Στην ελληνική πραγματικότητα η αυτόματη, άμεση και ακαριαία ανταπόκριση στον σεξισμό, δεν είναι και τόσο συνηθισμένη. Στο εξωτερικό, πολλές φορές, συνεντευξιαζόμενοι, γυναίκες αλλά και άντρες, έχουν αναρωτηθεί γιατί μια ερώτηση γίνεται μόνο σε γυναίκες. Ερωτήσεις για κιλά, ρούχα, ρόλο γονέα, διαχρονικά γίνονται σε γυναίκες, και μάλλον αργήσαμε σαν φύλο να αντιδράσουμε σε αυτό. Στη δική μας, ελληνική πραγματικότητα ήρθε η Μαριάννα Τουμασάτου να μας κάνει περήφανους.
Η ηθοποιός βρέθηκε στη χθεσινή πρεμιέρα της παράστασης “Αγώνας Νέγρου και Σκύλων” και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εντόπισε τον σεξισμό σε μια από τις ερωτήσεις και δεν δίστασε να αντιδράσει.
Μεταξύ ερωτήσεων για τις εντυπώσεις της για την παράσταση, η ηθοποιός κλήθηκε και να απαντήσει στο αν νιώθει τύψεις, όταν βγαίνει από το σπίτι, και αφήνει το παιδί της. Ναι, από ό,τι φαίνεται, για μερικούς ακόμα το να βγαίνει μια γυναίκα που έχει γίνει μαμά προκαλεί αφορμή για τύψεις, οι οποίες είναι και γένους θηλυκού.
“Έχετε ρωτήσει κανέναν άντρα αν έχει τύψεις που βγαίνει ή μόνο τις μανούλες; Όταν φέρεσαι καλά στο παιδί σου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην κάνεις τίποτα άλλο”, σχολίασε εμφανώς ενοχλημένη η Μαριάννα Τουμασάτου, προτείνοντας στη δημοσιογράφο να κάνει και σε κανέναν “πατερούλη” την ίδια ερώτηση.
Σε άλλα νέα, την πετσόκοψε. Αλλά γίνει όλο αυτό μια καλή αφορμή να χωρίσουμε τη λέξη μάνα με τις τύψεις στον δημόσιο διάλογο. Ας δεχτούμε πως μια γυναίκα όταν γίνεται “μανούλα” (για αυτή τη λέξη θα μιλήσουμε άλλη ώρα), συνεχίζει να έχει ενδιαφέροντα και δικαίωμα στις εξόδους χωρίς τύψεις. Αν όχι, ας βάλουμε και τους “πατερούληδες” στον τρόμο των τύψεων.