα μήνες, επιπλέον, στα 43 συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ απευθύνθηκαν 4.449 άτομα, επιζήσασες γυναίκες, αλλά και πρόσωπα από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον για να ζητήσουν συμβουλές και καθοδήγηση από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ στους 19 ξενώνες φιλοξενήθηκαν 175 γυναίκες με τα παιδιά τους.