Οι άνθρωποι που τρυπώνουν στον φακό της Dani Coyle, στα πλαίσια της σειράς της Inter_face, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι intersex, ακριβώς όπως και η ίδια. Intersex είναι τα άτομα που γεννιούνται με χαρακτηριστικά φύλου (χρωμοσώματα, γεννητικά όργανα, ορμονική δομή) που δεν ανήκουν αυστηρά σε θηλυκές ή αρσενικές κατηγορίες. Συχνά, οι γονείς τους συμβολεύονται από γιατρούς να “περάσουν” τα παιδιά αυτά από χειρουργικές επεμβάσεις και ιατρικές παρεμβάσεις, ώστε το σώμα τους να “συμμορφωθεί” με τα αρσενικά ή τα θηλυκά χαρακτηριστικά. στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι παρεμβάσεις όχι μόνο δεν είναι απαραίτητες, αλλά ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες στα ίντερσεξ παιδιά. 

Αυτό που η Dani προσπαθεί να κάνει είναι να αποδείξει μέσα από την εικόνα, την απόλυτη απόδειξη των αποδείξεων του κόσμου διαχρονικά, πως δεν είναι τα χαρακτηριστικά της εμφάνισης ο δρόμος για την ολοκλήρωση του ανθρώπου. Δεν είναι ψέμα πως τα ίντεσεξ άτομα δεν είναι η πιο συχνή επιλογή στο άρμα της συμπεριληπτικότητας και η φωτογράφος θέλει να το αλλάξει αυτό. Κάπως έτσι τα μετατρέπει σε πρωταγωνιστές, φωτογραφικά υποκείμενα και δείγματα ομορφιάς. Ομορφιάς όπως αξίζει να είναι: μοναδική. 

“Αρχικά, ήθελα απλώς να γνωριστώ με άλλα ίντερσεξ άτομα, να ακούσω τις ιστορίες τους και να βρω μια κοινότητα ή σύνδεση”, λέει, μιλώντας στο I-D. “Το να φωτογραφίζω όποιον γνώριζα ένιωθα πως ήταν ο πιο ειλικρινής, ωμός και προσβάσιμος τρόπος να καταγράψω αυτές τις εμπειρίες”. Πλέον, ο στόχος της έχει μετουσιωθεί σε μια ανάγκη να αφαιρέσει την “παθολογία” με την οποία έχουν περιβληθεί οι intersex άνθρωποι, τα σώματα και τα θέματά τους. 

Για την Dani, το να μην κάνει υπερβολικό focus στην ανατομία των “μοντέλων” της ήταν εύκολο, μιας και για εκείνη οι φωτογραφίες τους δεν είναι απλώς φωτογραφίες. Πίσω τους κρύβονται ολόκληρες ιστορίες ζωής, διάλογοι και μια ταύτιση, ένα κοινό βίωμα. Στα πορτραίτα της καταφέρνεις να δεις αυτό το ανακουφιστικό βίωμα του “κι εγώ” που έρχεται όταν δυο άνθρωποι μοιράζονται κάτι, κάτι taboo-ish, κάτι που για κάποιο λόγο θεωρούμε παράξενο, χωρίς να είναι καθόλου. 

Ξέροντας πόση δύναμη έχει το storytelling, η Dani θα λανσάρει μια σειρά podcast, με τίτλο “Inter_view”, για να εξερευνήσει τις ιστορίες των intersex ατόμων με περισσότερη λεπρομέρεια. Ευελπιστεί πως έτσι θα επαναπροσδιορίσει το πώς η κοινωνία εκλαμβάνει αυτά τα άτομα, αλλά και τα κατανοεί. “Δεν είναι μυθικά πλάσματα αυτά τα άτομα, είναι απλώς μαγικοί άνθρωποι”, λέει η ίδια. Ναι. Απλώς ναι.